AcasăSOCIALParlamentul a votat! Statul mai pierde un milion de hectare de păduri

Parlamentul a votat! Statul mai pierde un milion de hectare de păduri

Pădurile din România trec în proprietate privată

Cu o viteză incredibilă, Parlamentul a votat și a trimis la promulgare o lege extrem de toxică pentru România, care va duce la pierderea unui milion de hectare de păduri din patrimoniul statului. Legea încalcă și Constituția, care prevede că statul trebuie să garanteze şi să ocrotească proprietatea publică.

Parlamentarii au votat în regim de urgență o lege extrem de controversată, care va aduce prejudicii grave pădurilor din România. ”Legea a fost atacată la Curtea Constituțională, dar, dacă acest demers va fi respins, vor fi retrocedate inclusiv terenurile pe care statul român le-a cumpărat și le-a dobândit după anul 1948, anul naționalizării. La nivelul administratorului fondului forestier proprietate publică a statului, Romsilva, s-au cumpărat zeci de mii de hectare de păduri.

Dintr-o evaluare făcută de noi, legea va afecta, în primă fază, peste 140.000 de hectare de fond forestier, riscându-se să se piardă, în final, aproape un milion de hectare. Adică dăm tot. Nu contează că am retrocedat până acum, așa cum s-a retrocedat, 3,3 milioane de hectare de păduri, în anumite situații fiind vorba de împroprietăriri, nu de reconstituirea dreptului de proprietate, acum se încearcă tot felul de tertipuri pentru ca statul să mai piardă din aceste suprafețe pe care le mai are”, ne-a declarat Silviu Geană, președintele Federației Sindicatelor din Silvicultură ”Silva”.

Liber la defrișări

Retrocedarea pădurilor a fost una dintre cele mai mari greșeli făcute de legiuitori, având în vedere faptul că măsura a deschis calea defrișărilor masive din ultimii 30 de ani. ”La ora actuală, statul mai deține doar 3,1 milione de hectare de fond forestier, adică 48% din totalul suprafețelor de păduri. Polonia nici nu a făcut reconstituirea dreptului de proprietate asupra pădurilor, deși presiuni au fost și asupra lor, dar și-au urmărit interesul național. În Ungaria nu s-a retrocedat niciun hectar de pădure, s-au dat niște acțiuni și, la sfârșitul anului, dacă exista profit, se dădeau bani, tocmai pentru a se putea administra fondul forestier.

Acum, în România este un mozaic de terenuri, în care se intercalează proprietatea statului cu cea privată. Iar retrocedarea pădurilor a permis și defrișările uriașe. Încă, în momentul de față, mai sunt aproape 300.000 de hectare de păduri care sunt nepăzite, pentru că legile retrocedării au mers mult mai repede decât legile pentru protecția pădurilor care au fost retrocedate. Personalul silvic a fost retras de acolo și Dumnezeu cu mila!”, ne-a mai precizat Silviu Geană, președintele Federației ”Silva”.

Restitutio in integrum

Proiectul de lege privind unele măsuri pentru deblocarea procesului de restituire a terenurilor către foştii proprietari trimis spre promulgare creează posibilitatea restituirii terenurilor forestiere pe alte amplasamente, chiar dacă pădurile respective s-au aflat în proprietatea statului înainte de anul 1948, sau introducerea noțiunii de ”fond forestier proprietate privată a statului”, pentru a crea posibilitatea retrocedării pădurilor aparținând statului, susțin sindicaliștii din Silvicultură.

”Iniţiativa legislativă încalcă prevederile Constituţiei României, respectiv art. 135 alin. (2) lit. b) şi lit. d)-e), care reglementează principiile pe care Statul Român trebuie să le asigure în cadrul economiei de piaţă, art. 136 alin. (2) care garantează şi ocroteşte proprietatea publică, alin. (4) care statuează caracterul inalienabil al bunurilor proprietate publică. Totodată, actul normativ încalcă și dispozițiile art. 34 din Legea nr. 46/2008 – Codul Silvic, care prevăd că terenurile forestiere proprietate publică a statului nu fac obiectul constituirii dreptului de proprietate sau al vreunui dezmembrământ al acestuia”, se arată într-un comunicat al Federaţiei Sindicatelor din Silvicultură ”Silva”.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
8.907 afisari

13 COMENTARII

  1. ASTFEL DE POLITRUCI NENOROCITI, TICALOSI, ORDINARI, NAROZI, TRADATORI DE NEAM, RETARDATI, CURVE MASCULINE SI FEMININE, DUPA 1989 .NE-AU DISTRUS SI FURAT INDUSTRIA, AGRICULTURA, SISTEMUL BANCAR, FLOTA, LUCIU DE APE, BOGATIILE SOLULUI SI SUBSOLULUI, SILIND ELITELE SA EMIGREZE, AJUNGANDU-SE PANA LA TRAFICUL DE CARNE VIE, DE PERSOANE SI ORGANE .
    ROMANIA TREZESTE-TE DACA MAI POTI SI CERELE SOCOTEALA BANDITILOR CU ADN DE FANARIOTI, BANDITI………….SI HOTI CARE AU DISTRUS ROMANIA IN 30 DE CAT N-AU DISTRUS-O DUSMANII TARII IN MII DE ANI .
    TREBUIE SA ALEGEM IN FUCTII PUBLICE NUMAI PE PRINCIPIUL MERITOCRATIEI SI ELITISMULUI, ALTFEL VOM DISPAREA DUPA HARTA TARII.

  2. Din 1989 și pana in prezent se taie pădurii, guvernanții nu se vor lasă pana nu vor tăia tot, țara va fi o Africa din cauza lăcomiei, prostiei. Nu-i mai satura Dumnezeu, pârjolesc tot ca niște lăcuste. Vile, reședințele in străinătate, mașini scumpe, beizadele, conturi grase, fura tot, niște rai și niște fameni.

  3. Dragi Romani,dupa cum se stieeee,Muzeul Brukental,impreuna cu inca vreo 27.999 de imobile,au fost „transferate” din propietatea publica-patrimoniul National,in propietatea FGDR urmasa,”mostenitoarea ” GEG, organizatie fascista -nazista,care confisca propietatile evreilor dupa ce ii trimetea la Auschvitz.Dupa care Lege s-a facut Hotia ? Dupa Legea „lui Ilic” ,la cererea lui Klaus Werner Iohanis,cel care a infiintat FGDR-ul la Sibiu.De ani de zile Statul Roman nepasator,idiot,tace si nu face nimic.Asta este Romania,jefuita in vazul lumii.

  4. Un stat fara terenuri proprietate publica, intra in disolutie.Un stat fara teritorii, nu va mai exista.
    Un exercitiu de imaginatie: retrocedari in zona de vest a tarii, de ex…
    Padurile reprezinta o resursa aflata in proprietate publica.Ramanem fara o resursa…chiar aia de…oxigen.
    O sa vreti la.munte dar…nu mai aveti unde pt ca..va fi proprietate privata.

  5. @ Un articol care nu arată și cine sunt inițiatorii unui astfel de act normativ, când a fost depus, de către cine a fost votat, cine ar fi beneficiarii, câtă vreme s-a aflat în dezbatere publică, cine a realizat studiile de impact, dacă au fost plătite evaluările, ?

    • Pai parlamentul majoritar PSD desigur ca avotat sa se faca o nenorocire cum dealtfel sunt specialisti in asa ceva apoi sa deie vina pe Pnl. Dar cine a data padurile austriecilor, cine a facut retrocedarile alea fictive prin coruptie nu cumva chiar PSD cand era la guvernare ?

  6. Chiar sant fericit ca n-am sa mai traiesc sa vad TARA ASTA distrusa de niste nemernici pe care cu supusenie ne ducem sa-i punem in fruntea ei odata la 4 ani. MERITA ??? DACA NU DE CE TE DUCI ROMANE ???

  7. @ Remarcați și faptul că pădurile despre care povestește articolul sunt totuși proprietate publică, gestionarea făcându-se în condițiile administrării proprietăților publice,?

  8. Daca-i adevar, inseamna ca parlamentarii romani care au votat sunt hoti si tradatori de tara, altfel nu-i nicio explicatie vizand aurul verde al tarii !

  9. MESAJ PT PRESEDINTE

    D-LE PRESEDINTE

    CONSTITUTIA ROMANIEI PRECIZEAZA CA AVETI DATORIA SA PROTEJATI STATUL DE DREPT. DAR STATUL NU E O NOTIUNE ABSTRACTA, DOMNULE, STATUL SUNTEM NOI TOTI ! RECENT, PARLAMENTUL SI SENATUL AU VOTAT LEGALIZAREA UNOR MASURI DIRECT-CRIMINALE CARE AFECTEAZA VIATA SI SANTATEA TUTUROR, INCLUSIV A DVS SI A FAMILIEI DVS.
    PENTRU NUMELE LUI DUMNEZEU, IESITI DIN LETARGIE SI FACETI-VA DATORIA ! DIZOLVATI PARLAMENTUL SI IMPUNETI PROTEJAREA PADURILOR ! CU ARMATA DACA E NEVOIE ! SUNTETI COMANDANT SUPREM, NOI V-AM ALES IN FUNCTIA ASTA ! DOVEDITI C-O MERITATI !

    MESAJ PT PARLAMENT

    NESTIMATI DEPUTATI, ATI VOTAT RECENT ASASINAREA A INCA 1 MILION DE HECTARE DE PADURE. PROSTIA SI RAUTATEA VOASTRA, CU ADEVARAT, NU ARE MARGIN…
    Vezi mai mult
    Îmi place
    Comentează
    Distribuie
    Comentarii
    Mihai Simu
    Scrie un comentariu…

    Mihai Simu
    24 min ·
    MESAJ PT PARLAMENT

    NESTIMATI DEPUTATI, ATI VOTAT RECENT ASASINAREA A INCA 1 MILION DE HECTARE DE PADURE. PROSTIA SI RAUTATEA VOASTRA, CU ADEVARAT, NU ARE MARGINI. PADUREA E SINGURA CAPABILA SA PURIFICE VOLUME MARI DE AER. VICIATI AERUL PE CARE-L RESPIRAM TOTI, INCLUSIV VOI SI COPIII VOSTRI, IDIOTI CRIMINALI ! SI ASTA IN PLINA PANDEMIE VIROTICA RESPIRATORIE !

    BLESTEMATI SA FITI ! V-AM ALES SA NE PROTEJATI SI VOI NE ASASINATI !

    BLESTEMATI SA FITI CU FAMILII CU TOT ! FIINDCA DACA VA SUSTIN SI DACA AVETI ACELEASI GENE, NU POT SA FIE DECIT NISTE NEMERNICI SI EI !

    BLESTEMATI SA FITI !

  10. Marele silvicultor MARIN DRACEA spunea ca poporul care nu-și apăra pădurile este un popor sinucigaș.Inafara de faptul ca pădurea reprezintă aurul verde ea reprezintă și principalul nostru mediu de viața.Cine va da acordul,nenorociților,ticăloșilor și trădătorilor de singe românesc sa puneți in pericol existența poporului roman.De ce nu învățam nimic din experiența naționalistă apoporului polonez trecut și el prin furcile caudine ale istoriei.De ce preoții și călugării noștri nu se fac portavocea înfierarii a fărădelegilor de tot felul la adresa poporului roman?De ce am ajuns așa de jos,moral,etic,religios,patriotic de parca Dumnezeu a lua mina de pe noi? Unde sunteți voi patrioți romani,neînfricați,imaculați și curați ca luna de pe cer capabili de sacrificiul suprem?!Ati pierit toți la Pitești???!Cine își va asuma rolul de Apărător al romanismului și românității?!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger