Cauta

Oros face jocul băncilor. Fermierii riscă să piardă totul

Ministrul Oros forțează executările silite ale fermierilor români

După ce a întârziat încă șase luni aplicarea legii care împiedica vânzarea terenurilor agricole către străini, ministrul Oros a trecut la falimentarea fermierilor români. Afectați grav de secetă și lăsați fără banii de despăgubiri de către același ministru, fermierii se văd în imposibilitatea de a mai vinde bucăți din terenuri pentru a-și salva fermele. 

Înglodați în datorii la bănci și la furnizorii de inputuri și abandonați de stat, care a refuzat să le acorde despăgubirile pentru culturile calamitate de secetă, fermierii români mai au doar o singură șansă de a se salva. Aceea de a vinde o parte din terenurile deținute pentru a evita executarea silită. Ministerul Agriculturii le-a blocat însă și această ultimă șansă, prin refuzul de a elabora normele de aplicare a Legii care reglementează vânzarea terenurilor din extravilan, deși a avut un răgaz de șase luni. ”Întârzierea elaborării normelor îi afectează acum pe fermieri, pentru că, din cauza necazurilor de anul trecut, atât cu seceta, cît și cu pandemia, foarte mulți sunt puși în dificultate financiară și doresc să vândă o parte din terenuri ca să supraviețuiască. Și acum, după ce că nu au primit nici despăgubirile pentru secetă, sunt împiedicați să-și salveze fermele. Probabil sunt blocați în mod deliberat, ca să ajungă să-și cedeze pământurile către bănci. Legea care reglementează vânzarea terenurilor a intrat în vigoare de la 1 februarie însă nu poate fi aplicată pentru că Ministerul Agriculturii nu a elaborat nici acum normele. Acest lucru îi afectează și pe cei care vor să vândă terenurile, dar și pe cei care vor să cumpere, care se plâng că nu pot finaliza tranzacțiile. Notarii și primăriile, neavând normele de aplicare a legii, nu acceptă aceste tranzacții”, ne-a declarat Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

Străinii au cumpărat tot ce se mai putea

Bătălia care s-a dat anul trecut în Parlament pentru impunerea unei legi care să stopeze vânzarea masivă a terenurilor către cetățenii străini s-a dovedit a fi zadarnică. Și asta pentru că Guvernul Orban le-a mai lăsat străinilor încă un răgaz de șase luni pentru a mai cumpăra tot ce mai era de vândut prin România. ”Din iulie 2020 până la sfârșitul lunii trecute, s-au făcut tranzacții după legea veche. Probabil că, deși nu se știe când, vor mai da un act normativ pentru o altă derogare de la aplicarea legii, pentru că cei de la Ministerul Agriculturii nu dau niciun semn că ar lucra la vreo normă. Legea privind unele măsuri de reglementare a vânzării terenurilor agricole situate în extravilan a fost aprobată și publicată în Monitorul Oficial în iulie anul trecut. Sunt peste șase luni în care au avut timp să elaboreze normele de aplicare. Dacă ar fi fost o altă lege care să impună nu știu ce taxe și impozite intra în vigoare în secunda următoare. Eu nu am înțeles nici acum de ce au dat în octombrie 2020 derogarea de la aplicarea legii până la sfârșitul lunii ianuarie. Pentru că noua lege nu afecta nici vânzătorii, nici cumpărătorii români. Interesul cui l-au făcut? Ei au motivat că sunt peste 100.000 de cereri în lucru și că ar fi trebuit finalizate”, ne-a mai precizat președintele LAPAR, Laurențiu Baciu.

Legea, făcută pentru români

Potrivit Legii care reglementează vânzarea terenurilor agricole, pe care Ministerul Agriculturii refuză să o pună în aplicare, cumpărătorii terenurilor trebuie să fie domiciliați sau să aibă reședința în România pe o perioadă de cel puțin 5 ani anterior ofertei de vânzare. Totodată, potențialii cumpărători trebuie să fi desfășurat activități agricole pe teritoriul național și să fie înregistrați de autoritățile fiscale române cu minimum 5 ani înaintea înregistrării ofertelor de vânzare a terenurilor și să aibă și studii în domeniul agricol. Aceleași condiții sunt impuse de lege și persoanelor juridice care vor să cumpere terenuri agricole românești.

Ultimele stiri

  • Alege ce citești
  • Războiul clanurilor/Interlopii dau mare tun în „5”!
  • Legea achizițiilor publice, impusă de Bruxelles, dedicație pentru multinaționale
  • Basel III Endgame. Cotitul drum al reformelor bancare
  • Revoltă în UE împotriva Ucrainei. Agricultorii, deciși s-o schimbe pe Ursula
  • Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României a premiat excelența olimpicilor preșcolari
  • Italia poate trimite 6 echipe în Champions League
  • Cartonaș roz! Cum sună noua regulă în fotbal
  • Culmea obedienței. Europenii au știut că vaccinul Covid este periculos
  • Ce s-a întâmplat cu revoluția mașinilor electrice?
  • Exit mobile version