AcasăSOCIALPacienţii oncologici din România au ajuns la disperare: „Şi ce facem, murim?”....

Pacienţii oncologici din România au ajuns la disperare: „Şi ce facem, murim?”. Se mai decontează medicamentele?

Pacienţii oncologici din România aproape că au ajuns la disperare. În farmacii, sunt mari probleme legate de decontarea medicamentelor pentru pacienţii cronici.

În această perioadă, medicamentele eliberate de farmacii sunt plătite chiar de către acestea. Sunt afectaţi în mod deosebit pacienţii oncologici, dar şi cei care au fibroză pulmonară.

Fonduri insuficiente pentru pacienţii din ţară

Zilele trecute pacienţii nu şi-au primit tratamentul de care au mare nevoie, fiind vorba şi despre copii. Aproape toţi pacienţii din ţară au fost refuzaţi din cauza fondurilor insuficente.

„Noi momentan tot aşteptăm banii pentru care au fost făcute sesizări către CNAS, singurele plăţi făcute au fost închiderea facturilor din luna mai, promisiunile că vom fi la timp, la zi nu au fost făcute, am înţeles că anumite spitale de stat au fost plătite, dar insuficient, pentru că toată săptămâna trecută au fost pacienţi, inclusiv de la spitale private, care cumpărau tot felul de medicamente citostatice perfuzabile şi ne spuneau Spitalele nu au bani”, a declarat Beatrice Speteanu, preşedinte al Asociaţiei Farmaciilor Tradiţionale şi a Practicienilor.

Farmaciile dau bani de la ele

Beatrice Speteanu a mai precizat că, practic, farmaciile dau bani de la ele.

În ceea ce priveşte farmaciile, să ştiţi că tot ceea ce se eliberează zilele acestea să ştiţi că sunt plătite de către farmacii. Farmaciile creditează statul român, cât mai pot, dar acest lucru chiar nu mai poate continua o lună, două, pentru că toată lumea va intra în blocaj.

Am avut săptămâna trecută foarte multe reţete din ţară, din toate judeţele, e vorba de medicamente pentru bolile rare, pentru mucoviscidoză, fibroză pulmonară, reţete care costă în jur de 70-80.000 de lei, ne-au spus că nici lanţurile mari de farmacii nu-l pot aduce.

Noi, dacă luăm acest medicament de la un depozit ne-am blocat. În loc de 70.000 de lei pentru un pacient, mai multe farmacii încearcă să ia mai multe medicamente ieftine tot pentru reţete compensate, dar aşa vor fi serviţi mai mulţi pacienţi în detrimentul unuia singur.

Dar acel unul singur depinde cu viaţa! Aici vorbim de tratamente pentru copii, mucoviscidoza şi fibroza pulmonară săptămâna trecută cam toţi pacienţii din ţară au fost refuzaţi din motive de fonduri insuficiente”, a declarat Beatrice Speteanu.

Pacienţii se întreabă dacă vor muri

Pacienţii din România au ajuns să trăiască o frustrare imensă.

„Auzim la unul din trei apeluri, e o frustare imensă pe care o simţim dacă nu putem să-i ajutăm, blocajul o să survină, un blocaj la nivel local şi naţional, dacă şi marile lanţuri nu mai pot susţine anumite medicamente, din păcate acolo se va ajunge, trebuie să se poată debloca un fond de urgenţă pentru că banii care au fost promişi, din deblocarea din trimestrul patru, adică oricum banii care trebuiau să ne revină în trimestrul patru nu au venit peste tot, vorbim de farmaciile independente, nu au fost plătite, datoriile nu au fost plătite la zi”, a explicat Beatrice Speteanu, farmacist şi preşedinte AFTAP.

Într-un comunicat trimis presei pe data de 28 august 2023 CNAS anunţa că situaţia plăţilor din sistemul asigurărilor sociale de sănătate a fost soluţionată.

author avatar
Andrei Ștefan
207 afisari

1 COMENTARIU

  1. Verificati activitatea dr.neurolog cristian Draghici care prescrie tratament cu dexametazona perfuzabila, 1L ser fiziologic cu dexametazona,in urgente minore , la spital universitar urgenta bucuresti pentru persoane varstnice ,cu infarct miocardic in antecedente, fara nicio justificare diagnostica, cel putin conform indicatiilor agentiei europene a medicamentului.Are instinct de ucigas in serie?Verificati de ce prescrie astfel in urgente.Dexametazona perfuzie provoaca miocardita,afectare a muschiului miocardic,si chiar infarct miocardic,fiind interziss celor cu infarct miocardic.De asemenea , si la ponderas, pentru dureri lombare dr.neurolog cristian Draghici prescrie doza de 10 mg dexametazona perfuzie, urmata de doze intramuscular

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger