AcasăSOCIALPandemia Covid-19, Raiul escrocilor sentimentali. Hoții de inimi au furat și sute...

Pandemia Covid-19, Raiul escrocilor sentimentali. Hoții de inimi au furat și sute de milioane de dolari din conturi!

În timpul unei pandemii care a provocat o adevărată epidemie de singurătate, mulți oameni au pierdut mai bine de 300 de milioane de dolari căzând victime unor escrocherii romantice.

Pentru majoritatea, o înșelătorie online a început în felul următor: intră pe o platformă socială, gen Instagram, și la un moment dat primesc un mesaj de la un străin foarte atractiv, care spune că este angajat în Armată, staționat undeva departe de casa lui și nu se poate întoarce din cauza restricțiilor de călătorie. Ușor, ușor încep să curgă complimentele, iar până ce victima se dezmeticește are un schimb de câteva sute de mesaje, din care descoperă că ei doi au atât de multe în comun.

Câteva luni mai târziu, iubitul virtual îi spune că are nevoie de mii de dolari pentru a-și ajuta fiica/ mama/ tatăl, un membru drag aflat în mare suferință. Persoana păcălită trimite rapid suma cerută – și niciodată nu mai află vreo veste de la cealaltă persoană!

Astfel de escrocherii romantice s-au tot înmulțit de la o vreme, mai ales că pandemia Covid-19 a intensificat singurătatea și izolarea oamenilor. Pentru hoții de inimi, e și mai ușor să dea o țeapă și să fure banii naivilor. În 2020, americanii au pierdut peste 300 de milioane de dolari, o creștere cu 50% față de anul 2019. La nivel mondial, probabil că suma ajunge la un miliard, ceea ce deja reprezintă o adevărată piață a infracțiunilor sentimentale. Deși mai degrabă persoanele cu vârste cuprinse între 40 și 69 de ani recunosc că au pierdut bani în astfel de escrocherii, rapoartele autorităților arată că sunt victime în mai toate grupele de vârstă.

Și, cum la orizont urmează Dragobetele, 1 și 8 martie, e bine ca oamenii să rămână în alertă.

De la Facebook la match.com

Pentru escrocii sentimentali, orice rețea de socializare este o armă, fie că vorbim de Facebook, Instagram sau tradiționalele site-uri de întâlniri, cum ar fi match.com și Tinder. Adesea, un „loverboy” folosește fotografii furate și se preface că are un loc de muncă îndepărtat, departe de casă și familie, singur printre străini; cel mai des, atacă „militarii” și „petroliștii”.

Iar când victima cere o întâlnire față în față, aproape de fiecare dată se oferă drept scuză pandemia Covid-19, care impune distanțare fizică și vine cu restricții de călătorie. „Întotdeauna există un motiv pentru care cei doi nu se pot întâlni personal, iar tocmai asta reprezintă un mare steag roșu, o alertă. Să nu uităm că întotdeauna ei cer bani, vin cu o poveste creativă pentru sumele solicitate”, declară Emma Fletcher, sociolog.

Consecințele pentru cei păcăliți de aceste șiretlicuri pot fi enorme: de exemplu, o femeie din Pennsylvania a pierdut aproximativ 620.000 de dolari! Oamenii pe care escrocii îi exploatează sunt vulnerabili, în mai multe moduri. „Nu mai pot socializa așa cum obișnuiau, nu mai ies cu amicii lor, astfel că încep să caute prietenii online. Și tocmai de asta profită infractorii”, susține Kathy Waters, fondatoare a grupului Advocating Against Romance Scammers, și ea o victimă.

Experții arată că există câțiva pași de bază de care trebuie ținut cont pentru a evita capcanele escrocilor. În primul rând, efectuarea unei căutări inverse a imaginilor, care permite să verifici pe Google o fotografie, nu un cuvânt cheie; în felul acesta, poți afla dacă o imagine a mai fost folosită utilizată sau nu și în ce context. Și, bineînțeles, nu trebuie oferit niciun ajutor financiar, indiferent de cât de tragică este povestea „partenerului”.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
869 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger