AcasăSOCIALPădurile țării, păzite cu gloanțe de cauciuc expirate

Pădurile țării, păzite cu gloanțe de cauciuc expirate

Pădurarii, lăsați fără apărare în fața infractorilor

Din 2018, pădurarilor li s-a retras dreptul de a mai utiliza arme letale, fiind lăsați doar cu bile de cauciuc, care sunt absolut inofensive. Mai mult, gloanțele de cauciuc sunt expirate de aproape 15 ani, astfel că armele cu care sunt apărate pădurile sunt doar elemente de decor. Și asta în condițiile în care agresiunile infractorilor s-au înmulțit alarmant în ultimul timp.

Miercuri, 21 aprilie, Federația Sindicatelor din Silvicultură Silva va protesta în fața Ministerului Mediului pentru a atrage atenția asupra problemelor grave cu care se confruntă angajații din acest sector. Principala revendicare este abrogarea Hotărârii de Guvern nr.11/2018, care i-a dezarmat pe pădurari de armele letale, lăsându-i fără apărare în fața infractorilor. ”Avem din nou un val de agresiuni împotriva personalului silvic, iar lipsa dotărilor i-a adus într-o situație critică. S-au schimbat 4-5 guverne din ianuarie 2018 și nu s-a modificat în niciun fel acel HG 11, care efectiv i-a dezarmat pe pădurari. Înainte de această hotărâre de guvern, pădurarii aveau un tip de armament cu gloanțe letale, care a fost interzis. Iar acum, din circa 7.000 de oameni care sunt în teren zi de zi pentru a apăra pădurile țării, doar 3.500 au arme de serviciu, cu gloanțe de cauciuc și cu gaze, total ineficiente într-o confruntare. De multe ori acele gloanțe nu iau foc, pentru că nu s-a mai achiziționat muniție și se folosește muniție de prin anii 2004-2005, care este expirată din toate punctele de vedere. Iar pistoalele cu gaze de cele mai multe ori nu sperie niciun câine vagabond. Dar așa vrea statul român să fie apărate și păzite pădurile țării. Am avut o situație absolut ridicolă la un ocol silvic, unde un pădurar a utilizat o armă, tot cu bile de cauciuc, pe care și-o cumpărase el, cu documente, cu tot ce trebuie, deținută legal, iar acum este în poziția inculpatului care dă cu subsemnatul la Poliția Română pentru că a utilizat arma personală în îndeplinirea sarcinilor de serviciu”, ne-a declarat Silviu Geană, președintele Federației Sindicatelor din Silvicultură Silva.

Atacarea pădurarului trebuie considerată ultraj

Sindicaliștii de la Federația Silva solicită intervenția Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor pentru modificarea și completarea Legii nr. 286/2009 – Codul penal, prin includerea personalului silvic alături de polițiști și jandarmi, în cazul cărora ultrajul se sancționează cu pedepse sporite. ”Această modificare legislativă, alături de dotarea personalului de teren cu armament și uniformă de serviciu, are ca scop descurajarea actelor de agresiune asupra silvicultorilor. În ultimii ani, apărând pădurea, 6 pădurari au fost omorâți de hoții de lemn, iar peste 700 de silvicultori au fost atacați de infractori, suferind agresiuni și vătămări corporale grave, amenințări cu moartea, precum și distrugerea unor bunuri (autovehicule, locuințe, anexe gospodărești). Am avut pădurari care și-au găsit cauciucurile de la mașini tăiate, am avut anul acesta o mașină incendiată, iar toate aceste agresiuni sunt tratate cu maxim dezinteres și superficialitate. Iar de aici până la înregistra noi cazuri de pădurari uciși nu este decât un pas”, ne-a mai precizat președintele Federației Sindicatelor din Silvicultură Silva, Silviu Geană. În plus, absența unui armament eficient îi lasă pe pădurari fără apărare și în fața animalelor sălbatice, care au ajuns să-i mutileze și chiar să-i ucidă pe angajații ocoalelor silvice.

Retrocedări ilegale

Sindicaliștii din Silvicultură mai cer Ministerului Mediului să facă demersuri pentru înființarea unei comisii parlamentare care să analizeze cazurile de retrocedări de păduri pentru care există suspiciuni cu privire la legalitatea stabilirii dreptului de proprietate. Totodată, aceștia solicită intervenția ministerului pentru reconsiderarea rolului pe care îl au administratorii de păduri și personalul silvic în apărarea și paza pădurilor, pentru întărirea autorității silvicultorilor în exercitarea atribuțiilor de serviciu, precum și pentru  stoparea campaniei de denigrare a activităților și a lucrătorilor din sectorul silvic, susținută de unele grupuri de interese, care urmăresc accesul la administrarea pădurilor statului și achiziționarea pădurilor particulare la prețuri de nimic.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
355 afisari

2 COMENTARII

  1. Vor sa stopeze atacurile la persoane si patrimoniu cu mainile goale ?
    Posibil daca vor sa protejeze mafia…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger