AcasăSOCIALOuă mai scumpe înainte de Sărbători. Ce preț au, cu doar câteva...

Ouă mai scumpe înainte de Sărbători. Ce preț au, cu doar câteva săptămâni până la Crăciun

(sursa foto: stiridecluj.ro)

Ce au fost scumpiri, în ultima vreme, la principalele alimente din coșul zilnic al românilor, nu mai e un secret pentru nimeni. Se vede cât se poate de clar din prețurile de la raft sau din piețe.

Acum că se apropie tot mai mult Sărbătorile de iarnă și cum tot românul caută să se pregătească pentru masa de Crăciun și să-și facă listele de cumpărături, toți ochii sunt ațintiți asupra prețurilor de la principalele alimente ce vor fi baza preparatelor pentru perioada festivă de la final de an.

S-au scumpit deja carnea, dar și uleiul sau făina. În tot acest context, nici ouăle nu „scapă” de creșterile de preț, în pragul Sărbătorilor. Marii producători au crescut prețul deja cu aproape 30%, din cauza costului ridicat la energie și furaje, anunță vineri Antena3.

„Tot ce înseamnă producţia de ouă s-a scumpit”

O fermă avicolă din judeţul Mehedinţi, de exemplu, livrează zi de zi către magazine 17.000 de ouă proaspete. În ultima vreme, producătorul a crescut prețul, având în vedere că nu mai face față cheltuielilor.

„Energia s-a scumpit de patru ori mai mult, cerealele s-au scumpit, forţa de muncă, tot ce înseamnă producţia de ouă s-a scumpit, inclusiv găinile”, a menționat Cornel Stroescu, reprezentant fermă avicolă.

Cam care sunt prețurile la ouă în această perioadă? Ei bine, un ou de mărime medie iese din fabrica avicolă din Mehedinţi la preţul de 63 de bani, în timp ce de pe rafturile magazinelor acesta poate fi cumpărat cu 80 de bani.

Și cum până la Crăciun mai sunt aproape două săptămâni, există temeri în rândul românilor că s-ar putea scumpi și mai mult carnea de porc, înainte de Sărbători. E vorba de un aliment care, anii trecuți cel puțin, se afla printre primele pe lista de cumpărături pentru masa de Sărbători, fiind ales pentru a fi preparate fripturi, tobă, piftie sau cârnați, produse tradiționale aflate în meniul autohton de Crăciun.

„Am această preocupare de a cunoaşte exact despre ce este vorba în fiecare loc şi a mă interesa cum pot face eu în ţară cât mai mult şi cât mai bine. (…) Nu am văzut nicăieri o carne mai ieftină decât în România, în ţările în care am fost”, declara ministrul Agriculturii, miercuri, într-o conferință de presă.

author avatar
Andrei Coman
282 afisari

6 COMENTARII

  1. Găinile fac mai puține ouă iarna. E normal să fie un preț mai mare la ouă iarna. ( Înainte de 1989, era un preț de vară și un preț de iarnă la ouă, îmi amintesc de când mergeam la piață cu părinții și vedeau că s-au scumpit ouăle, iarna)

  2. Sa incercam sa ajutam si Anglia cu oua iar de bani sa dam la producatori sa ne reduca 🥚 nostru…
    Ala cu oaia nenea…?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger