AcasăSOCIALPagubă de 92 de milioane de euro în curtea lui Arafat. Cine...

Pagubă de 92 de milioane de euro în curtea lui Arafat. Cine plătește?

Bani pierduți pentru că oamenii lui Arafat au avut restricții în pandemie

România trebuie să se mai împrumute de 92 de milioane de euro, doar pentru că oamenii conduși de Raed Arafat nu și-au făcut treaba. Proiectul privind îmbunătățirea managementului riscurilor de dezastre, finanțat cu un credit de 50 milioane de euro, a bătut pasul pe loc, din cauza pandemiei, susține DSU, care arată că angajații instituției nu s-au putut deplasa pe motiv de restricții. În schimb, aceeași angajați au încasat salarii în valoare de peste 170.000 de euro.

Potrivit unui proiect de act normativ elaborat de Ministerul Finanțelor, România va mai contracta un împrumut de 97 de milioane de euro, de la Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, pentru a suplimenta creditul inițial de 50 milioane de euro, destinat Departamentului pentru Situații de Urgență. Proiectul viza managementului riscurilor de dezastre, cu trei componente:  îmbunătățirea rezilienței seismice la dezastru și a infrastructurii de răspuns în caz de urgență, îmbunătățirea capacității instituționale pentru planificarea investițiilor de reducere a riscurilor și managementul proiectului pentru sprijinirea IGSU – Unitatea de Implementare a Proiectului (UIP) și a DSU (Unitatea de Coordonare a Proiectului (UCP) în implementarea curentă a proiectului. Acesta ar fi trebuit să înceapă în 2018 și să se finalizeze la sfârșitul anului 2024.

În cadrul Componentei 1 a proiectului, sunt în derulare, în diferite stadii de execuție, investiții în consolidare structurală și reabilitare a infrastructurii clădirilor existente și/sau construcția de clădiri noi pentru a asigura funcționarea completă a acestor clădiri critice înainte, în timpul și după producerea unor dezastre, cum ar fi cutremure, inundații, furtuni, fenomene meteorologice extreme, luând în considerare rezistența clădirilor și a sistemelor critice, cum ar fi energia, apa și sistemele de comunicații, susține Ministerul Finanțelor. Cele 50 de milioane de euro împrumutate inițial nu au mai fost de ajuns, din cauza întârzierilor mari în realizarea lucrărilor.

Era pe invers

Întârzierile ar fi fost cauzate de pandemia Covid-19, în condițiile în care personalul Unității de Implementare din cadrul IGSU a fost, de asemenea, implicat în activități curente care au susținut acțiunile guvernului ca răspuns la situația pandemică. Astfel, unele dintre atribuții de implementare a proiectului, în special procedurile de achiziții și managementul proiectului, au suferit întârzieri din cauza restricțiilor în organizarea vizitelor la fața locului și a reuniunilor în format fizic, inclusiv vizite tehnice și de monitorizare, potrivit notei de fundamentare a proiectului de lege care va ratifica un alt împrumut de 92 milioane de euro.

”În plus, schimbările determinate de actualul context economic și geopolitic au creat un impact major pe piața construcțiilor din România, prin creșterea exponențială a prețurilor materialelor de construcție. Piața construcțiilor a fost, de asemenea, afectată de ritmul crescător al inflației și impredictibilitatea costurilor finale ale contractelor de execuție lucrări de construcție. Pe de altă parte, starea tehnică a clădirilor estimată inițial prin necesitatea intervenției prin lucrări de consolidare la circa 2/3 din totalul obiectivelor și demolarea și reconstruirea a circa 1/3, a fost infirmată de rezultatul expertizelor tehnice, care a arătat un nivel de degradare mai avansat, adică 2/3 clădiri ar necesita demolare și reconstruire și doar 1/3 consolidare și modernizare funcțională”, se mai precizează în proiectul de act normativ. Astfel, cele 50 milioane de euro împrumutate inițial nu ar ajunge decât pentru 8 clădiri, din cele 35 avute în vedere în proiect.

Banii s-au cheltuit

Raportul de audit al situațiilor financiare ale proiectului finanțat din împrumutul BIRD, pentru perioada 20-12.2018-31.12.2020, arată că banii s-au cheltuit ”cu folos”. Chiar dacă angajații IGSU nu se puteau deplasa în vizite tehnice, fiind probabil implicați în achiziția de izolete, aceștia au primit salarii în valoare totală de peste 170.000 de euro. Mai mult, în 2019 s-au efectuat cheltuieli pentru mobilier și accesorii mobilier – 4.762 euro, echipament IT – 39.769 euro, servicii de publicitate – 1.606 euro, auto 8+1 – 27.038 euro, asigurări auto – 800 euro, material promoționale și birotică – 4.041 euro, cursuri – 8.862 euro, costuri cu deplasarea și diurna – 2.193 euro, salarii angajați Unitatea de Implementare a Proiectului  43.347 euro. Totodată, în 2020 s-au cheltuit bani pentru servicii de publicitate – 2.318 euro, carburant auto – 337 euro, asigurări auto – 735 euro, materiale protecție Covid – 1.435 euro, consumabile imprimantă – 4.508 euro, salarii angajați Unitate de Implementare a Proiectului – 128.958 euro, costuri cu deplasarea și diurna – 303 euro și servicii de consultanță – 68.726 euro(!).

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
3.072 afisari

35 COMENTARII

    • Corneliu Vadim Tudor
      oesStdrnpo721t0 72f09igvf69m70eb2 g02i2107l8646aof2mcNc1r,1e ·
      Ministrul Sănătăţii, Raed Arafat, e agent dublu: palestinian şi american

      Mulţi dintre noi şi-au pus întrebări despre jocul pe care îl face Raed Arafat şi cum a rezistat el de-a lungul mai multor guverne, cu proiectul de intervenţie medicală rapidă, numit SMURD – un serviciu care s-a constituit aproape din nimic. Conform unor surse din Serviciile Secrete, foarte documentate asupra activităţii individului, povestea acestuia este următoarea. În 1986, palestinianul Raed Arafat, tînăr sublocotenent al Serviciilor de Informatii palestiniene, a fost trimis în România, sub acoperirea de student străin, în cadrul programelor de şcolarizare a tinerilor din ţările arabe, prin care România încasa, în anii ’80, sume substanţiale în valută, de la statele ai căror cetăţeni erau propuşi pentru diverse calificări.
      Apoi, în 1990, el a obţinut diploma de doctor la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Cluj-Napoca, după care a efectuat perioada de rezidenţiat în anestezie – terapie intensivă la U.M.F. Cluj şi U.M.F. Tîrgu Mureş. Din septembrie 1991 şi pînă în prezent, Raed Arafat este cunoscut ca fondator şi coordonator al Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare Mureş (SMURD) şi i s-a creat o aură de erou. Sursele noastre spun că, în afara gradului din spionajul palestinian, Arafat a fost racolat, în 1993, şi de Serviciul de Informaţii al Marinei Militare americane. Acesta a fost şi momentul în care SMURD-ul, care, pînă atunci, părea tema de casă a unor entuziaşti, a început să crească precum Făt-Frumos, ajungînd la stadiul de fundaţie finanţată de la Bugetul de Stat, devenind parte componentă a Ministerului Administraţiei şi Internelor. Iniţial, SMURD era gîndit ca o unitate de urgenţă, menită a se dezvolta pe banii românilor şi a fi experimentată tot cu aceste fonduri. În final, SMURD ar trebui să ajungă principala unitate de intervenţie, în caz de necesitate, care să poată răspunde, în situaţii de urgenţă, apelurilor ce ar putea veni de la bazele NATO. Baze care, atunci, la momentul 1994, erau planificate a fi instalate în următorii 25 de ani pe teritoriul României. Aceasta este şi explicaţia faptului că pe Arafat nu l-a mişcat de la comanda SMURD nici un guvern, indiferent cine a fost premierul, iar atunci cînd i s-a oferit funcţia de ministru al Sănătăţii, de fiecare dată a refuzat-o nonşalant – pînă recent, cînd, probabil, a primit ordin, de la stăpînii săi americani, să accepte temporar însărcinarea. Exact cu acest statut foarte dubios al lui l-a şantajat Traian Băsescu. Reamintim mesajul telefonic (SMS), pe care i l-a dat preşedintele PRM acestui felcer palestinian, la data de 18 ianuarie 2012: „Dragă doctore Raed Arafat, deşi sînt departe de ţară, am aflat că ai fost chemat la Palatul Cotroceni (probabil prin apel telefonic la 112). Am fost informat de ofiţeri ai Serviciilor Secrete că, în stilul lui cunoscut, Traian Băsescu te-a şantajat cu nişte Dosare de apartenenţă la structuri informative străine – dar eu nu pot crede una ca asta! Păcat că i-ai abandonat pe acei români care au fost ciomăgiţi, arestaţi şi amendaţi ca să te apere pe tine, care acum i-ai trădat. Te simţi bine că un medic român valoros, Andrei Georgescu, a fost umilit şi dat afară, pentru a-ţi face ţie loc? Şi încă ceva: dacă tot te-ai deplasat la Bîrlogul Chiorului, de ce nu ţi-ai făcut datoria de medic, care te obliga să-l bagi pe acel pacient furios în cămaşă de forţă şi să-l duci cu ambulanţa SMURD direct la ospiciu? Pentru că se chinuie şi el, dar îi chinuie şi pe alţii“.
      https://www.facebook.com/corneliu.vadim.tudor/photos/a.975908612429885/493770397310378/?type=3

  1. Nu stiuse ca nerodul
    Va da ochii cu norodul
    Si-si pusese-n cap minciuna
    Ca da-n stup de cate una!

    ,,Taharul pedepsit ”de Tudor Arghezi!

    Cate clase ai bai analfabet functional Repeti gresit de doi ani aceeasi greseala ,,narod”prost!Se spune ,,nerod”…e chiar asa greu de retinut ?

  2. Țara de idioti, iar toti sparții in portbagaj ii iau apărarea confratelui lor ce e printre primele tramvaie ale tării cu ghiveciul spart

  3. Sincer acum,
    De ce permiteti asemenea comentarii ???
    Inteleg libertatea de exprimare dar aici este exagerat de vulgar!

  4. Ba Constantinescule, mai lasa-ne cu timpeniile tale! Vezi ca in sistemul medical sint specialitati unde ar trebui sa mergi . Daca pe arabo- rominul nu au putut sa-l termine pe chestiuni de meserie, au ajuns sa-l faca hot, cine stie ce-o iesi ?!? Au incercat cu Rafila si alte haimanale dar n-a mers . Sictir incompetentilor , e prea bun, nu haimanale ca voi !

  5. este clar ca cineva ii tine …umbrela,altfel ,nu ar fi rezistat atat…problema este…cu ce..pret?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger