AcasăSOCIALPărinții fac presiuni: copiii să poarte masca doar 8 ore pe săptămână

Părinții fac presiuni: copiii să poarte masca doar 8 ore pe săptămână

Portul măștii poate provoca stări puternice de anxietate

Asociațiile de părinți fac demersuri la Ministerul Educației și la conducerile unităților de învățământ pentru a scurta chinul elevilor de a purta mască la doar opt ore pe săptămână. Soluția pe care părinții vor să o impună este ca învățământul față în față să se facă doar pentru materiile de examen, matematică și română, iar restul să fie predat online.

Nici nu a început bine școala și tot mai mulți elevi se plâng că se sufocă din cauza măștii pe care sunt obligați să o poarte chiar și opt ore pe zi. Asociațiile de părinți i-au asaltat pe cei aflați la conducerea Ministerului Educației, cărora le-au cerut să adopte soluții care să vină în ajutorul copiilor.

”O oră am insistat la întâlnirea cu secretarul de stat de la Ministerul Educației să dea posibilitatea familiilor să opteze pentru online în cazul acestor copii care au probleme, nu neapărat medicale, dar nu vor sub nicio formă. Am făcut presiune pentru că se va schimba ordinul, se caută niște updatări, ceea ce este normal pentru că sunt lucruri care nu se pot implementa. Am solicitat ca fiecare copil care are astfel de probleme să poată învăța online, ca să terminăm o dată cu nebunia asta. Este clar că masca este singura modalitate de protecție, dar pe de altă parte nici nu vreau să mă gândesc la consecințele purtatului măștii pe termen lung. Am propus și am insistat cu această soluție, care ar fi cea mai bună în acest moment, ca doar disciplinele de examen să se predea față în față. Sunt patru ore de matematică și patru ore de română pe săptămână. Faci astăzi două ore de română și două ore de matematică și mâine tot la fel și apoi toată lumea în online. Nu este obligatoriu să facă în școală sport, religie, muzică, desen. Decizia asta se poate lua la nivelul consiliilor de administrație din școli, pentru că există posibilitatea orarului modular. Toată lumea pleacă acasă în online după orele de matematică și română, iar la pregătitoare, după abecedar”, ne-a declarat Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți.

Ce spun medicii?

Medicii români se ghidează după o declarație publică a American Thoracic Society în care se spune că portul măștilor chirurgicale pe timp scurt sau îndelungat nu influențează în niciun fel saturația oxigenului și aerarea plămânilor, și că măștile profesionale, dacă sunt purtate pe o perioadă lungă de personalul medical, pot să genereze scăderi ușoare de saturație a oxigenului, care nu au semnificație clinică. ”Faptul că elevii se plâng că nu pot respira este doar o senzație subiectivă. Noi, ca medici, ne întâlnim mereu cu oameni care se plâng că nu pot respira, că trag aer în piept și nu le ajunge, și constatăm că este vorba doar despre o anxietate puternică.

Într-adevăr, aerul trece printr-un filtru, dar trece. Este necesară o acomodare și o obișnuință, un antrenament, și atunci recomandarea ar fi ca acasă, înainte să plece, copiii să își țină masca pe față. Așa le recomandăm și pacienților cu boli respiratorii cronice, să încerce să se obișnuiască cu masca acasă, pentru că acasă sunt în siguranță, nu se sperie și o pot da jos oricând, făcând astfel exerciții de acomodare”, ne-a declarat dr.Irina Strâmbu, pneumolog la Institutul ”Marius Nasta”.

Pericolul anxietății

Potrivit medicilor, copiii care nu suportă masca dezvoltă stări de anxietate. Când apar însă tulburări de anxietate, apar simptome precum modificări ale ritmului de somn, ticuri nervoase, iritabilitate, frica puternică de moarte, dificultate de concentrare, dezorientare, gândire repetitivă, dureri de cap, dureri abdominale, greață, indigestie, diaree, palpitații, dureri în piept, tahicardie, oboseală sau senzație de sfârșeală.

”Este clar că în cazul copiilor care se plâng că nu pot respira intervine anxietatea. E ca atunci când îi pui omului mâna la gură și, evident, se sperie. Pe lângă anxietate, ar mai putea interveni și o respingere psihologică a măștii, fapt influențat de informațiile care apar în spațiul public, cum că masca nu ar fi utilă, că ar fi dăunătoare. Mai este un efect, încălzirea feței sub mască, pentru că respirația este caldă și toată căldura rămâne sub mască și este, într-adevăr, foarte neplăcut. Căldura și umezeala pe care le creează masca ar putea să accentueze și o acnee”, ne-a mai precizat medicul pneumolog Irina Strâmbu.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
491 afisari

5 COMENTARII

  1. Anxietatea este o tulburare reala care se trateaza medical, asa cum este orice boala fizica, nu cum sugereaza infectionista, ar trebui sa mai studieze. Deci nu putem spune ca mastile nu sunt asociate cu nicio problema medicala, pentru ca este complet fals, este asociata cu tulburari medicale reale, cum ar fi cele de anxietate pe care le mentioneaza chiar infectionista, specificate in manualul ICD al Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

  2. Ce este HIPERCAPNIA sau HIPERCARBIA?
    (Va rog să citiți cu mare atenție)

    Oameni buni, vi se spune că trebuie să purtati mască. Ceea ce nu vi se spune însă este ce efecte secundare are asupra organismui uman purtarea măştii pentru timp indelungat.
    Unul dintre efectele secundare imediate este CREŞTEREA CANTITĂȚII DE DIOXID DE CARBON din sãnge, căci, datorită măştii pe față, nu veți mai respira un aer bogat în OXIGEN, ci un aer bogat în DIOXID DE CARBON.
    Practic, sunteti obligati prin lege sa va otraviti cu DIOXID DE CARBON. Unele masti sunt mai mult sau mai puțin ermetice, deci cantitatea de dioxid de carbon respirata va fi mai mica sau mai mare. Un lucru e cert:
    Efectele expunerii prelungite la dioxidul de carbon asupra creierului sunt devastatoare.

    1. Distrugerea neuronilor.
    2. Amețeală.
    3. Stari de confuzie si incapacitatea de a gandi coerent.
    4. Stari de depresie si de paranoia.
    5. Atacuri de panica.
    6. Aritmie cardiaca.
    7. Slabirea voinței.
    8. Stari de letargie severă.
    9. Distrugerea centrilor memoriei din creier.
    10. Afectarea capacitatii de a lua decizii rationale.
    11. Tensiune intracraniana.
    12. Acidificarea extrema a sangelui.
    Dupa ce veti purta măşti vreo 6 luni veți fi cu totul altfel. Veti fi incomparabil mai slabi. Capacitatile voastre intelectuale si emotionale vor fi devastate. Asta inseamna ca nu veti mai.avea puterea de a rezista la PRIGOANA ce urmeaza si la DICTATURA CARE VINE, pentru ca nu veti mai fi capabili de gândire critică.
    SUNTETI OBLIGATI PRIN LEGE SA VA OTRAVITI!

  3. Cu cîtă lejeritate o suge Irinuca poolii în legătură cu masca. Pune-ți-o tu, fă, eventual și noaptea, împreună cu familia. Asasinilor!

  4. Pai culegem rezultatele propagandei desfasurate in spatiul public al ultimilor 30 de ani cum ca profesorii numiti „dascali” ,de unde pana unde,doctorii,asistentele,politia,pompierii,armata ,administratia sunt niste zei pe pamant carora trebuie sa le cantam ode,sa le multumim,sa ii laudam ca isi fac serviciul pentru care sunt platiti cu salarii frumusele,dupa care cu si mai frumusele pensii .Propaganda acceptata fara cracnire de popularimea navetista in fabrici si santiere.Ce pot eu sa zic este faptul ca medicina este de sute de ani prizoniera a banului pe toata planeta.Chiar si in vremea zisei dictaturi comuniste unitatile medicale ajunsesera un fel de consignatie:curgeau cartusele cu tigari,cafeaua de import,valuta ca leii nu mai interesau pe nimeni,etc.Nu s-a schimbat nimic ,doctorii de dupa caderea Bastiliei din 1789 fac politica regimului ,oricare ar fi.Daca mai iese si ceva cascaval,ok.Chiar credem ca in vremurile astea se impiedica de o biata masca?Sunt si destule exceptii dar nu au curajul sa spuna ceva ca sunt ejectati de urgenta.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Incident la metrou, în Capitală! Metrorex: „A fost raportată o urgență medicală”

Un incident a avut loc, vineri, la metrou, în București, circulaţia trenurilor fiind afectată temporar între Râul Doamnei şi Romancierilor, pe firul 1. S-a...

Umblă magazinele cu puiul vopsit? Cum putem verifica, la vitrină, dacă produsul a fost crescut natural

Aproape că s-a declanşat un scandal naţional după ce Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, a avertizat într-un mesaj transmis miercuri...
proger