AcasăSOCIALOrdonanța Decarbonizării atacă interesele naționale de securitate

Ordonanța Decarbonizării atacă interesele naționale de securitate

virgil popescuVirgil Popescu, „soluție” pentru români la iarnă: „Eu în casă stau mereu îmbrăcat în blugi”

Blocul Național Sindical a transmis atât Ministerului Energiei, cât și Senatului că abordarea simplistă privitoare la decarbonizarea sectorului energetic intră în coliziune cu interesele naționale de securitate, așa cum sunt ele definite în Strategia Națională de Apărare a Țării pentru perioada 2020-2024. Totodată, BNS a cerut ca nicio termocentrală pe cărbune să nu se închidă până nu vor fi puse în funcțiune capacități noi de producție.

Discuțiile pe marginea proiectului de ordonanță a decarbonizării, pe care Comisia Europeană ne obligă s-o adoptăm până pe 30 iunie, au devenit din ce în ce mai aprinse. Cel puțin în Comisia economică a Senatului, problemele grave generate de punerea în aplicare a acestui act normativ aberant par să fi fost conștientizate de toate partidele din coaliție. Blocul Național Sindical (BNS) a atras atenția că această abordare simplistă privitoare la decarbonizarea sectorului energetic, fără a asigura alternative solide care să ducă la consolidarea securității energetice a României, intră în coliziune cu interesele naționale de securitate, așa cum sunt ele definite în Strategia Națională de Apărare a Țării pentru perioada 2020-2024.

”Am cerut senatorilor, dar și Ministerului Energiei schimbarea filosofiei legii, pentru că acest act normativ prevede numai închideri, iar el trebuie să se bazeze și pe deschideri. Nu trebuie să închidem nimic până nu punem înainte ceva în loc în sistemul energetic național, în aceleași condiții. Dacă vrei să scoți 400 de MW din bandă o faci în momentul în care ai pus 400 de MW în bandă. Asta ar însemna asumarea unor termene, a unor obiective clare și a unor resurse financiare pentru construirea unor capacități de producție. Nu poți lăsa sistemul energetic național doar în bătaia vântului”, ne-a declarat Dumitru Costin, președintele BNS.

Piața energetică, în cădere liberă

Sindicaliștii de la BNS am cerut și rescadențarea termenelor, pentru că datele problemei din proiectul de ordonanță ordonanță sunt schimbate complet după conflictul din Ucraina, care a generat sancțiuni împotriva Rusiei și a dat peste cap piața de energie.

”Nu știm când și cum se vor reașeza lucrurile, pentru că nimeni nu poate spune acum când se vor ridica sancțiunile împotriva Rusiei, care înseamnă, înainte de toate, acces la gaze. Că noi tot visăm capacități noi pe gaze, dar să vedem cu ce gaze le punem la treabă. Deja apar probleme în lanț, se preconizează și o criză a produselor petroliere. Asumarea și renegocierea PNRR-ului nu este doar o chestiune a României, ci o au alte 14 state UE care produc energie pe bază de cărbune. Termenele din actualul PNRR sunt prea optimiste pentru perioada tulbure pe care o traversăm și riscurile sunt uriașe pentru România”, ne-a precizat președintele BNS, Dumitru Costin. Liderul BNS a mai solicitat și schimbarea sintagmei ”închidere ireversibilă” a centralelor pe cărbune, pentru că anumite capacități trebuie băgate în conservare și, prin lege, să se aloce și resursele financiare. ”Aceste capacități trebuie să poată fi oricând pornite dacă îți apare vreo criză, cum a apărut aceasta”, a arătat Dumitru Costin.

ANRE cere amânarea închiderii termocentralelor

Prezenți la dezbaterea de la Comisia economică a Senatului, reprezentanții ANRE au susținut și ei necesitatea amânării închiderii termocentralelor până când vom avea alte capacități care să producă energie constant. O altă problemă semnalată a fost cea a termoficării, închiderea termocentralelor programată de ministrul Virgil Popescu lăsând fără căldură și apă caldă trei municipii, Iași, Râmnicu Vâlcea și Craiova.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
4.162 afisari

27 COMENTARII

  1. Vîntul și soarele nu au densitatea de energie a hidrocarburilor (acestea sînt anorganice fără sfîrșit, se fac în adîncul pămîntului). Pt aceiași cantitade de curent electric este nevoie de 300-400 (sute) de ori mai mult teren la cele „verzi” decît la termo și hidro.
    De ce nu spun acestea nemuritorii șefi sindicali Hossu și Costin? Da, asta vreau să spun, sînt de-ai celor ce conduc.
    Moriștile omoară păsările mari. Cele mai multe sînt în Dobrogea ce este în calea păsărilor migratoare. Unde-s cei cu ecologeala (de la Boanchiș)?

  2. Trezirea, românilor! Au ajuns niste japite inculte sa conduca tara si sa vândă tot, sa ne aduca la sărăcie si afacerile lor sa prospere! Jegul asta trădător trebuie bagat in puscarie!

    • FARA COMPLICITATEA UNOR COTIDIANE PUPINCORISTE SI A PARTICIPARII UNEI PARTI DIN MASS MEDIA CORUPTE SA LINGA VARTOS IN CUR, ACESTI INCOMPETENTI SI INCULTI POATE NU AR FI AJUNS LA GUVERNARE .
      ZIARE.COM ESTE SITEUL EXCREMENTELOR SI BAT TOATE RECORDURILE LINSULUI IN CUR , MAI RAU CA PE TIMPUL LUI CEAUSESCU
      DE UNDE AU APARUT ACESTE JEGURI , ZIARE.COM

    • Nu ”inculte” ci criminale si tradatoare !
      Cu ”puscarie pe viata” nu se rezolva crima si tradarea ci DOAR CU CEVA AVIND CALIBRUL DE 7,62 SAU 9 mm.
      Si cit mai repede !!!

  3. daca pina si costin un lider de sindicat cu numele , critica , inseamna ca-i groasa …..

    • Germania utilizează în exclusivitate cărbune pentru producerea energiei electrice ca să nu mai depindă de gazul rusesc pe care oricum nu-l mai primește. La noi care e problema în afară de castratul ăsta subnormal cu mintea creață pus pe post de ministru tâmp?

      • La noi problema e ca au luat banii de inchidere a minelor si nu au facut-o cum trebuie iar acum toate sunt inundate. Asta inseamna puscarie ptr multi.

    • @Wolf: Gemania inca face un joc fatarnic spunand ca e impotriva importurilor de la rusi dar in acelasi timp folosind inca gazele rusesti, sa ne intelegem, nu e rau sa le foloseasca, chiar e foarte normal, dar sa lase fatarnicia.
      @ion: Din pacate nu va insemna puscarie pentru tradatorii si distrugatorii aceastei tari, ei au spatele asigurat: tradarea si subminarea economiei nationale au fost dezincriminate prin lege, iar judecatorii isi primesc linistiti salariile enorme si pensiile speciale, asa ca…

      • @Nelu- SUNT SI ALTE SOLUTII PTR A NU PRINDE PENSIA. DACA IN 22 DECEMBRIE 1989 Ii dadeau drumul lui Ceaska pe strada……

  4. India,
    cel mai mare parc „foto” din lume, 500MW
    ocupa 4 X 5 kilometri, 2’000 de hectare:
    le-o va produce prin gura, energia verde ca spuma pastei de dinti.

  5. Acest tradator din fruntea ministerului de deferit urgent justitiei ,judecat si incatusat. Referendum,strangem semnaturi si terminam cu ei. Daca n-o facem astia ne duc la vremurile lor de glorie dintre razboaie,opinci,bordeie si iobagie.

  6. pentru gloria de saracie dintre razboaie i-au dus comunistii la canal si poarta alba. Faceau cu tara si poporul ceea ce fac si acum.

  7. Secatura Ciolsvecul
    Cu unchiul infipt la secu
    Lucreaza de zor si vrea
    Sa darame tara mea!

    El si baba comunista
    Trebue trecuti pe lista
    Doua lepre imputite
    Doua javre nesimtite

    Baba macovei si buba
    Se duc la straini cu jalba
    Amandoi urasc romanii
    Si s-au facut frati cu cainii!

    Doua scarnavii vandute
    Doua spurcaciuni mancurte
    Sa nu dea Domnul Sfant
    Sa va punem gheara-n gat

  8. Chiar așa slugoi suntem ?
    Înghițim slugarnic tot ce scuipă birocrații de la Bruxel ?
    Nu e prea mult câte crime economice am făcut la „cererea „Europei ?
    Nu ne gândim că rămânem prostii lumii, fără nimic ?

  9. Oameni de bine mai sunt pe aceste meleaguri, guvernanți ziariști justițiari …..

  10. Cei care au distrus sectorul energetic trebuie judecați pentru înaltă tradare și să înfunde pușcăriile pe viata

  11. Pai Germania tocmai a hotarat ”cu hotarare” ca nu poate renunta la carbune.Si e la mintea cocosului numai la mintea lui Popescu ăsta nu e…Totusi, este INADMISIBIL ce se intampla!Avem nevoie de UN PARTID NATIONALIST PUTERNIC SI MAJORITAR,care sa redreseze lucrurile cu minti de PATRIOTI SI GOSPODARI asa ca taranul român…

  12. DACA AR FI VINOVAT DOAR POPESCU DE DEZASTRUL GENERAT DE MINISTERUL ENERGIEI AR FI DESTUL DE USOR SA SCAPAM DE ACEST IRESPONSABIL DE ACEST INCONSTIENT ,DE ACEASTA CARICATURA RIDICATA IN MOD ABSURD PESTE NIVELUL DE COMPETENTA NECESAR UNUI MINISTRU.
    CEI DIN SPATELE ACESTEI CARICATURI DE MINISTRU :PRESEDINTELE JOHANIS SI GASCA PNL SUNT LA FEL DE VINOVATI !;ANRE ESTE URMATORUL VINOVAT PENTRU CA IN PIXUL ANRE STAU REGLEMENTARILE ,CALCULELE ,INDICATORII ECONOMICI ;URMATORUL VINOVAT ESTE CSAT-ul CEL CARE N-ARE NICI O REACTIE LA DEZASTRUL PROVOCAT DE ABERATIILE PROMOVATE PRIN PIXUL INCONSTIENTULUI SI HABARNISTULUI POPESCU.
    LIPSA DE REACTIE A PSD FATA DE DEZASTRUL GENERAT DE PNL ,DOVEDESTE COMPILCITATEA PSD LA ACEAST ACT DE TRADARE NATIONALA.
    NEISPRAVITII ACESTIA ,IRESPONSABILII ACESTIA ,TRADATORII ACESTUI NEAM TRAIESC IN SFERELE ALTOR INTERESE .
    CAND FAC PROSTII SAU CAND TRADEAZA ACEASTA TARA ACESTI PENALI ISI MOTIVEAZA ACTIUNILE CA FIIND CERERI ALE UE !, DAR SUNT ORBI ,SURZI SI NU VAD NU AUD CA LIDERII UE AU REDESCHIS MINELE DE CARBUNI ,CA PRODUC LA GREU ENERGIE ELECTRICA ,ABUR UTILIZIND CARBUNE !!.
    O SINGURA MASURA TREBUIE LUATA CU ACESTI PENALI -SA FIE SUPUSI UNUI TEST PSIHIATRIC ,IAR DACA SUNT DECLARATI SANATOSI SA FIE ACUZATI DE INALTA TRADARE.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger