AcasăSOCIALPâinea europenilor, scumpă și tot mai scumpă!

Pâinea europenilor, scumpă și tot mai scumpă!

Prețurile la pâine au crescut brusc în Europa în ultimul an, creșterea fiind deosebit de abruptă de la invazia Rusiei în Ucraina.

Potrivit Eurostat, agenția de statistică a UE, acestea au fost în medie cu 18% mai mari în august decât în 2021.

În luna august a anului trecut, creșterile medii ale prețurilor la pâine în UE au fost de doar 3%. Eurostat spune că prețurile la pâine se află la cel mai înalt nivel.

Ungaria a fost cea mai afectată – a înregistrat o creștere uriașă de 65,5% pe parcursul anului. 25,2% în cazul României. Estonia, Slovacia, Estonia, Croația, Polonia, Lituania, Bulgaria, Cehia, Grecia, Slovenia, Germania, Italia, Spania, Portugalia, Suedia, Italia – sunt alte țări cu pâine scumpită.

Invazia Rusiei și blocarea exporturilor de cereale din Ucraina – care era al cincilea cel mai mare exportator de grâu din lume – au dus la spirala prețurilor.Prețurile combinate ale pâinii și cerealelor au crescut cu 16,6% în zona euro, cea mai mare creștere din ianuarie 1997.

Majorarea prețurilor la alimente și energie a contribuit la creșterea inflației. În Uniunea Europeană, inflația a atins un nivel record în luna august, ajungând la 9,1 %. Ca un cadru de referință, obiectivul și misiunea Băncii Centrale Europene este de a menține inflația aproape de 2%.

Gospodăriile europene resimt aceste creșteri de prețuri. Potrivit datelor furnizate de Federation of Bakers, asociația comercială care reprezintă industria britanică a pâinii și a produselor de panificație, majoritatea țărilor din UE au un consum mediu de 50 de kg de pâine pe persoană pe an.

În Italia, unde prețul mediu al pâinii a crescut cu 13,5% din august 2021 până în august 2022, iar sindicatele brutarilor au avertizat că acesta ar putea crește în continuare până la 6 euro pe kilogram în viitorul apropiat, datele arată că în primele șapte luni ale acstui an consumatorii și-au redus cumpărăturile cu 3,2%.

Pe măsură ce prețurile alimentelor continuă să crească, gospodăriile cu venituri mai mici vor avea de suferit cel mai mult, deoarece vor trebui să cheltuiască o parte mai mare din bugetele lor pe articole de bază precum pâinea.

author avatar
Radu Jacotă Redactor