AcasăSOCIALParadoxul războiului. Refugiații ucraineni, găzduiți în casele rușilor lipoveni din România

Paradoxul războiului. Refugiații ucraineni, găzduiți în casele rușilor lipoveni din România

Centrul cultural al Comunității Rușilor Lipoveni Porțile a găzduit și el refugiați ucraineni

Președintele Comunității Rușilor Lipoveni din România – Filiala Sarichioi, care este și primarul localității, ne spune că sătenii i-au găzduit pe refugiații ucraineni, unii dintre ei stabilindu-se, definitiv, acolo. Refugiații au fost atrași de această zonă pentru că se vorbea rusește și se puteau înțelge cu ceilalți, având în vedere că ucrainenii sunt foarte buni vorbitori de limba rusă.

Prima destinație a refugiaților ucraineni, de la începutul exodului, a fost zona dobrogeană, unde trăiesc mulți vorbitori de limba rusă și unde știau că au cu cine să se înțeleagă. Paradoxul este că, în ciuda conflictului deschis între Ucraina și Federația Rusă și a exacerbării urii între cele două popoare, refugiații ucraineni au fost cazați, în România, chiar și de rușii lipoveni, care i-au primit în propriile lor case. Vitali Finoghen, primarul comunei Sarichioi și președintele Comunității Rușilor Lipoveni, s-a declarat extrem de dezamăgit de acțiunile ucrainenilor la canalul Bâstroe, mai ales după ce ei, alături de foarte mulți români din țară, i-au primit cu brațele deschise pe refugiații ucraineni.

”Din punctul meu de vedere, în ce privește canalul Bâstroe, este o greșeală și din partea Guvernului nostru, pentru că noi i-am primit pe ucraineni cu brațele deschise. Și noi am avut în Sarichioi refugiați, mai avem și acum, dar la un moment dat am avut 140. Ei au fost primiți și în casele rușilor lipoveni, și în pensiuni și peste tot. Prima dată, nici nu se știa de vreun decont pentru chirie și hrană. A fost o campanie înverșunată și chiar au fost și decizii pe plan local, am discutat, i-am primit, am avut cazați chiar și în sediul Comunității Rușilor Lipoveni familii cu copii. Până la urmă te uiți și vezi copiii și te gândești că nu meritau acea soartă. Au fost două-trei cazuri unde am întâlnit niște probleme de comportament, în rest a fost în regulă”, ne-a declarat Vitali Finoghen, primarul comunei Sarichioi. Deși mulți ucraineni au plecat din comună, sunt și familii care s-au stabilit aici în comună și s-au angajat. Primarul din Sarichioi ne spune că lucrul care i-a atras în această zonă este că vorbeau limba rusă și aveau cu cine să se înțeleagă. ”Rusa diferă foarte mult de limba ucraineană, dar toți ucrainenii știu limba rusă și o vorbesc foarte bine. Că acum nu mai vor să o vorbească, asta e altceva. Aici, în satele astea unde puteau să se înțeleagă, unde veneau la magazine, vorbeau rusește”, ne-a precizat Vitali Finoghen, primarul comunei Sarichioi.

Statul cheltuie prea mulți bani cu refugiații

Ucrainenii ne tratează un pic diferit față de modul în care i-am tratat noi, consideră Vitali Finoghen, care arată că problema este că noi îi tratăm în continuare la fel, în continuare cheltuim niște bani, care nu sunt deloc puțini. ”Au închiriat apartament, s-au băgat șase persoane acolo și iau 6.000 de lei pe lună numai cazarea. Ei consideră că așa trebuie să fie, dar mie mi-a dat impresia că noi am fost prea mână largă pentru refugiații ucraineni. Numai sumele care au trecut pe la mine, pentru decontarea cheltuielilor refugiaților ucraineni din Sarichioi, m-au îngrozit, că noi suntem o comunitate mică. Nici nu vreau să mă gândesc ce sume sunt pe la Constanța, în Mamaia. Vă dați seama ce dezvoltare se putea face la sate cu aceste sume? Foarte mulți refugiați ucraineni au plecat, în cele din  urmă, din satele lipovene, și s-au mutat în Mamaia și Constanța. Acum Mamaia este denumită, de români, mica Odesă, că oriunde te duci în Mamaia se vorbește numai ucraineană”, a afirmat primarul comunei Sarichioi, Vitali Finoghen.

În România, de peste 300 de ani

Rușii lipoveni sunt cetățeni români de peste 300 de ani, dar au încercat să își păstreze tradițiile culturale și religioase. Pentru că Sarichioi este o localitate foarte mare de ruși lipoveni a fost și foarte ușor să se păstreze tradițiile, iar biserica a avut un rol important. ”Noi învățăm limba rusă la școală, 3-4 ore pe săptămână, pentru că este considerată limbă maternă, chiar dacă e în afară curriculei școlare. În Dobrogea, suntem 17 minorități, este cea mai cosmopolită regiune din România. Avem de toate în Dobrogea, și italieni, și greci, și turci, și tătari, și lipoveni, și ucraineni. Cu ucrainenii de aici ne înțelegem bine, ar fi culmea să mai pornim și aici un conflict interetnic, când trăim în România de atâta timp”, ne-a mai spus Vitali Finoghen, președintele Comunității Rușilor Lipoveni din România – Filiala Sarichioi.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
908 afisari

14 COMENTARII

  1. Rusii – lipoveni ca si turco-tatarii nu exista. S-au unit cate 2 etnii separate numai sa ceara mai multe drepturi. Astia din Delta sunt lipoveni. Rusi nu exista acolo.

  2. Lipovenii, la originea lor ce sunt? Un fel de opozanti rusi care au fugit de un regim acum sute de ani.

      • ENCLAVIZARE!

        („ameri-indienii” se enclavizasera,
        uitasera de prelucrarea metalelor
        sau de tehnologia laptelui batut/covasit/iaurt,
        „intoleranta la lacoza”;
        mancau numai vita nu pork)

  3. Ma voi uitati ca e vorba de oameni din popor . Ei nu au nimic din modul de a gindi al guvernelor, sefilor de stat sau orice hahalera din conducere. Oriunde ar fi ei se inteleg, se imprietenesc rapid, si drepti si cuminte ! Lasati politica si nu mai faceti pe desteptii ! Asta daca aveti ceva in cap !

  4. STII DESPRE RUSII LIPOVENI SI RUSI HAHOLI DIN DELTA , in special, DE DAI PE DINAFARA. RUSII LIPOVENI SUNT O SECTA VECHE, O COMUNITATE DE ALT TIP DECAT RUSII CEILALTI. RUSII HAHOLI SUNT LA ORIGINE CAZACI REFUGIATI DIN RUSIA, CRIMEEA, ODESA. SI SUNT ORTODOCSI. NU SUNT LA FEL, RAR SE CASATORESC INTRE EI, LIPOVENI CU RUSI…DAR LA CE TREBUIE SA STII DIFERENTA? NU ITI BATE CAPUL..TU ESTI ROMAN CU TROTINETA…ESTI EPILAT, PENSAT SI CE E PE TINE SI IN VIATA TA! AMIN! DOBROGEA AVEA PORTURI INCA DIN ANTICHITATE BINE CUNOSCUTE, PE CAND BUCURESTIUL ERA MAIDAN PE CARE PASTEAU OILE. DE CE SA STII ASA CEVA?! TE DOARE CAPUL

    • Stimabile, Bucurestiul este una dintre cele mai vechi asezari din Romania, locuit neintrerupt inca din paleolitic. Deci, mai usor cu pianul pe scari! Tracii, stramosii romanilor aveau porturi in Dobrogea, nu minoritatile nationale actuale. Si ca fapt divers, ROMANII SUNT CEL MAI VECHI POPOR DIN LUME, CACI CU ROMANIA A INCEPUT LUMEA, NU CU RUSIA, NU CU UCRAINA. Daca pana mai ieri, rusii se considerau de origine slava, s-au gasit niste cercetatori sa afirme ca se trag de fapt din Carpati, ca de altfel toate neamurile apartinand rasei albe!

  5. Lipovenii au fost intotdeauna buni cetateni ai Romaniei. Nu au avut actiuni subversive la adresa Romaniei nici macar in perioada interbelica cand sovieticii cautau sabotori pentru actiuni de sabotaj al statului roman.
    Cunosc lipoveni ai caror parinti sau bunici, dupa 1945, au fost prinsi de furtuna pe mare, sau pe bratul Chilia si impinsi spre malul sovietic. Cu toate ca au raspuns in limba rusa somatiilor granicerilor sovietici, au fost mitraliati fara nicio mila!
    Acum ca gazduiesc refugiati ucraineni nu fac decat sa dea dovada de omenie si compasiune.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger