AcasăSOCIALPanică printre români. Vor să pună taxă pe centralele de apartament

Panică printre români. Vor să pună taxă pe centralele de apartament

centralaO nouă taxă pentru majoritatea românilor. Guvernul a precizat cine o va plăti

Românii ar putea plăti taxe de mediu pe centralele de apartament peste maximum cinci ani, sunt de părere experții. Din cauza poluării generate de centrale s-ar putea impune o taxă anuală care se estimează că ar putea ajunge la câteva sute de lei.

Noua directivă europeană revizuită pentru energia regenerabilă descurajează puternic folosirea gazelor pentru încălzire, pe viitor, cel puțin potrivit unor propuneri care se află pe masa Comisiei Europene. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, susține că nimic nu este sigur momentan, deoarece pachetul legislativ nu este gata, aprobarea sa fiind prevăzută abia în 2024.

„Nu am spus că centrala va fi taxată. Comisia Europeană a finalizat un pachet de directive și în una din ele se pune problema taxării emisiilor de CO2. Când va fi aprobat acest pachet legislativ, care va mai dura, va urma un termen de implementare. Vorbim probabil de 2024. De aici poate rezulta indirect o taxă, în funcție de combustibilul pe care îl folosesc. Trebuie să vedem mai întâi cum ajunge acest pachet în final, în urma discuțiilor cu statele membre. Nu cred că vorbim de o iminentă taxare a centralelor sau a combustibililor în perioada următoare”, a precizat ministrul Energiei, la Realitatea Plus.

Taxa pe centrală, o idee mai veche

La finalul anului 2018, un director din ANRE, Viorel Alicuș, enunța posibilitatea introducerii unei taxe de mediu pe centralele de apartament. El a arătat atunci că problematică este concentrarea mult mai mare de centrale individuale de apartament în zonele urbane, iar efectul acesteia este creșterea emisiilor de dioxid de carbon.

„Ne vom trezi, și ar fi bine să facem măsurătorile astea, că, cu toate că am desființat și am redus capacitățile în instalații de cogenerare, poate ineficiente, rezultatul este creșterea emisiilor de CO2 în aglomerări urbane, mai ales că aceste centrale de apartament nu au niște condiții de mediu impuse clar de legislația actuală. Ne gândim să vedem dacă nu există totuși soluții prevăzute în Directivele europene, pentru ca taxarea de mediu să poată fi impusă și acestor centrale individuale”, a spus oficialul ANRE, la momentul respectiv.

Ulterior instituia a emis un comunicat de presă în care s-a dezis de afirmațiile directorului respectiv, spunând că ANRE nu are în plan așa ceva, dar dezbaterea pe tema centralei de apartament revine periodic în spatiul public.

Centralele de apartament, interzise

Președintele Asociației Energia Inteligentă (AEI), Dumitru Chisăliță, preciza în lun iunie că s-a ridicat chiar problema interzicerii centralelor cu gaze pentru locuințe. Expertul a amintit câteva studii care au demonstrat că oamenii care locuiesc la bloc s-ar putea îmbolnăvi din cauza centralelor de apartament cu gaze, potrivit Spotmedia. Mai exact, studiile au arătat că, dacă țeava de evacuare a gazelor arse de centrală este aproape de fereastra unui vecin, noxele emanate pot ajunge în locuința acestuia și îl pot îmbolnăvi.

author avatar
Andreea Vlad
524 afisari

4 COMENTARII

  1. TOTUL SE VA SCUMPI, PUFOSILOR!!!
    Sub pretextul suprataxarii pe motive de poluare, se vor scumpi toti combustibilii fosili, astfel ca vom migra cu toti pe electricitate (incalzire, auto) cu consecinta inevitabila a scumpirii electricitatii (vor fi necesare investitii masive in construirea unor noi capacitati de productie a energiei electrice si a unor noi retele de distributie a electricitatii, retelele actuale chiar nu rezista la consumul ce va fi necesar).
    Insa, pana la suprataxarea gazelor, sa vedem cum trecem de iarna asta in Bucuresti, pt. ca eliminarea subventiei la pretul gigacaloriei va tripla intretinerea lunara.

  2. Asta-i fumaritul de evul mediu. Nu ma mira nimic. De ce un lucru care merge bine, sa nu fie desfiintat ??? Adica centralele Bosch , Vaillant, etc. produse de in tari UE, nu respecta normele de poluare sau cum ??? Si cene spune asta, politrucii nostri din ministerul ursului Arthur ??/ Pai, atunci sa fie inchise ca termocentrala de la Mintia, parca. In oras la mine, toata lumea are microcentrale de aprt. dar, pe panoul de urmarire apoluarii aerului, ni se prezinta ca aerul pe care-l respiram este in parametrii normali… deci, cine si cand MINTE ??? Mai, aveti nevoie de inca 300 de lei pe centrala ??? Bine o sa va paltim… Si atunci aerul nu se va mai polua ??? Microcentrala va elimina doar parfumuri ??? Ati fi penibili daca v-ar mai baga cineva in seama…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger