AcasăSOCIALParlamentarii recunosc. Repartitoarele de căldură umflă facturile

Parlamentarii recunosc. Repartitoarele de căldură umflă facturile

Repartitoarele de căldură îi lasă în frig pe români

Obligația montării de repartitoare de căldură în apartamente ar putea fi amânată până la sfârșitul anului viitor, potrivit unui proiect de lege inițiat de parlamentari. Aceștia susțin prorogarea termenului pentru diminuarea costurilor suportate de consumatori pentru încălzirea locuințelor în timpul sezonului rece, recunoscând, implicit, că repartitoarele umflă facturile. 

Impusă de Uniunea Europeană, montarea repartitoarelor de căldură în contextul eficienției energetice a adus numai dezavantaje românilor. În primul rând, reabilitarea termică s-a făcut într-un procent infim la nivel național, astfel că un repartitor nu îți va reduce consumul prin simpla lui aplicare pe calorifer. Marile dezavantaje ale repartitoarelor, care au suscitat polemici aprinse în asociațiile de proprietari, țin de costurile ridicate ale facturilor, comparativ cu cele care nu au repartitoare. Pe lângă plata lunară a firmei care se ocupă de citirea acestora, modul în care aparatele măsoară căldura este absolut aberant. Astfel, orice sursă de căldură în afara caloriferului, fie că este aragaz sau un radiator, este măsurată de repartitor ca și consum de energie termică.

Dincolo de toate acestea, marele inconvenient pe care îl aduce montarea repartitoarelor va fi acela că unii locatari vor opri căldura pentru a face economie și se vor încălzi cu ajutorul pereților vecinilor, vecini care vor fi  nevoiți să consume dublu ca să suplinească temperatura scăzută de la cei care au închis caloriferele. Obligația de a monta repartitoare de căldură până la 31 decembrie 2021 ar putea fi însă amânată pentru sfârșitul anului viitor, potrivit unui proiect de lege al parlamentarilor.

”În contextul creșterii prețurilor pentru energie electrică și gaze naturale, regăsite, în principal, în creșterea costului de producție pentru agentul termic, suportat de consumatori, se impune prorogarea termenului privind obligația consumatorilor de a monta sisteme de măsurare pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire pentru locuințe”, se arată în expunerea de motive a proiectului de act normativ.

Costurile ar putea exploda

Parlamentarii atrag atenția că, având în vedere că în sectorul montării contoarelor de energie termică activează doar 20 de companii acreditate de ANRE, este posibil ca nivelul cererii pentru acest serviciu să crească artificial costurile.

”Este nevoie de o prorogare a termenului de aplicare pentru a oferi timp consumatorilor să intre în legalitate și să aleagă cele mai competitive oferte. Această inițiativă este o măsură pentru diminuarea costurilor suportate de consumatori pentru încălzirea locuințelor în timpul sezonului rece. În plus, în actualul context pandemic, montajul propriu-zis al aparatelor de măsurare presupune ca specialiștii în acest domeniu sau instalatorii sanitari să intre în locuințele oamenilor, în doar două luni urmând a fi montate peste 550.000 de aparate doar în București. Acest lucru expune inutil populația la un risc de contaminare cu SARS-Cov-2”, susțin inițiatorii proiectului de lege. Astfel, se modifică termenul pentru montarea sistemelor de contorizare a consumurilor de energie pentru încălzire/răcire și apă caldă pentru apartamente și spații cu altă destinație decât cea de locuit, în sensul inserării termenului de 31.12.2022. Inițiativa va reduce impactul financiar în contextul dificil de pe piața de energie pentru consumatori și va oferi timp suficient pentru consumatori să intre în legalitate și să obțină cele mai bune oferte în raport calitate/preț, mai arată inițiatorii proiectului.

Apar și excepțiile

Potrivit proiectului de lege, de la obligativitatea montării repartitoarelor de energie termică vor fi exceptate imobilele de tip condominiu în care au fost deconectate de la sistemul de încălzire centralizată minimum 25% dintre locuințele individuale. Excepție vor face și imobilele de tip condominiu care nu au fost reabilitate termic. În privința acestora, obligația se va aplica în termen de maximum 6 luni de la data recepției finale a lucrărilor de reabilitare termică.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
12.211 afisari

14 COMENTARII

  1. O lege proasta facuta de niste habarnisti care nu s-au interesat pe teren de situatia reala. Cat de nepriceput sa fi , cu toate ca ma gandeam la alt termen, ca oamenii sa plateasca mai mult pentru acelasi serviciu de proasta calitate. Autorii legii ar trebui verificati la conturi de DNA , ca miroase a spaga de la un kilometru sau a trafic de influenta, la ce presupun ca au contribuit importatorii de echipamente si firmele care asigura citirea. La noi in tara au fost „importate”: conceptul, repartitoarele si aplicatia.
    Despre omologare ce sa mai vorbim.
    Reprezentantul local al unei firme din Germania a omis „neintentionat” ca in prospectul repartitorului sa specifice descrierea produsului in care se mentioneaza ca acestea inregistreaza individual „heat consumption for a radiator”
    Daca ar fi mentionat si descrierea data de producator ar fi intrat in contradictie cu „decretul” ANRSC conform caruia repartitoarele sunt adimensionale…

    Deloc neintamplator, nici un prestator de servicii de repartizare a caldurii nu a oferit urmatoarele date:
    – certificatul de origine
    – certificatul de calitate etc…
    Repartitoarele nu pot reprezenta obligatie la plata, deoarece HGR nr.755/2004 exprima explicit-Este interzisa folosirea a alcevadecat unitati de masura legale.Unitati legale sunt Watti, Jouli, Calorii. Ele masoara unitati , unitai de masura ale cui?

  2. O mare teapa cu repartitoarele,cel mai friguros si cu copii mici le tin la maxim deschise,iar altii le tin inchise ca le este cald de la cei ce le tin deschise,uite asa se face si igrasie in bloc, nu mai spun de firma care le citeste[ a unor smecheri cu relatii in politic ] trebui sa platesti dupa suprafata incalzita ,fara repartitoare !

  3. Repartitoarele NU SUNT CONTOARE. Nu sunt recunoscute CA Aparate da masura si control!

    • Corect. Nu sunt verificate metrologic și n-ar fi normal să se plătească după aceste invenții negândite.

  4. Are Termoenergetica dotarea corespunzatoare sa contabilizeze consumurile pentru 30-40000 de apartamente? Cine adauga energia data de coloanele de alimentare care trec prin apartament,energie care va fi estimata empiric, necunoscandu-se temperatura pe tot parcursul unei luni ?cine imparte diferenta de energie intre contorul general si suma consumurilor data de repartitoare,diferenta datorata corpurilor de incalzire si coloanelor de pe spatiile comune? Termoenergetica livreaza agentul termic la temperatura de 90 grade pe tur si 70 grade pe retur (temperaturi de calcul cind se dimensioneaza o instalatie) astfel incat sa fie necesar uneori sa reduci debitul cu ajutorul robinetului termostatat ? Caldura se transmite prin conductie, convectie si radiatie.Cand spatiile vecine reduc temperatura, va trebui sa compensez pierderile pe cheltuiala proprie si voi simti un discomfort datorita schimbului radiant dintre corp si suprafetele reci(pardoseala,tavan,pereti).In literatura de specialitate se indica o alta modalitate de economisire a energiei termice si anume montarea unei conducte de by-pase intre tur si retur la subsol pe coloana generala.Pe by-pase se prevede un robinet termostatat comandat de un senzor de temperatura montat pe un perete exterior.Cand afara e mai cald,robinetul reduce debitul si scade consumul general.Dar asta in conditiile in care agentul primar are temperatura corespunzatoare.In orice caz montarea de repartitoare e total atehnica.

  5. MAI MARCULE ,IAR FACI GAFE ?,ce-ai atasat tu ca imagine nu-i repartitor de caldura !,la acel calorifer este montat un robinet de reglare manuala a debitului de apa calda !.
    DACA NU TE PRICEPI DE CE TE BAGI ?.
    IN CEEA CE PRIVESC REPARITOARELE VEZI CERTIFICATUL DE OMOLOGARE ,ACOLOVEZI DACA METROLOGIA ROMANEASCA RECUNOASTE ACEA SCULA CA SI INSTRUMENT DE MASURA PENTRU CALDURA EXPRIMATA IN JOULI SAU ALTA UNITATE STANDARD.

    • Metrologica românească este plina de ratați tehnici… Mergeți la școală și învățați principiile termodinamicii… asa putem convinge UE ca dau directive complet aiurea, doar sa păcălească cetățeanul și sa cultive antreprenoriat smecher fata de acesta.

  6. Indiferent de ce se montează,noi suntem cei care vom suferi ,boala,igrasie ,bani mai multi,va spun ca de ani intregi am discutat cu cunoscuți care au avut repartitoare.

    • Intrebarea se pune asa Cat a dat spaga si cui firma care va aduce in tara si care va vinde romanilor aceste repartitoare.Se incearca prin orice mijloace scoaterea romanilor din locuinte . Se incearca marirea facturilor atat de mult incat un pensionar care locuieste singur intr o garsoniera sa nu mai poata platii aceste facturi ,sau sa le plateasca si sa nu mai aiba bani de mancare si de medicamente.Inca o modalitate de exterminare a pensionarilor si a romanilor in general. Asta e abia inceputul dar poporul se va trezi si toti tradatorii de tara vor plati

  7. Nenorocitii de mafiHOTI dela UE o sa ne impuna si cu ce tip de hartia igienica sa ne stergem la fund. Bineniteles,cozile de topor cu caciula pe ohi dela Bucuresti vor si implementa o lege pronto,cu sanctiuni severe.

  8. Eu nu am contract direct cu furnizorul. Sa vina sa vada fiecare camera, sa faca masuratori si sa monteze aparate care sa inregistreze unitati de masura a temperaturii si a timpului . Din integrarea lor sa poata si proprietarul sa vada consumul. Ei masoara pere si vand nuci. Atata timp cat asociatia plateste consumul inregistrat la intrarea in imobil, ce ii aia grija de felul in care o entitate cu statut juridic -asociatia de proprietari – imparte consumul pe apartamente/proprietari ? Proprietatea privata nu mai are valoare?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger