AcasăSOCIALOrele de sport, cu masca pe față. Explicațiile venite de la ministrul...

Orele de sport, cu masca pe față. Explicațiile venite de la ministrul Educației: ”Este o cerință a…”

Orele de sport, cu masca pe față. Cine a cerut asta! Explicațiile venite de la ministrul Educației

Reîntoarcerea elevilor la clase a presupus mai multe schimbări, la nivel organizatoric, la nivelul unităților de învățământ, dat fiind contextul generat de noul coronavirus.

Odată ce în prima zi a acestei săptămâni s-au redeschis școlile, acolo unde scenariile – stabilite în baza situației epidemiologice din fiecare localitate – au permis acest lucru, după trei luni de cursuri online, părinții află că la școală ai lor copii vor purta măști și la orele de sport.

Întrebat, cu subiect și predicat, într-o emisiune de televiziune, dacă orele de educație fizică se vor desfășura cu masca pe față, ministrul Educației a dat următorul răspuns: ”Da, este o cerință a celor din domeniul Sănătății, să se desfășoare cu mască”.

Oficialul guvernamental a adus în atenție discuțiile ce au avut loc la nivelul ministerului pe care îl conduce cu reprezentanții instituției conduse de către Vlad Voiculescu, referitor la măsurile privind redeschiderea școlilor, discuții ce s-au concretizat într-un ordin comun de ministru. ”Multă lume s-a întrebat de ce a durat atât de mult negocierea. Am plecat de la un draft de 60 de peste pagini și am ajuns la un Ordin de ministru de mai puțin de un sfert față de varianta inițială, care a încercat să acopere toate situațiile posibile și să fie foarte clar.

Pe parcursul acestor discuții, unul din subiecte a fost acela elevii la orele de sport sunt obligați sau nu să poarte mască. Până la urmă, ultimul cuvânt l-au avut cei din domeniul Sănătății și, punând în balanță și plus și minus, a reieșit că există obligativitatea purtării măștii inclusiv la orele de educație fizică”, a mai punctat Sorin Cîmpeanu, luni seară, la Realitatea Plus.

Excepții de la purtarea măștii

Tot în contextul reluării cursurilor, în ajunul redeschiderii școlilor, Ministerul Educației a făcut publice excepțiile de la purtarea măștii de protecție în cadrul unităților de învățământ preuniversitar. Iată ce se precizează în comunicatul remis din direcția instituției conduse de către Sorin Cîmpeanu:

Regulile și excepțiile privind purtarea măștii sunt stabilite de Ministerul Sănătății care are ca atribuție principală elaborarea de politici, strategii şi programe de acţiune în domeniul sănătăţii populaţiei, în Ordinul Comun MS-MAI nr. 874/81/2020 din 22 mai 2020 privind instituirea obligativităţii purtării măştii de protecţie, a triajului epidemiologic şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS-CoV-2 pe durata stării de alertă.

Potrivit actului normativ mai sus-menționat, preluat și în Hotărârea de Guvern nr.3 din 12 ianuarie 2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României masca de protecție trebuie purtată în orice spațiu public închis, spații comerciale, mijloace de transport în comun și la locul de muncă, pe toată durata prezenței în oricare din spațiile închise ale incintei.

În funcţie de evaluarea riscului, efectuată de medicul de medicina muncii al unităţii, pot exista unele excepţii, de la purtatul măștii, în conformitate cu dispozițiile cuprinse la subpct 2, Pct.I din Anexa Ordinului 874/81/2020, astfel:

a) angajatul este singur în birou

b) persoana suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare;

c) persoana desfăşoară activităţi fizice intense şi/sau în condiţii de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.);

d) prezentatorii TV şi invitaţii acestora, cu condiţia respectării distanţei de 3 metri între persoane;

e) copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.

Persoanele alergice la materialele din care sunt confecționate măștile pot purta măști confecționate din alte materiale decât cele la care se știu alergice sau alte forme de protecție (de exemplu viziere).

Persoanele cu afecțiuni respiratorii cronice cu capacitate redusă de oxigenare au un risc crescut de a dezvolta forme severe de COVID -19 și de aceea este recomandată participarea lor on-line la activitățile didactice in locul prezenței fizice fără mască.

Astfel, din dispozițiile legale mai sus menționate, rezultă că excepțiile se aplică în funcție de evaluarea riscului efectuat de medicul de medicina muncii al unității, sau de medicul curant pentru persoanele ce prezintă alergii.”

503 afisari

4 COMENTARII

  1. … și mai mult ca sigur că majoritatea părinților va accepta aberația asta fără să crâcnească.
    Țară de tâmpiți…

  2. adevaratii specialisti din santate spun ca masca e nociva pt oxigenarea cerierului si mai ales la copiiii. sa faca sport cu masca tine de decizia mai bine zis de unul care probabil cu sanatatea mintala nu e in regula , e o decizie criminala!!!!!!!!!

  3. E O TREABA COMERCIALA , TREBUIE VANDUTE MASTILE PNL- USR DIN DEPOZITE [ CE DACA E NOCIVA SI NECONFORMA ? ]

  4. Eu l-as trimite pe acest intelept sa faca el o ora sport cu masca la gura. Asemenea aberatii arata inca o data ca acesti impostori si-au pierdut uzul ratiunii si simtul realitatii.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger