AcasăSOCIALOrdin de la OCDE. Se dă startul la privatizarea Sănătății

Ordin de la OCDE. Se dă startul la privatizarea Sănătății

OCDE, mai rău ca FMI. Ne privatizează spitalele

Pe motiv că degeaba avem legislația, că nu știm să o implementăm, Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică a insistat să ne consilieze în parteneriatul public-privat, contra-cost, desigur, pregătind ditamai proiectul fix în domeniul Sănătății. Experții OCDE au decis ca exercițiul să se facă pentru realizarea unui spital printr-un parteneriat public-privat, iar Olanda chiar s-a oferit să achite jumătate din tariful organizației, pentru a grăbi procesul.

asigurat medicalParteneriatul public-privat, cu care tot insistă și face presiuni Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), la care, probabil, nu vom adera mulți ani de acum încolo, în schimb cotizăm la greu, este, de fapt, o privatizare pe față. Un astfel de parteneriat urmărește, clar, doar profitul, dispărând, astfel, interesul public.

Ministerul Finanțelor a elaborat un proiect de hotărâre de guvern prin care alocă suma pentru plata experților OCDE, care ne vor consilia și ne vor îndruma pentru realizarea unui proiect de parteneriat public privat chiar în cel mai sensibil domeniu, Sănătatea. În cadrul procesului de evaluare a României pentru aderarea la OCDE, unul din instrumentele juridice ale acestei organizații este Recomandarea Consiliului privind principiile guvernanței publice în cadrul parteneriatelor public-private, susține Ministerul Finanțelor.

”Ținând seama că la acest moment nu există proiecte derulate/implementate pe actuala legislație a parteneriatului public-privat, relativ recent intrată în vigoare, și în considerarea faptului că, pentru alinierea Statului român la principiile pentru Guvernarea publică a parteneriatelor public-privat, este nevoie de asigurarea unui cadru legal și instituțional clar, previzibil, legitim susținut de autoritățile competente bine pregătite, care să asigure realizarea selecției parteneriatelor public-private pe principii de eficiență economică (Value for Money), este necesară asigurarea integrității procesului de achiziție și utilizarea procesului bugetar în mod transparent pentru minimalizarea riscurilor fiscale asociate unor astfel de proiecte”, se arată în expunerea de motive a proiectului de act normativ.

Au plătit, dar nu l-au testat

Potrivit Ministerului Finanțelor, în perioada decembrie 2021 – decembrie 2023 structura de specialitate pentru parteneriatul public-privat a beneficiat de asistență tehnică printr-un contract derulat prin intermediul DG REFORM, iar în contextul derulării acestei asistențe au fost elaborate Ghiduri și Metodologii de pregătire a proiectelor care se implementează prin intermediul parteneriatului public-privat (PPP) raportate la bunele practici internaționale/ europene.

Însă, actualul cadru legal și instituțional nu ar fost testat din perspectiva derulării de demersuri pentru implementarea de proiecte în parteneriat public-privat și în acest context ar fi dificilă evaluarea/testarea viabilității cadrului legal și instituțional în ceea ce privește pregătirea, atribuirea și monitorizarea contractelor PPP. Culmea este că proiectele de centrale pe gaze și parcuri fotovoltaice de pe terenurile Complexului Energetic Oltenia sunt exact parteneriate tip public-privat, în care statul vine cu terenurile și cu fondurile europene, iar firmele private vin cu parteneriatul.

Se începe cu spitalele

În contextul necesității evaluării cadrului legal și instituțional în domeniul PPP- ului, în vederea aderării la OCDE, a fost identificată necesitatea realizării unei analize care să urmărească principalele etape în pregătirea unui proiect de parteneriat public-privat, sub forma unui exercițiu care să evidențieze principalele aspecte ce sunt urmărite pentru dezvoltarea de proiecte de parteneriat public-privat, precizează Ministerul Finanțelor. ”Astfel, experții OCDE au propus ca exercițiul să se facă pe un proiect de investiții în sănătate pentru realizarea unui spital printr-un parteneriat public-privat, domeniul sănătății fiind considerat o prioritate la nivel de politici publice în România. OCDE propune organizarea a două ateliere de lucru tehnice a căror pregătire și desfășurare va dura aproximativ 6 luni pentru a împărtăși din practicile țărilor membre ale OCDE, pentru a analiza accesibilitatea, evaluarea fezabilității, raportul calitate-preț, alocarea riscurilor, independența în procesul decizional, dezvoltarea capacităților personalului de experți, prezentare de experiențe de implementare a unor proiecte”, se mai arată în proiectul de hotărâre de guvern.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.177 afisari

4 COMENTARII

  1. Adica privatizam sanatatea ,spiatalele cum am facut cu industria și economia începînd din anul 1996, pina azi cind nu mai avem nici industrie și nici economie? băsescu începuse bine el ca ,,patriot” ce este el in concepția lu dragnia și a lu Radu Ștefanescu de la evz.?De ce or zice oamenii ăștia 2 ca băsescu e e patriot la cît rău a facut țării, poporului român, nu pot sa-mi dau seama. Începuse el bine sa închida spitalele și poliția rurala, de se fura tot la țara fara frica, și oamenii ajungeau sa moara in fața spitalelor închise de basescu/boc, cind ajungeau cu ambulanțele sau cu mașinile proprii.De ce trebuie sa cotizam noi și sa aderam la ocde nu-mi dau iar seama, probabil ca nu sint in politica cum sint ăștia -ciolacu,johannes ciuca ,,oratoru”..

  2. Nu ne ajunge UE ? Ce alte porcarii de aderari sunt propuse maimutelor? Reveniti-va oamenilor! Sanatatea si invatamantul trebuie sa ramana gratuite ! Altfel distrugeti natia si viitorul!

  3. Experienta din pandemie ne arata ca, desi spitalele private incaseaza bani publici(mai mult decat cele de stat), ele nu isi murdaresc paturile cu pacienti, nici in pandemii, nici in cutremure si nici intr-un conflict armat.Sa ii vedem atunci cum rezolva treaba DOAR cu spitale private.

  4. Pe langa armamentul bagat pe gat de stapanii de afara, pe zeci de miliarde anual, stapanului sua ii trebuie si zecile de miliarde din sanatate si industria farmaceutica. Asa ca obtine si asta prin slugile puse de el in fruntea coloniilor. ROMÂNIA TREZESTE TE, ROEXIT, NATOEXIT, NATIONALIZARE FARA DESPAGUBIRI, YANKEES GO HOME, TRAIASCA ROMÂNIA LIBERA

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger