AcasăSOCIALPas important luni la Senat, pentru plafonarea prețurilor la electricitate și gaze!

Pas important luni la Senat, pentru plafonarea prețurilor la electricitate și gaze!

plafonareaPas important luni la Senat, pentru plafonarea prețurilor la electricitate și gaze!

Parlamentarii discută luni măsurile prin care Guvernul vrea să ţină sub control explozia preţurilor la electricitate şi gaze. PSD cere parlamentarilor, prin vocea Gabriele Firea, să susțină soluțiile propuse de partid în ceea ce privește plafonarea prețurilor la energie.

Proiect de lege depus de PSD prevede plafonarea pentru 6 luni a prețurilor la energie și gaze la niveluri pe care românii să le poată suporta, atât consumatori casnici, cât și IMM-uri.

Astfel, în cazul electricității, PSD a propus, prin ultimele amendamente depuse vineri, un plafon de preț al energiei active de 250 de lei/Mwh, în condițiile în care ultimele oferte ale furnizorilor către populație, această valoare a ajuns la peste 950 lei/Mwh.

Potrivit amendamentelor prezentate de Guvern, în urma plafonării, consumatorii casnici ar urma să plătească cel mult 1 leu/KWw pentru energia electrică și 0,37 lei/KWh pentru gazele naturale, transmite Realitatea Plus.

PSD vrea să ia fața Guvernului

În cazul gazelor naturale, plafonul propus de PSD este de 135 de lei/Mwh, față de oferte ale furnizorilor de 650 lei/Mwh. „Soluțiile PSD produc o scădere a prețului final față de actualele oferte ale furnizorilor cu 74% în cazul energiei și 79% în cazul gazelor”, scrie Gabriela Firea pe Facebook.

Senatoarea susține că „varianta PSD este net superioară propunerilor PNL: liberalii ajung la un preț final al kilowattului de 1,01 lei, în vreme ce în varianta noastră, kilowattul va costa doar 0,67 lei.

„Proiectul PSD implică o scădere a prețurilor la o valoare care se menține pe întreaga durată a celor 6 luni de plafonare. După intrarea în vigoare a legii, toate contractele se restructurează astfel încât să nu fie depășit prețul maximal, cel plafonat”, transmite Firea.

​În paralel, Guvernul propune și revenirea la păsuirea consumatorilor care nu-și pot achita facturile pe perioada de iarnă. Astfel, la cererea scrisă a debitorului, se suspendă pentru 1-6 luni plata consumului, iar recuperarea sumelor datorate ar urma să se facă până pe 30 noiembrie 2022.

author avatar
Andreea Vlad