Zeci de pacienți sunt nevoiți să ducă o luptă juridică continuă împotriva statului pentru a obține acces gratuit la medicamente vitale.
Această situație afectează în mod direct pacienții cu boli grave, cum sunt cei diagnosticați cu afecțiuni oncologice sau boli rare.
Tratament extrem de costisitor pentru cancer
Un exemplu relevant este cazul Larisei, o pacientă care suferă de o formă avansată de cancer. Mama ei a fost forțată să acționeze în instanță pentru a obține decontarea unui tratament extrem de costisitor, în valoare de 13.000 de lei pe lună.
„Pe noi ne costă 13.000 lei pe lună, am reușit să-l plătim doar 6 luni, ne-am dat seama că nu vom putea face față prea mult timp și am hotărât să dăm statul în judecată. Undeva la două luni de la deschiderea procesului, Curtea de Apel Pitești a obligat statul în a-i plăti tratamentul mamei pe perioada procesului, un proces care este încă în desfășurare”, a declarat Chenda Larisa, pacientă, conform rtv.net.
Anual, zeci de bolnavi dau în judecată Ministerul Sănătății, Guvernul României, Agenția Națională a Medicamentului și Casa Națională de Asigurări de Sănătate pentru a obține dreptul la tratamente vitale. În peste 90% din cazuri, pacienții câștigă procesele.
Manevrele Big Pharma de a ține prețurile sus
Asociația Distribuitorilor Europeni de Medicamente (ADEM) acuză producătorii că împiedică distribuitorii angro să se aprovizioneze din alte state UE, prin așa-zisele importuri paralele, tocmai pentru a ține prețurile sus în România. Potrivit ADEM, producătorii multinaționali limitează cantitățile disponibile pentru vânzare și practică diferențieri la gamele de produse și la prețuri între statele membre.
Asociația Distribuitorilor Europeni de Medicamente (ADEM), reprezentativă pentru sectorul distribuției paralele de medicamente din România, acuză faptul că aceste importurile paralele sunt suprimate de interesele comerciale ale industriei farmaceutice.
Importul paralel este operația prin care un medicament pentru care a fost eliberată o autorizație de punere pe piață de către Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale(ANMDM) este introdus în România prin alte canale de distribuție decât cele agreate de deținătorul autorizației de punere pe piață a medicamentului respectiv.
Pai ce vreti bai bolnavilor,vreti si medicamente gratuite si la timp,vreti si consultanta de 20 meleoane de Euro.Cam multe vreti,nu vedeti ca nu are Tara bani ?