AcasăSOCIALOrban a greșit legea. Medicii de familie, excluși de la stimulente

Orban a greșit legea. Medicii de familie, excluși de la stimulente

Ordonanțe de urgență făcute pe genunchi de Guvernul Orban

Actul normativ care acordă stimulente de risc personalului medical pentru perioada stării de urgență a fost întocmit greșit, astfel că medicii de familie care au cabinete individuale nu primesc niciun ban. Singurii care vor beneficia de cei 5.000 de lei vor fi angajații acestora, adică asistentele și femeile de serviciu, și medicii care și-au deschis SRL-uri.

Medicii de familie și-au manifestat revolta față de erorile din ordonanța de urgență a Guvernului Orban, care pur și simplu îi exclude pe aceștia din categoria beneficiarilor de stimulente de risc. ”Prin luna iunie, medicii de familie au fost puși de casele de asigurări să facă o raportare în care să se justifice acordarea stimulentelor de risc. Erau pagini care trebuiau completate cu personalul din cabinet, apoi cu numele și CNP-ul pacienților care au fost suspecți de Covid pe perioada stării de urgență și două săptămâni din starea de alertă, ca să facem dovada că ne-am preocupat, deși ei știau foarte bine că am muncit în perioada aceea, când spitalele și ambulatoriile de specialitate erau închise. Am trimis toți raportările atunci. În septembrie ne-au pus din nou să facem respectiva raportare, dar doar pe perioada stării de urgență. Săptămâna trecută ne-au trimis o adresă din care reieșea că stimulentul de risc va fi acordat doar celor care au statut de angajat, adică în cabinetele individuale de medicină de familie primesc doar asistenta și femeia de serviciu, iar medicii nu primesc. Explicația a fost că actul normativ a fost făcut fără să se gândească la faptul că există și patroni, nu doar angajați. Pe medicii din SRL-uri sau SA-uri, dacă vor să primească stimulentele, i-au pus să-și deschidă un cont distinct la Trezorerie. Astăzi (n.r.ieri) am aflat că este ultima zi când se poate face factura pentru stimulentele angajaților medicilor de familie și ultima zi în care se poate face decontul.  Unele case de asigurări de sănătate din țară au interpretat legislația în sensul că nu primesc stimulentul de risc decât SRL-urile, astfel că nici angajații cabinetelor individuale nu beneficiază de acesta”, ne-a declarat dr. Daciana Toma, secretar general al Societății Naționale de Medicina Familiei.

Blocaj legislativ

Medicii de familie spun că autoritățile și-au dat seama că legea este greșită abia după alegeri, dar nu au mai putut modifica nimic din cauza faptului că exista doar un guvern interimar, care nu putea emite ordonanțe de urgență. Potrivit dispoziților OUG nr. 43/2020, în vigoare în prezent, personalul angajat la furnizorii de servicii medicale aflați în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate are dreptul la stimulentul de risc, dacă a activat în timpul stării de urgență și a avut în evidență sau sub tratament pacienti suspecți sau confirmați cu COVID-109, ori dacă personalul respectiv a fost confirmat cu COVID-19 în urma activității desfășurate, în situația în care nu a mai beneficiat până în prezent de acest stimulent, conform Ordinului Președintelui CNAS nr. 540/2020, cu modificările și completările ulterioare, întrucât, potrivit legii, se acordă un stimulant de risc/fiecare perioadă a stării de urgență. Categoriile de persoane prevăzute la art. 8, alin.(1), lit. f^1) din OUG nr. 43/2020 aprobată prin Legea 82/2020, beneficiază de maximum doua stimulente de risc, pe perioada stării de urgență, unul pentru perioada 16 martie-14 aprilie 2020 și unul pentru perioada 15 aprilie-14 mai 2020, indiferent de numărul de zile lucrate în intervalele de timp menționate și numai în situația în care nu au mai beneficiat până în prezent de acest stimulent.

Nici stimulente, nici vaccin

Mulți dintre medicii de familie din țară au încercat să se înscrie în platforma pentru vaccinare, însă softul este extrem de complicat și aproape imposibil de accesat. În ordinea priorităților pentru vaccinarea anti-Covid, medicii de familie se află în etapa I, dar după  personalul din spitale și unități ambulatorii, respectiv personalul medico-sanitar, personalul auxiliar, personalul administrativ, securitate și pază și alte categorii și personalul din sistemul de medicină de urgență: ambulanță, SMURD, IGSU, IJSU, camere de gardă, CPU și UPU.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.046 afisari

7 COMENTARII

  1. Stimulente sau mai exact ajutoare ar trebui să capete toți cetățenii României .
    Domnul doctor își riscă viața mai puțin decît o casieră de la supermarket.
    Mai lăsați categori profesionale favorizate .
    Si gropari de la cimitir au aceiasi expunere față de virus.

  2. E clar era beat maxim, acum nici in fund nu-l mai doare, a scapat de strung, limbilie si-au atins scopul, Johannis a fost lins cu nesat de el in cur, si l-a gadailat bine la coae, pe care le si lins

  3. Medici actuali nu mai gîndesc.
    Ei aplică protocoale de tratament
    Transmise de OMS, UE si comisiile din minister.
    Un fel de copy paste în care medicul este un simplu aparat de copiat.

  4. normal ar fi sa nu mai ai nevoie de trimitere de le MF catre vreun specialist si sa poti merge direct la el. Ori cum e pierdere de timp caci MF nu e nici ORL-ist nici oftalmolog etc … etc ..

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger