AcasăSOCIALOrdin aberant al Guvernului. Închide și piețele în aer liber

Ordin aberant al Guvernului. Închide și piețele în aer liber

Tătaru, împreună cu alți doi miniștri și un secretar de stat, autorii regulamentului piețelor

Darul lui Klaus Iohannis oferit românilor cu o zi înainte de alegeri, deschiderea piețelor agroalimentare, s-a dovedit a fi o cacealma. Ordinul prin care s-a emis regulamentul de funcționare a acestora prevede condiții absurde și imposibil de respectat și care duc chiar la închiderea piețelor în aer liber, care rămăseseră deschise în ultima lună.

Țăranii români discriminați de Guvern

Conducerea Asociației Administratorilor de Piețe din România a criticat extrem de dur ordinul emis de Guvern care impune condiții absolut aberante, făcând imposibilă funcționarea piețelor. Deși au trimis nenumărate adrese oficialilor guvernamentali, prin care solicitau consultarea celor implicați înainte de luarea unei decizii și ofereau soluții pentru asigurarea măsurilor de protecție, reprezentanții asociației nu au fost băgați în seamă. ”Acest regulament se aplică tuturor piețelor, inclusiv celor deschise, și este imposibil să asigurăm ieșiri și intrări sau triaj epiodemiologic pentru cele în aer liber, ceea ce ar însemna că trebuie să închidem piețele volante. Nicăieri nu apare o precizare că regulamentul s-ar referi doar la piețele care au fost închise până în acest moment. Mai mult, nu se poate să vii cu o asemenea reglementare vineri seara, la ora 19, pentru sâmbătă dimineața. Așa o reglementare nu se dă cu aplicabilitate imediată, trebuie să existe o perioadă de timp pentru conformare. Măsura cu plexiglasul este total nefuncțională în piețe. Dacă îi montezi acel plexiglas nu mai are omul pe unde să-și ia marfa pe care a cumpărat-o. Hai, că de plătit, plătește, că-i lași un pic de loc, dar cum îi dai marfa, o ridici peste plexiglas, la doi metri? Sunt niște chestii total negândite”, ne-a declarat Teodor Ioan Birț, președintele Asociației Administratorilor de Piețe din România.

Vânătoare de strănuturi

Potrivit regulamentului emis de Guvern, la intrarea în piața agroalimentară/piața volantă se va efectua un triaj observațional și nu se va permite accesul persoanelor care prezintă simptome de infecție respiratorie (tuse, strănut, rinoree). ”Nu înțeleg cum se poate face triajul epidemiologic, așa cum a fost trecut în regulament. Îi dai masca jos omului să vezi dacă îi curge nasul? Este absurd, mai ales că nu am autoritatea să fac așa ceva. Mai mult decât atât, nu știm cine are obligația să acopere masa, eu, ca administrator de piață, sau comerciantul respectiv? Conform regulamentului, eu trebuie să dezinfectez spațiul de vânzare de două ori pe zi, cum fac? Unde duc marfa? Vă dați seama, e marfă perisabilă. Și apoi produsele agroalimentare intră în contact cu dezinfectanții, ceea ce nu este deloc în regulă. Nu este precizat nici cine trebuie să facă această operațiune de dezinfecție, o firmă autorizată sau administratorul pieței? Totul este aiurea în acest regulament”, susține președintele Asociației Administratorilor de Piețe din România.

Bani grei, din bugetele locale

Reprezentanții administratorilor de piețe arată că investițiile pentru îndeplinirea condițiilor impuse de Guvern sunt foarte mari, având în vedere că, pe lângă plexiglas, trebuie asigurat montajul și trebuie cumpărate cantități enorme de dezinfectanți. ”Faceți o socoteală, un paravan din plexiglas costă undeva, la 200 de lei, iar eu, în piața cea mai mare, am 300 de mese, dar, de exemplu, piața centrală din Craiova are 700 de mese. Deja intrăm în niște proceduri de achiziție care trebuie respectate și, mai mult decât atât, trebuie prevedere bugetară pentru așa ceva. Este sfârșitul anului și trebuie făcută rectificare de buget, să se găsească sursa financiară, să se facă achiziția. Bun, am putea merge și pe achiziție rapidă, dar ce o să se întâmple la anul sau peste doi ani, când vine Curtea de Conturi în control? Pentru că piețele sunt societăți comerciale, dar acționari sunt consiliile locale sau consiliile județene, deci noi lucrăm cu bani publici. În plus, cu ce oameni faci montarea panourilor de plexiglas, că nu avem în piețe persoane calificate pentru așa ceva. Avem femei angajate la piețe pe posturile de casier, ce facem, le punem bormașina în mână? Sunt mese de beton, cum fac ca să prind panourile pe ele, că trebuie să pun niște suporți de metal. Gândiți-vă că trebuie să lăsăm acum și ușile deschise, pe frigul și pe vântul care este acum este clar că îi îmbolnăvești pe oameni. Eu cred că sunt total nepregătiți, incompetenți și nici măcar nu au decența să întrebe și să ceară soluții”, ne-a mai precizat președintele Asociației Administratorilor de Piețe din România, Teodor Ioan Birț.

Supermarketul, marele câștigător

Administratorii piețelor arată că măsura Guvernului avantajează clar supermarketurile și hypermarketurile și discriminează producătorii români. ”Trebuie să păstrăm distanța de doi metri între comercianți, ceea ce înseamnă mese mai puține și apare iarăși o problemă. Și cum să calculezei numărul de cumpărători care intră, cu distanță de doi metri între ei, care să ocupe mai puțin de 50% din suprafața pieței? Am trecut prin perioada Sărbătorilor Pascale și nu am avut niciun focar în piețe. Cu toate acestea, au luat această măsură care este total discriminatorie pentru că cele mai multe dintre măsuri nu sunt impuse și supermarketurilor. Trebuie să ne gândim și la populație. Noi depunem toate eforturile ca să aducem cumpărătorul la piață, încercăm să-l convingem să cumpere produse românești și, cu toate aceste campanii, ani întregi de muncă se duc pe apa Sâmbetei, iar omul, dacă nu mai poate să se ducă în piață, se duce la supermarket. Spunea premierul Orban că în piețe se plătește cu cash și de aceea este periculos, dar și la supermarketuri se plătește cu cash. Au existat studii care au arătat că în supermarket petreci de trei ori mai mult timp decât în piață, pentru că au o gamă foarte largă de produse, au promoții, au oferte. Ori, la piață, dacă îți trebuie cartofi, ai intrat, ai cumpărat și ai plecat și atunci nu văd unde este pericolul”, a afirmat Teodor Ioan Birț, președintele Asociației Administratorilor de Piețe din România și director general al SC Piețe Sibiu S.A.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.213 afisari

4 COMENTARII

  1. Ăștia sunt slugi si in ceasul morții. Vor sa slugareasca marile lanțuri, poate prind vreun os de ros. Ce conteaza romanii, nu dau doi bani, PNL si Johannis pe romani. Sa traiasca multinaționalele ce nu platesc taxe si impozite tării acesteia, in schimb scot si ultimul leu din România. Se dorește distrugerea cu orice preț al producătorului roman si a țăranilor. Au dat tot felul de legi aberante ca țăranul sa nu isi mai crească porcul in curte si găinile. Au vazut ca nu tine, au venit cu pesta. Hal de trădători ca liberali si idiotul de Cotroceni, nu sunt nici in țările africane.

  2. Da la supermarket unde naiba e distantarea de 2 metri ? ? E un cretinism ticalos rau intentionat aceasta regula care NU poate fi nici respectata si nici fortata asupra cetatenilor!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger