AcasăSOCIALPandemia Covid a adus sărăcia în SUA! 15% dintre familii nu au...

Pandemia Covid a adus sărăcia în SUA! 15% dintre familii nu au ce pune pe masă!

Sărăcia se profilează peste Statele Unite. Pe fondul pandemiei de coronavirus, aproape 15% dintre familiile americane nu au suficientă mâncare, iar nesiguranța alimentară este persistentă pentru milioane de oameni, notează New York Times.

În SUA, cea mai mare economie a lumii, 1 din 8 americani trăiește sub limita sărăciei, 15% din familii se confruntă cu nesiguranţa alimentară, aproximativ 44 de milioane de persoane se bazează pe programul alimentar al statului, iar 3,6 milioane de oameni câştigă sub salariul minim pe economie, care este deja cel mai mic dintre cele ale oricărei economii majore occidentale. În privinţa ratei de sărăcie din rândul copiilor, dintre ţările dezvoltate doar România stă mai prost decât SUA.

Ca de obicei, în mijlocul disputelor teoretice este prinsă realitatea care vorbeşte de la sine. Rata medie a sărăciei din SUA este de aproape 15%, cu cote extrem de ridicate în rândul populaţiei afro-americane (26%) şi al indienilor nativi şi eschimoşilor (27%). Insecuritatea alimentară a ținut atât de mult de amenințarea privațiunii, deoarece o viață alimentară nesigură înseamnă o viață trăită cu frica înfometării.

În Mississippi, una dintre cele mai sărace zone din America, unde locuitorii trăiesc de ani buni sub umbra foamei, pandemia a scăzut rata de participare a forței de muncă a statului la 53%, cea mai mică din țară. Chiar înainte de pandemie, mai mult de jumătate dintre seniorii din Mississippi (56%) au înregistrat deficiențe regulate în alimentație. 1 din 4 dintre cetățenii statului se confruntă acum cu insecuritate alimentară, potrivit organizației non-profit Feeding America.

Copiii trăiesc din ajutorul statului

Aproape 44 de milioane de americani se bazează pe asistenţa alimentară a guvernului care asigură în medie mai puţin de cinci dolari pe zi de persoană, su­mă derizorie pentru familiile care au de crescut copii.

După ce Guvernatorul a închis școlile la nivel național, s-a creat o nouă sursă de stres pentru familiile cu probleme alimentare, care se bazau adesea pe prânzurile școlare gratuite, ceea ce-i ajuta pe copii să se hrănească în timpul școlii. Prânzurile școlare și cutiile de lapte a fost adesea principală sursă de hrană pentru elevii americani.

Adesea, familiile aflate sub limita sărăciei nu-şi permit să mănânce sănătos. Pentru aceștia este foarte dificil, dacă nu imposibil, să cumpere alimente sănătoase care adesea costă mai mult decât mâncarea procesată. Acesta ar putea fi unul dintre factorii care fac ca americanii să fie dependenţi de alimentele procesate. Mesele americanilor s-au rezumat, astfel, la spaghete, pui, supe, tacos, cereale cu lapte etc.

Cauzele insecurității alimentare cronice sunt multe: șomaj, salarii mici, locuințe inaccesibile sau instabile, creșterea costurilor medicale, transport nesigur.

author avatar
Nicoleta-Mirela Pirvu