AcasăSOCIALOrdonanța trădării naționale. Cum ne-au obligat americanii să ne distrugem agricultura

Ordonanța trădării naționale. Cum ne-au obligat americanii să ne distrugem agricultura

Silozurile românești au ajuns în proprietatea străinilor

României i-a fost interzis, timp de 20 de ani, să achiziționeze la rezerva de stat hrană care să ajungă populației mai mult de 3 săptămâni. Prevederea a fost inclusă într-un acord de împrumut cu americanii de la Banca Mondială, din 1997, care, în plus, ne-a obligat să lichidăm toate societățile agricole din țară, lăsând țara la mâna importurilor și a traderilor.

În ultimii 25 de ani, România a avut alimente în rezerva de stat care ar fi ajuns populației, în caz de necesitate, pentru doar 3 săptămâni. Prima încercare de a majora achiziția de grâu la rezerva de stat a fost făcută în 2018, de către Petre Daea, însă nu a avut succes. Mai insistent s-a dovedit însă Adrian Chesnoiu, care, în decembrie 2021, când era ministru al Agriculturii, a reluat demersurile. Acesta a reușit să afle că motivul pentru care nu reușeam să cumpărăm hrană la rezerva de stat era o interdicție instituită de americanii de la Banca Mondială, trecută într-un acord de împrumut semnat în 1997.

”Eu am cerut explicații, să văd de ce nu se poate. Mi s-a spus că există Ordonanța 13 din 1997 care ne interzice acest lucru. Am solicitat actul normativ, l-am studiat și am constatat că este cel mai mare atentat la siguranța națională a României, din punct de vedere al agriculturii, comis pe timpul guvernării CDR, cu Victor Ciorbea premier. Să vedeți cât de mult a afectat România această Ordonanță 13. România s-a împrumutat în 1997 de 350 milioane de dolari de la Banca Mondială cu niște obligații halucinante, ca să vedeți ce a putut să scrie un guvern în funcție pentru țara asta. Pentru acest împrumut, România s-a obligat să nu mărească rezerva de stat mai mult de 350.000 de tone de cereale, însemna consumul României pe 3 săptămâni, să privatizeze sau să lichideze 1.600 de societăți agricole de producție, 150 de societăți de producție din piscicultură și acvacultură, Comcerealul și Semromul, și toată lumea mă întreabă azi de ce cumpărăm semințe de la companii străine. Păi din 1997 facem asta, că ne-am angajat, ca stat, să lichidăm sau să privatizăm structuri de importanță strategică națională”, ne-a declarat deputatul Adrian Chesnoiu, fostul ministru al Agriculturii.

5 ani pierduți. Și încă mai numărăm

Culmea este că nici măcar nu era nevoie să se schimbe Ordonanța 13/1997,  pentru că împrumutul de la Banca Mondială a fost rambursat în 2017, ceea ce face ca acel act normativ să fie caduc. ”Am demarat în decembrie inițiativa de modificare a Legii rezervelor de stat, m-am luptat 6 luni ca să o elaborez, și am reușit să obțin o majorare a rezervei de stat, nu numai la grâu, dar și la celelalte produse alimentare, astfel încât să ajungă pentru doi ani, ca și în celelalte țări europene. Știu că urma, în iunie, când am plecat de la minister, să fie adoptată de Guvern”, ne-a precizat deputatul Adrian Chesnoiu. În Monitorul Oficial a apărut însă, în iunie, doar o ordonanță cu modificări legate de golirea rezervelor de stat, în contextul ajutoarelor trimise Ucrainei, și prevedea doar completarea stocurilor și posibilitatea unor achiziții de urgență. În rest, Guvernul nu s-a sinchisit să achiziționeze grâu la rezerva de stat, lăsând și fermierii la mâna traderilor de cereale, care le-au oferit prețuri care nu acopereau nici costurile de producție.

Începutul sfârșitului

În acordul de împrumut cu Banca Mondială, România a fost obligată să elimine toate subvențiile la îngrășăminte, să reducă cu cel puțin 25% subvențiile la semințe, să lichideze sau să privatizeze Unisem și Semrom, 20 de societăți comerciale ale ANPA (Agenţia Naţională pentru Produsele Agricole), 44 de societăţi Comcereal, 1.500 societăţi de stat, 82 foste societăţi prestatoare de servicii agricole și cel puţin 100 foste ferme de stat. Mai mult, România a fost obligată de către Banca Mondială  să privatizeze sau să lichideze toate fermele de creştere a porcinelor şi păsărilor aparţinând statului. De precizat că, astăzi, niciunul dintre silozurile de cereale de pe teritoriul țării nu mai aparține României și, în mod întâmplător sau nu, acestea sunt deținute de fondurile de investiții americane.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
38.995 afisari

58 COMENTARII

  1. Aia era valabil pe perioada derularii imprumutului. Imprumutul s-a inchis dar „cineva” interesat mentine ordonanta. E foarte simplu : Se abroga!

    • Foarte corect , de n-au abrogat ordonanta PSD-ul lui Chesnoiu ? Cat era ministru de ce n-a dat nimic din gusa ? Mai are si tupeu sa se vaite ? Cum se vaita astia cand sunt prinsi cu fofarlica si arunca vina pe altii ……

      • De-asta l-a si schimbat, nu e greu de inteles, dar un om de-asta are cap, ca sa mai su judece cu el, anonimule!…

      • Guvernul CDR a subminat economia națională din răsputeri. Dar ce face guvernul PNL&PSD ? Nu corectează nimic, căci îi e frică. De ce l-au dat jos pe Chesnoiu ? Fiindcă incerca să facă ceva pentru țară. Nu-i mai faceți reproșuri acestui om. Chiar a încercat să facă ceva pt agricultura românească și a deranjat guvernul și prezidentul-slugile perfecte ale yancheilor.

        • CDR a facut acte teritoriilor smulse Romaniei si oferite Ucrainei. CDR le-a dat cetatenia romana lui mihai unu si gasca lui dupa care i-a impropietarit.

          • @Ion Iliescu 2022-10-14 16:36 16:36:45
            TRILION TRILIESCU TRILICI
            LUATI DE AICI:ADEVAR ISTORIC.
            VA SPUN SI DE UNDE SE CUNOSTEAU-ILIESCU ERA LA EDITURA TEHNICA SI TALPES LA EDITURA MILITARA.ILIESCU V-A VANDUT „STATUL”.
            1.Ion Iliescu – Dialoguri romano-americane (Editura Nemira, 1996)
            https ://www. okazii. ro/ion-iliescu-dialoguri-romano-americane-editura-nemira-1996-a223026061
            2.Prin ’91-’92, SIE, prin Ioan Talpes, incepuse cu vizitele la Washington, cu dosare ale unor ofiteri prezentati partii americane ca perfect conspirati. Ni se cerea si noua avizul si ni se spunea ca americanii preseaza pentru aa-i da in gat” pe unii si pe altii care sunt acolo.
            Erau pe acele liste oameni care nu au facut actiuni de spionaj impotriva SUA, i-ar fi descoperit americanii, erau oameni care s-au integrat perfect acolo si care au adus chiar beneficii relatiei reciproce si au si contribuit la operatiuni punctuale. Dar in final au fost deconspirati. (…) Omul (Talpes – n.r.) pleca cu mapa, pe asta doar si-a construit cariera.
            https: //www .hotnews. ro/stiri-arhiva-1179962-micile-secrete-ale-lui-ioan-talpes.htm

        • Nu este vorba de frica dar au foarte multe privilegii ca parlamentari incat le convine sa faca orice vor occidentalii. Ii doare in cot ca sufera romanii, ei au bani cat pentru 3 generatii.

      • Domnule anonim, nu ai inteles ca a elaborat un proiect nou de ordonanta, care prevedea obligativitatea – nu doar posibilitatea – acumularii de rezerve pe 2 ani? In ultimul atricol al oricarui act normaiv nou, se precizeaza, obligatoriu, ca actul precedent din acelasi domeniu, se abroga (sau isi inceteaza aplicabilitatea). Cand nu ai habar de tehnica legislativa, te trezesti ,,aiurea in tramvai” si vorbesti prostii!

      • Ce sa zică, omul a acționat făcând demersuri în acest sens.A constatat ca nu se aplică ceea ce a întreprins, normal că a sesizat presa. Sau vă deranjează? Puteți să spuneți, de ce?

    • logo
      logo
      PORTAL LEGISLATIV
      Meniu
      Cuprins
      + Fișă act
      Cuprinsul Actului

      Articolul 1
      Articolul 2
      Articolul 3
      Articolul 4
      Articolul 4
      Reveniti in topul paginii
      ORDONANTA nr. 13 din 7 august 1997
      pentru ratificarea Acordului de împrumut dintre România şi Banca Internationala pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare privind ajustarea sectorului agricol, în suma de 350 milioane dolari S.U.A. echivalent, semnată la Washington la data de 1 iulie 1997
      EMITENT
      GUVERNUL
      Publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 190 din 11 august 1997

      În temeiul prevederilor art. 107 alin. (1) şi (3) din Constituţia României, precum şi ale art. 1 lit. a) din Legea nr. 134/1997 pentru abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe,
      Guvernul României emite următoarea ordonanţa:
      Articolul 1
      Se ratifica Acordul de împrumut privind ajustarea sectorului agricol dintre România şi Banca Internationala pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, denumit în continuare acordul, în suma de 350 milioane dolari S.U.A. echivalent, semnat la Washington la data de 1 iulie 1997.
      Articolul 2
      Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei, Ministerul Industriei şi Comerţului, Ministerul Reformei şi Fondul Proprietăţii de Stat vor purta responsabilitatea pentru punerea în aplicare a măsurilor de politica economică la care Guvernul s-a angajat în cadrul Programului care face obiectul prezentului acord.
      Articolul 3
      Se autorizeaza Guvernul României, prin Ministerul Finanţelor, ca de comun acord cu Banca Internationala pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, sa introducă, pe parcursul derulării împrumutului, în raport cu condiţiile concrete de derulare a acordului de împrumut, amendamente la conţinutul acestuia care privesc realocari de fonduri, modificări în structura împrumutului, modificări de termene, precum şi orice alte modificări care nu sunt de natura sa sporeasca obligaţiile financiare ale României faţă de Banca Internationala pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. Guvernul României va raporta periodic Parlamentului
      României asupra amendamentelor introduse în cadrul Raportului privind datoria publică externa a României.
      Articolul 4
      Sumele în valută, trase de către Ministerul Finanţelor conform acordului, se cedează la rezerva valutară a statului şi se administrează de Banca Naţionala a României, ca agent de implementare a împrumutului, într-un cont distinct, din care Banca Naţionala a României, în cadrul politicii sale de administrare a rezervei valutare a statului şi în scopul fluidizarii tranzacţiilor pe piaţa valutară, va utiliza integral sau părţi din împrumutul mai sus menţionat, în concordanta cu destinaţia stabilită în baza unor hotărâri ale Guvernului României. Echivalentul în lei al sumelor în valută trase va fi virat la Trezoreria statului pentru finanţarea deficitului bugetar, în condiţiile legii.
      Articolul 4
      Plata dobânzilor, a comisioanelor de angajament, a altor costuri ale împrumutului, inclusiv influentele financiare rezultate din diferenţele de curs de schimb valutar, precum şi rambursarea ratelor de capital aferente împrumutului privind ajustarea sectorului agricol, acordat României de către Banca Internationala pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, în suma de 350 milioane dolari S.U.A., echivalent, se asigura din bugetul Trezoreriei statului şi, în completare, de la bugetul de stat.
      PRIM-MINISTRU
      VICTOR CIORBEA
      Contrasemnează:
      ––––––
      Ministru de stat,
      ministrul finanţelor,
      Mircea Ciumara
      Ministrul agriculturii
      şi alimentaţiei,
      Dinu Gavrilescu
      p. Ministru de stat,
      ministrul afacerilor externe,
      Lazar Comanescu,
      secretar de stat
      Ministru de stat,
      ministrul reformei,
      Ulm Spineanu
      ACORD 01/07/1997

      logo
      Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.

      Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați http://www.fonduri-ue.ro.

      Copyright © 2022 – Ministerul Justiției. Toate drepturile rezervate. – Termeni și Condiții
      | Acasă | Despre Proiect | Facilități Oferite | Legături Utile

  2. ” întâmplător sau nu, acestea sunt deținute de fondurile de investiții americane.” – Cum a zis Kissinger – “To be America’s enemy is dangerous, but to be America’s friend is Fatal”

    • Cum „i-au facut dosar penal” ?
      Procurorii nostri sunt cei mai corecti, cinstiti, profesionali.si iubitori de tara si Constitutie pe care au jurat !
      Asa sa- i ajute Dumnezeu !

          • @NATIONAL.RO
            URMARESC TROLII DIN PRESA ONLINE DE VREO 16 ANI….ZIARE.COM HOTNEWS G4MEDIA ADEVARUL.RO COTIDIANUL ETC
            „CALITATEA” LOR DEMONSTREAZA SAU REFLECTA 2 LUCRURI
            1.”INFORMATIILE” PE CARE LE MAI AU/DETIN ACESTIA SUNT EVENTUAL DESPREE VECINII DE LA BLOC UNDE LE DECONTEAZA STATUL CHIRIA
            2.TROLLI DIN SERVICII(SRI MAI SI MAPN) CAT SI CEI AI PARTIDELOR(E O UNITATE DE TROLLI LA PARLAMENT CEI DIN MODROGAN KISELEFF SI AI USR) NU AU NICI PE DEPARTE EXPERIENTA CELOR DIN 2006-2016 SA SPUNEM…”RECRUTATI” DE CEL MULT UN AN…VUVUZELE…CAM ATAT
            DUMINICA FRUMOASA

  3. evroparliamentaru aiurit Gica B.Ecaru:
    „in comisia pentru agricultura prima intrebare este?
    -ce spun americanii??????”
    (gica e venit de la oa.e)

  4. Ce mai e de zis? Este clar ca lumina zilei ca americanii dar si UE au subminat Romania prin impunerea inchiderii industriei si agriculturii, pentru a-si elimina un concurent si pentru a-si extinde pietele de desfacere, dar si pentru a cumpara pe nimic industria si agricultura romaneasca. Exemple: ARO (cumparata si lichidata de un assasin economic), Mintia (cumparata pe mai nimic de americani prin interpusi irakieni). Urmeaza ca la iarna sa mai inchidem niste termocentrale, ca asa ne-am angajat prin cozile de topor care ne conduc.

  5. Niște nemernici care se zic democratici iar noi niște boi ca acceptat ceva care și copii îți pot zice ca e o magarie doar in avantsjul lor ca ei sa ia toate produsele la recoltare ca după sa o aducă cu preturi triple!!! Prosti sau mai bine zis politrucii care accepta.

  6. Ha,ha, ha!
    Prietenii si aliatii la care le pupam picoarele!
    asa au facut si cu Ukakaraina! Acu se vede unde au ajuns!

  7. Băi, oameni buni lăsați SRI să-și facă treaba și luați in considerație ce spun, că altfel vom pieri că nație, avem pe cineva cu capul mic care apără Constituția, pe altul economia chiar așa chiar dacă din Sg maj au ajuns generali, lăsații in plată Domnului să facă ceva pentru 5000 de E.
    Iei își protejează frații prin polițe și alte structuri dar numai pentru țara nu lucrează, va veni și timpul lor, ca în Ucraina pentru cei ce lucrează cu inamicul.

  8. Glonțul pentru ei si neamul lor de trădători.
    VINA O POARTA TOATA „ELITA PESEDISTA” PENTRU CĀ AU AVUT CEL MAI MULT PUTEREA.
    TOATE PARTIDELE SEMNATARE/EXECUTARE AR TREBUI INTERZISE, IAR MEMBRILOR LUATĂ CETĂȚENIA ȘI INTERZIS DREPTUL PE VIATA LA VOT SAU FUNCȚII PUBLICE.

    • Ba cretinule !
      Cind te-ai nascut ?
      In decembrie 1976 a venit la putere tapul constantinescu si CDR cu istericii de la PNTcd in frunte.
      In ianuarie 1997 cursul leu-dolar arata o devalorizare de trei ori a leului, astfel incit, dintr-odata am ramas cu 1/3 din salariu, iar in vara lui 1997 s-a incheiat acest acord sclavagist.
      Restul e nimic !

      • @Vlad Tepes 2022-10-14 18:35 18:35:13
        VLAD TEPES,DOAR PARTIAL AI DREPTATE.
        IMI ADUC AMINTE FOARTE BINE ACEI ANI.
        DACA MAI TII MINTE CIORBEA TRIMITEA MINERII DISPONIBILIZATI LA CULES DE CIUPERCI IN PADURE SI ALTELE.
        DAR MODELUL DE DEZINDUSTRIALIZARE A ROMANIEI E PRELUAT DE LA ANGLO-SAXONI,VEZI UK ANII ’80 SI ILIESCU IN ’91-’92 A VANDUT ROMANIA AMERICANILOR,NU PNT-UL,NU EMIL CONSTANTINESCU,DEAL-UL ERA FACUT DEJA.
        DACA VRETI PUTETI STUDIA EVOLUTIA CURSULUI SI A DATORIEI EXTERNE AICI SAU VA PUTETI ADUCE AMINTE DE 1990 PETRE ROMAN-INDUSTRIA ROMANEASCA E O GRAMADA DE FIER VECHI SAU STOLOJAN 1991….UNII MAI TIN MINTE…
        https: //ro.wikipedia. org/wiki/Produsul_intern_brut_al_Rom%C3%A2niei
        https: //datoria. ro/surse/DATEXTTIP_90_31122004.pdf
        https: //www. bnr. ro/StatisticsReportHTML.aspx?icid=800&table=703&column=

  9. Ca asa merge capitalismul controlat de marile puteri. Nimic nu e nou. Istoria se repeta. Poate Brics sa ofere o solutie? Poate negociem mai bine acolo? Pai prea multa lume ne-a tratat ca slugi!

  10. Riscul de țară crește din nou 365,43 de puncte Ungaria – 252,90, Polonia – 146,67, Bulgaria – 104,96 respectiv Cehia – 45,51.ziare.com
    MANCATI MANCAREA PE CARE NU O PRODUCETI VOI.
    VA IMBRACATI CU HAINE MANUFACTURATE IN ALTE TARI.
    CONDUCETI MASINI FABRICATE IN AFARA.
    70% DIN PRODUSELE PETROLIERE SI CELE ALIMENTARE DE BAZA SUNT IMPORTATE.
    AVETI 200 MILIARDE EURO/DOLARI DATORIE.
    UN POPOR DE MARIONETE TRADATORI PAZNICI SOFERI COAFEZE SAMD,
    URMEAZA SA PLATITI
    6 MILIOANE AU PLECAT DE AICI REFUZAND SA DEVINA NISTE CARICATURI.
    CUM PAINEA S-A TERMINAT NICI CIRCUL NU VA MAI FOLOSI LA NIMIC.

  11. Vai, partenerul strategic? Pai degeaba au lins slugile clantele si talpile? A iesit adevarul la lumina. Slugile slugilor, care isi zic judecatori au lucrat si de asta data impotriva celor care ii platesc. Era clar ca Chesnoiu a facut ceva impotriva dorintei stapanilor coloniei.

  12. PUPATII IN CUR PE AMERICANI !,ASTA-I PARTENERIATUL STRATEGIC !.
    SCARBELE ASTEA NE-AU VANDUT RUSILOR LA TEHERAN ,LA IALTA ,LA MALTA DE CEL PUTIN 3 ORI ! .INTREBAREA PENTRU ORCE ROMAN CU CAPUL PE UMERI -TE LEPEZI DE SATANA ?,TE LEPEZI DE SATANA ?,TE LEPEZI DE SATANA ?. Am crezut multi ani ca se datoreaza intraii in UE distrugerea IAS -urilor ,a institutelor de cercetari agricole ,a statiunilor de ameliorare a culturilor agricole si a raselor de animale,iar azi vedem ca unul din tradatorii Romaniei era primul ministru Radu Vasile !,cel care a acceptat conditiile CAPUSEI BM !!.
    Nu numai Radu Vasile era tradatorul !,tartorul cel mare era tapul Constantinescu vandut si el americanilor vezi tratatul semnat cu Ucraina in 1997 privind renuntarea la teritoriile ocupate de URSS dupa razboiul al ll lea mondial ,asta ca sa intram in NATO !!.
    INCET INCET IES LA IVEALA TOATE TICALOSIILE ,TRADARILE SI CRIMELE FACUTE IMPOTRIVA ROMANIEI DUPA 89.
    Afirmati voi alde MACIUCA ” rezervele de stat la cereale ale ROMANIEI sunt mari si asigura depasirea crizei generate de seceta din 2022 !,acum se vede ca esti un habarnist Maciuca !, dupa aceasta stire demisia e o dovada de bun simt !.

  13. Cine s a complicat cu drogatii si pedofilii si au distrus tara ,Rusine guvernele PNL PSD si gunoiul USR

  14. ROMÂNII.

    Păstrați-vă corect Sunetele Minți, Acceptați Aprobarea lor de către Suflet și Fateti cu cele cinci Simțuri Faptele Legilor lui Dumnezeu.

    Dacă Nu .

    Veți avea implantate în voi Programe de Corectare a Personalități Voastre și vă-vor Controla toate Activitățile.
    Priviți cu Atenție și Observați unde duce creșterea Restricțiilor și Frica . Cui ii place Dezbinarea și Dezintegrarea unui Popor și la ce folosește aceste Scopuri.

  15. va mai intrebati de ce comunistii au construit canalul si multe altele? daca maine ar veni comunistii nu ar ajunge toate punctele de vama ca sa fuga din tara tradatorii.

    • @tdrag 2022-10-14 11:08 11:08:00
      DACA VRETI SA STITI CE SE INTAMPLA IN ROMANIA E SUFICIENT SA SUPRAVEGHEATI URMATOARELE PERSONAJE
      ILIESCU
      ISARESCU
      STOLOJAN
      ARAFAT
      VOICULESCU
      N-AM SPUS NIMIC DE PRIMII 5 OAMENI IN STAT,NISTE MARIONETE,PRESEDINTE,PRESEDINTE SENAT,PRESEDINTE CAMERA DEPUTATILOR,PRIM MINISTRU SAU PRESEDINTE CCR

        • IOHANNIS E COPILUL DE MINGI(I) A LUI DAN VOICULESCU.
          DAN VOICULESCU E COMBINATORUL LUI ION ILIESCU.
          ION ILIESCU E ADEVARATUL STAPAN AL ROMANIEI.
          CIUCA SAU PAHONTU AU FOST FACUTI GENERALI DE ION ILIESCU SPRE EXEMPLU IN 2003.
          STOLJAN A LUCRAT LA BANCA MONDIALA,ERA IN CARTI DE LA INCEPUT,DOAR CA AVEA NISTE INTERNARI PE LA PSIHIATRIE.

          • INTERNARILE LA PSIHIATRIE LE-AM AVUT EU , Constantinescu Valentin-Ionut si se vede clar ca nu sunt vindecat .

        • @Erata 2022-10-16 12:25 12:25:48 „A LU SERVICIILII”…IZVOARE SCRISE…”De altfel inainte de 1989 Stolojan ar fi avut o depresie in urma careia ar fi fost spitalizat la sanatoriul din Predeal.”04 Oct 2004
          https ://jurnalul .ro/special-jurnalul/cronica-unei-suferinte-anuntate-din-timp-59749.html
          BOLNAV. Primul scenariu a fost acela al cancerului de care ar suferi liderul PNL. Se pare ca in urma cu doi ani, lui Stolojan i-a fost extirpat un rinichi care dezvoltase o tumora maligna de tip Grawitz, un cancer la rinichi pe care il fac adultii. Boala ar fi evoluat, iar in urma cu o saptamana Stolojan ar fi plecat in Statele Unite, acolo unde isi facea frecvent tratamentul, pentru a efectua un set de analize. Joi, rezultatul acestor analize ar fi aratat ca starea lui este critica, iar medicii l-ar fi sfatuit sa elimine orice efort fizic sau psihic pentru a-si prelungi viata. Vineri, Stolojan apare la lansarea programului Aliantei pentru pensionari cu o mina obosita, iar cei prezenti sustin ca de cateva ori s-ar fi tinut cu mainile de pupitru pentru a-si pastra echilibrul. De altfel, semnele bolii ar fi fost vizibile pe chipul presedintelui liberal care apela des la farduri pentru a-si masca paloarea. Liderii aliantei spun ca ii era din ce in ce mai greu sa se concentreze la ce avea de spus sau de facut si ca dupa o ora de discutii il rapunea oboseala. Cancer sau nu, liberalii sunt convinsi ca Stolojan are o afectiune grava a rinichiului si, daca nu se menajeaza, viata ii este in pericol. Se vehiculeaza insa si ca acesta ar suferi de fapt de Sindromul Wilson, o afectiune a ficatului, cauzata de depuneri de fier si cupru, care ar genera o hepatita toxica, tulburari neurologice si psihice, precum si parestezii, de altfel vizibile pe fata liberalului. Suspect este si accidentul de la Iasi de acum doua saptamani, cand Stolojan a reusit sa se izbeasca de o usa de sticla si sa-si sparga capul.
          DEPRESIV. O parte dintre apropiatii lui Stolojan sustin insa ca decizia retragerii a fost luata pe fondul unei caderi psihice cauzate de problemele fizice. Surse liberale spun ca fostul presedinte nu mai avea puterea psihica sa lupte si cu boala si in plan politic. Liberalii chiar se plang ca evenimentele publice ale Aliantei au fost lipsite de mesajul de forta pe care ar fi vrut sa-l dea din cauza unui Stolojan slabit si apatic, despre care apropiatii spun ca nu a mai putut inchide un ochi de doua saptamani. Altii sunt gata sa asigure insa ca acesta nu mai suferea de fapt de afectiunea la rinichi si ca problemele sale au fost strict de natura depresiva. Se spune ca dupa „sedintele” cu strategul de campanie, Dorel Sandor, presedintele PNL pleca dezamagit, sustinand din ce in ce mai des ca nu este capabil sa duca lupta pentru Cotroceni pana la capat si cu succes, mai ales ca sondajele il aratau la zece procente in urma lui Adrian Nastase. De altfel inainte de 1989 Stolojan ar fi avut o depresie in urma careia ar fi fost spitalizat la sanatoriul din Predeal.

  16. Si acum ce-i de facut? Trecem pe politica de dreapta si nationalizam energia, agricultura, si alte industrii de baza?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger