AcasăSOCIALOrdin MS: Decesele se declară Covid chiar și cu două teste negative

Ordin MS: Decesele se declară Covid chiar și cu două teste negative

Definițiile de caz pentru noul coronavirus, actualizate de Institutul Național de Sănătate Publică pentru profesioniștii din sănătate, impun medicilor să declare decese Covid, chiar și cu două teste negative. Totodată, este reconfirmat faptul că trebuie trecut Covid-19 pe certificatul de deces pentru toate persoanele la care virusul a cauzat sau se presupune că a cauzat sau a contribuit la deces.

Dacă medicul consideră acest lucru, Covid-19 trebuie trecut drept cauză a decesului chiar și în cazul a două teste PCR negative, se arată într-un document al Institutului Național de Sănătate Publică (INSP). ” Decesul cu Covid-19 este definit ca decesul survenit la un pacient confirmat cu Covid-19, cu excepția situațiilor în care există o altă cauză clară de deces care nu poate fi în relație cu Covid-19 (ex.traumatism, hemoragie acută majoră etc) și la care nu a existat o perioadă de recuperare completă între boală și momentul decesului. Decesul la un pacient confirmat cu Covid-19 nu poate fi atribuit unei boli pre-existente (de exemplu cancer, afecțiuni hematologice etc.) și Covid-19 trebuie raportat ca și cauză a decesului, independent de condițiile medicale pre-existente care se suspectează că au favorizat evoluția severă a Covid-19. Covid-19 trebuie menționată pe certificatul de deces drept cauză a decesului pentru toate persoanele decedate la care Covid-19 a cauzat sau se presupune că a cauzat sau a contribuit la deces. De asemenea, menționăm că, potrivit Ordinului MS nr.961/2020 pentru modificarea și completarea Ordinului ministrului sănătății nr. 555/2020 privind aprobarea Planului de măsuri pentru pregătirea spitalelor în contextul epidemiei de coronavirus Covid-19, a Listei spitalelor care asigură asistența medicală pacienților testați pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 în faza I și în faza a II-a și a Listei cu spitalele de suport pentru pacienții testați pozitiv sau suspecți cu virusul SARS-CoV-2, cazurile confirmate Covid soldate cu deces la care testele RT-PCR în dinamică din spută/aspirat bronșic sunt negative (2 teste) pot fi considerate deces datorat infecției cu SARS-CoV-2 dacă clinicianul evidențiază semne și simptome înalt sugestive și decesul este corelat cu evoluția clinică determinată de Covid. În situația în care apare necesitatea clarificării cauzei decesului, se indică examene RT-PCR din țesut pulmonar recoltat de către medicul specialist anatomie patologică/medicină legală fără a fi necesară necropsia”, se precizează în documentul oficial al INSP.

Toate simptomele sunt suspecte

Potrivit ultimelor precizări ale Institutului Național de Sănătate Publică, este considerată suspectă Covid-19 orice persoană cu infecție respiratorie acută (debut brusc cu cel puțin unul din următoarele simptome: tuse, febră, dificultate în respirație, orice persoană cu pneumonie, bronhopneumonie +/- pleurezie, precum și orice persoană cu infecție respiratorie acută severă (SARI) (febră sau istoric de febră, tuse și dificultate în respirație), care necesită spitalizare peste noapte. În cazul copiilor cu vârsta de până la 16 ani, sunt considerați suspecți toți cei care prezintă manifestări gastro-intestinale (vărsături, diaree) neasociate cu alimentația. Contact apropiat, adică cel cu risc de a fi infectat, este definit de INSP ca persoană care locuiește în aceeași gospodărie cu un pacient cu Covid, persoană care a avut contact fizic direct cu un caz de Covid (ex. strângere de mână fără igiena ulterioară a mâinilor), persoană care a avut contact direct neprotejat cu secreții infecțioase ale unui caz de Covid (ex. în timpul tusei, atingerea unor batiste cu mâna neprotejată de mănușă), persoană care a avut contact faţă în faţă cu un caz de Covid la o distanţă mai mică de 2 m şi cu o durată de minim 15 minute sau persoană care s-a aflat în aceeași încăpere (ex. sala de clasă, sală de ședințe, sală de așteptare din spital) cu un caz de COVID-19, timp de minimum 15 minute şi la o distanţă mai mică de 2 m.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
27.268 afisari

32 COMENTARII

    • Bravo! Și pe ăia de la 1877 și, eventual – de ce nu? – și pe cei de la – hăăăt – Răscoala condusă de Gheorghe Doja și, desigur, pe Gheorghe Doja. L-au schingiuit ăia dar eu bag mâna-n foc că de Covid a murit. Să se meargă, dom’le, pînă la Gelu, Glad și Menumorut.

      • Scaze , am uitat sa-l pomenesc si pe tatuka Suvorov , tatukul nostru , al mancurtilor , cel care ne-a intemeiat Tiraspolul !

      • Io zic si p-ăia de pe Columna lui Traian!! Și daci și romani, că TOȚI ne sunt …tați!!!??

        • un popor care a făcut băscălie de EL ,azi a rămas tot de BĂȘCĂLIE ,că atît il duce MEMEACA .păcat că este înzestrat cu ceva RAȚIUNE .

    • Atac direct la sănătatea omului. la viata noastră.
      Trăim un coșmar nazist. De ce nu spuneti acest lucru peste tot ,radio, tv,mass-media in general?
      E mai rau ca-n perioada comunistă. Atunci erai tratat corect( nu includ politicul aici) , dar acum este GENOCID, pe fata.
      Aveti încă puterea de-a spune adevarul, pana nu e prea tarziu!

      • O fi cum zici tu dar nu ți-aș dori sa te intilnesti cu virusul ca pe urma sigur nu msi ghindesti la fel . Doamne ajuta .

        • Dar ce legatura e cu subiectul de fata? Mortii nu se mai intalnesc cu virusul, anonimule…

  1. Care medic „presupune” ca pacientul ar fi decedat din cauza SarCov2, cu doua teste PCR negative? Fara o constatare INML…
    Risca fals in acte oficiale sau nu ?
    INSP da ordine nelegale?

  2. Acest ordin de ministru incalca toate normele legale in vigoare. Sa treci peste medicina legala ,fara autopsie, fara testare adecvata in materie si sa-i declari pe toti ca fiind morti de Covid 19 e o mare mizerie. S-a ajuns astfel, datorita acestor falsuri, ca raportat la numarul de imbolnaviri, Romania sa aiba un numar urias de decese asa zis de Covid. Prin aceste metode comuniste se introduce panica si teroarea in populatie, se iau cele mai restrictive masuri sanitare si ajung la vot cele mai aberante legi de pedepsire a populatiei, precum carantinarea. Nu exclud existenta acestui virus si faptul ca poate genera probleme mari chiar si decesul, insa isteria si falsul privind asa zisul numarul urias de decese si tendinta de a crea o psihoza colectiva de vinovatie cu ajutorul televiziunii in randul populatiei, este foarte grav si arata cine sunt stapanii acestei noi ordini mondiale

    • ASTIA AR FI IN STARE SA I BAGE IN SACI SIGILATI SI NUMAI DACA SUNT IN SOMN PROFUND ,ASA PARIND CA SUNT MORTI,CA TOT NU LE FAC AUTOPSIA,MARE MIRARE AR FI SA NU SE TREZEASCA MULTI INGROPATI DE VII !!

    • citeste ordinul intreg in original, il gasesti pe google, si vezi ca nu e deloc asa.

  3. Cu acest ordin s-au deconspirat: minciuna grosolana scrie pe ei. Virusul nu omoara, poate accelereaza moartea celor deja bolnavi. Este o diferenta intre a muri DE covid si a muri CU covid. Si mincinosii astia de la ciuma galbena, vor sa avem incredere in ei …..

  4. Nu va mai bateti capul cu aspectele medicale. Problema e pur politica : o intindem din alerta in alerta ca sa nu poata fi depusa o motiune de cenzura care i-ar zbura de la butoane pe acesti golani incompetenti si spagari. Si sa nu uitam de interesele uriase ale BIG PHARMA. Restul e vrajeala…

    • Aspectele medicale nu conteaza , ascultati la vrajeala unui boschetar golan incompetent si spagar platit in copeici sa haleasca verzi si uscate in presa romaneasca !

  5. De ce credeți ca PSD-UL a acceptat repunerea în drepturi al aceluiași guvern care fusese dat jos cu puțin timp în urma? Pentru simplul fapt ca s-au înțeles în treaba murdara pe care urmau sa o facă? De ce ministrulCostache și-a dat demisia? Pentru ca probabil nu a putut accepta înțelegerile facute(nu ca ar fi fost ministru bun). S-a mers la cacealma, pentru ca era totul prevazut dinainte.

  6. Simin Aysel Florescu , medic la Spitalul Victor Babes : MESAJ PENTRU NEGATIONISTI : ” HAI CU NOI IN TERAPIE INTENSIVA FARA MASCA SI RESPIRA ADANC ! PARCA E ALTFEL DECAT CAND URLI IN PIATA . AI CURAJ ?……. CA LA VORBE SUNTETI MESTERI TOTI …..DOCTORI SUNTETI TOTI …..INCREDIBIL …!”

    • Dar voi vă pretindeti doctori,?????voi care faceți jocurile politicienilor mizerabili ,si vă bateti joc de populatie ,si la ordin încălcati legea ,nu se dă un cert.de deces fără autopsie ,voi sunteti niște hiene !!!!?????

  7. Iete dreptatea Liberala unde e ! Astia e prapastie rau de tot ! Dai ordin de Ministru sa fie cum vrea micul Stalin de la Cotroceni !

  8. Pușcăria îi așteaptă pe ăștia de la conducere cu tot cu cadre medicale si toți cei care au luat parte la așa ceva !!!! In urmă sunt lăsate familii îndurerate !!! Avem o țară condusă de niște pradatori! Huoooooo

  9. un popor care a făcut băscălie de EL ,azi a rămas tot de BĂȘCĂLIE ,că atît il duce MEMEACA .păcat că este înzestrat cu ceva RAȚIUNE .

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger