AcasăSOCIALOxigenul în exces chiar poate provoca moartea. O spun producătorii

Oxigenul în exces chiar poate provoca moartea. O spun producătorii

Critica adusă oxigenului administrat în concentrații foarte mari este confirmată de producătorii acestuia, care avertizează că excesul poate provoca colapsul alveolelor pulmonare. Însă în loc să ceară protocoale pentru administrarea de oxigen, pentru a evita moartea pacienților, medicii preferă să dea vina pe bolnavi.

În ultima perioadă au apărut tot mai multe critici la adresa medicului bronhopneumolog Flavia Groșan, care atrăsese atenția asupra efectelor mortale ale administrării în exces a oxigenului. Astfel, diverși medici au ieșit public să spună că se luptă cu unii pacienții care nu vor sub nicio formă masca de oxigen, pe motiv că i-ar ucide. Când mult mai corect ar fi fost să se recunoască deficitul major de cadre medicale specializate în Terapie Intensivă, fapt care îi obligă pe medicii și asistentele din alte specialități să devină experți în oxigenoterapie peste noapte.

Totodată, o măsură urgentă ar fi elaborarea unui protocol pentru administrarea oxigenului în cazurile Covid, astfel încât să se evite mortalitatea ridicată din secțiile ATI. Pentru că excesul de oxigen nu este un mit, ci o realitate despre care vorbesc chiar producătorii. Astfel, în prospectul aprobat de Agenția Națională a Medicamentului pentru Oxigen Sol 100% –  gaz medicinal criogenic  scrie clar că oxigenul poate avea efecte nocive în concentraţii mari. ”Oxigenul în concentrații mari poate determina colapsul alveolelor (mici saci în plămâni), care va opri alimentarea sângelui cu oxigen.Acest lucru se poate întâmpla dacă se utilizează o concentraţie de 100% mai mult de 6 ore, 60-70% după mai mult de 24 ore, în a doua zi de tratament la 40-50%  și sub 40% după mai mult de 2 zile. Aveţi grijă deosebită dacă nivelurile de dioxid de carbon din sângele dumneavoastră sunt crescute. În cazuri extreme, acest lucru poate determina pierderea cunoştinţei. Dacă aveţi probleme de respiraţie declanşate de un nivel redus al oxigenului în sânge, trebuie să fiţi monitorizat îndeaproape de medicul dumneavoastră. Dacă aţi avut vreodată colaps pulmonar, spuneţi-i medicului dumneavoastră. Dacă aţi avut vreodată insuficienţă cardiacă sau o boală de inimă, vǎ rugǎm spuneţi-i medicului dumneavoastră. În nicio situaţie nu modificaţi concentraţia de oxigen furnizat, pentru a evita fluctuaţiile saturaţiei de oxigen”, se arată în prospectul Oxigen Sol 100%.

Devine toxic după două zile

Producătorii avertizează că oxigenul este potenţial toxic după două zile la concentraţii care depăşesc 40%. Aceștia arată că administrarea de oxigen trebuie să se realizeze cu prudenţă, iar doza trebuie adaptată necesităţilor individuale ale pacientului. ”Este necesară monitorizarea regulată a tensiunii arteriale a oxigenului sau efectuarea pulsoximetriei şi monitorizarea semnelor clinice. Scopul este să se utilizeze întotdeauna cea mai redusă concentraţie eficace de oxigen în aerul inhalat pentru fiecare pacient, ceea ce înseamnă cea mai redusă doză necesară pentru menţinerea unei saturaţii > 90%. Concentraţiile mai mari trebuie administrate pe o perioadă cât mai scurtă posibil, fiind însoţite de monitorizarea atentă a valorilor gazului din sânge”, se mai precizează în prospect.

Avertisment și de la președintele SRATI

Cu o lună înainte ca medicul Flavia Groșan să atragă atenția asupra pericolului administrării oxigenului în concentrații mari, președintele Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă, prof.dr. Şerban Bubenek, avertizase deja asupra acestor riscuri, însă nimeni nu l-a luat în seamă.  ”Se întâmplă și alte lucruri care nu ar trebui să se întâmple. Se administrează oxigen în exces în fluxuri de peste 10-12 litru. De multe ori ni se spune că a primit pacientul oxigen de la două surse, adică vreo 40 de litri pe minut. Asta e un non-sens medical. Niciun pacient cu o mască simplă nu poate să consume mai mult de 10-12 litri pe minut. Tratamentul cu oxigen că medicament în fluxuri mai mari de 3,4 litri pe minut este o fază pe care colegii de ATI o știu foarte bine, alte specialităţi care nu au această abilitate şi care au fost obligaţi. Deși am informat, am ținut webinarii cu lucrul asta, în unele locuri s-a înțeles, în altele nu”, a declarat prof.dr. Șerban Bubenek.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
4.609 afisari

9 COMENTARII

  1. Inseamna ca idiotii au omorat pacienti din nestiinta! Puneti mana pe carte si cititi, sau „musca”! Nestiinta nu se pune, in acest caz nu sunteti exonerati de raspundere domnilor doctori, tot veti ajunge in fata judecatorului.In loc sa radeti de dr. Flavia Grosan, mai bine luati aminte!!!! Lucrati cu oameni care sunt FIINTE VII, pe care Dumnezeu le iubeste, TEMETI-VA DE JUDECATA LUI.

  2. A ! Buna dimineata ! Unde i protocolul ala facut de „specialistii” M.S.sa l citim si noi !
    Unde s medicii aia care tipau ca musai trebuie sa l indopi cu O2 pur cat cuprinde ?
    CUM SA AI UN PROTOCOL ATI, AL MINISTERULUI, FARA UN PUNCT DE VEDERE AL SPECIALISTILOR ATI ?

  3. Celebrul „protocol” ar trebui sa fie informativ, pentru ca exista bolnavi si nu boli. Adica sa fie adaptat bolnavului in functie de ce alte boli are, ce medicamente ia. Dar cine sa faca lucrul acesta? Asa scrie acolo, asa fac. Ti se pune stampila covid, care poate nici nu e reala, si gata. Ai intrat pe drumul fara intoarcere.

  4. păi daca ne conduc astia din domeniul sanitar asa cum ne conduc nu e de mirare. Aici nu vin protestanti sa urle din rasputeri !

  5. Cati incompetenti sunt in lumea medicala ??? De 30 de ani numarul locurilor la facultatile de medicina au crescut vertiginos. Ba, au aparut si facultati de medicina private.
    Absolventii de frunte au plecat in strainatate. Asta este explicatia simpla, tot mai multi medici cu competente reduse in sistemul medical romanesc. Locuri multe la facultati inseamna norme didactice multe, cadre didactice asociate mai slab pregatite, etc. Ca sa nu mai vorbim de scolile postliceale sanitare, majoritatea private, fabrici de bani si diplome.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger