AcasăSOCIALPandemia COVID a făcut KO piața muncii! 40 de milioane de şomeri!...

Pandemia COVID a făcut KO piața muncii! 40 de milioane de şomeri! Omenirea, în pragul imploziei

locuri de munca

Pandemia a schimbat piaţa muncii din temelii. Mulți angajaţi au rămas temporar fără loc de muncă, le-a scăzut programul de lucru şi muncesc mai mult de acasă. De altfel, joburile care le permit oamenilor să lucreze de acasă sunt la mare căutare în această perioadă.

Un raport PwC – „Global Restructuring Trends” – prezintă niște cifre îngrijorătoare. Nu mai puțin de 40 de milioane de persoane din peste 35 de domenii diferite la nivel global se află în şomaj tehnic.

„Activitatea de restructurare poate juca un rol cheie în sprijinirea afacerilor şi reducerea numărului de insolvenţe potenţiale şi menţinerea ratelor şomajului la un nivel scăzut. În prezent peste 40 de milioane de angajaţi din 37 de economii la nivel global se află în şomaj tehnic, iar previziunile nu sunt prea optimiste.

De la începutul pandemiei, companiile s-au concentrat în principal pe păstrarea lichidităţii prin folosirea măsurilor guvernamentale de sprijin, precum şi pe reducerea costurilor şi stabilizarea lanţurilor de aprovizionare. De acum, ar trebui să se concentreze şi pe gestionarea datoriilor acumulate în perioada de blocaj al activităţii, restructurări financiare, consolidări şi dezinvestirea activelor non-core”, spun specialiştii, citați de news.ro.

Rata insolvenţelor, în creștere

Același raport arată că insolvenţele şi procesele de restructurare s-au situat la un nivel redus în Europa Centrală şi de Est, de la începutul pandemiei, excepţii fiind România şi Cehia. În țara noastră, numărul insolvenţelor a fost în creştere în 2020, reiese din datele Oficiului Naţional al Registrului Comerţului. Astfel, numărul entităţilor intrate insolvenţă a urcat de la 1.392, în luna aprilie a acestui an, la 4.606, în octombrie.

„Până în prezent, atât ratele de insolvenţă, cât şi presiunile de restructurare au fost, în general, ţinute sub control de intervenţia guvernului prin măsuri precum amânarea la plata taxelor, garanţii pentru împrumuturi sau şomaj tehnic. Însă aceste măsuri sunt aplicate pe o perioadă determinată şi, odată ce vor înceta, este de aşteptat ca numărul insolvenţelor să crească.

Iată de ce, pentru a avea şanse mai mari de a supravieţui, companiile trebuie să ia în considerare strategii de reconfigurare a planurilor şi operaţiunilor înainte ca guvernele să-şi retragă sprijinul. Unele companii au iniţiat deja planuri de restructurare încă din acest ultim trimestru al anului 2020 şi este de aşteptat ca această activitate să se intensifice în primul trimestru din 2021”, a declarat Dinu Bumbăcea, partener şi liderul Serviciilor de Consultanţă pentru Afaceri, PwC România.

Rata insolvenţelor este aşteptată să crească la nivel global, pe finalul acestui an şi anul viitor, în special în rândul companiilor din industrii grav afectate de criza sanitară, precum turismul, transporturile sau retailul cu produse nealimentare, arată raportul PwC. Industriile care rămân sub presiune în regiunea ECE sunt auto, retail cu produse nealimentare, turism şi ospitalitate.

author avatar
Andreea Vlad