Agenţii imobiliari susţin că prețurile medii ale apartamentelor au înregistrat o creștere de 15% în septembrie comparativ cu aceeași lună a anului trecut, la nivel naţional.
Totuși, un oraş face notă discordantă: aici preţurile locuințelor au urcat cu 21%.
Apartamente scumpe la Sibiu
Cele mai mari creșteri de prețuri au fost la apartamentele din Sibiu (+21%), în timp ce pentru apartamentele noi din Brașov prețurile pentru apartamentele noi au cescut cu 7% față de luna septembrie 2023.
„De exemplu, în Sibiu prețurile au crescut cu 21%, reflectând o cerere tot mai mare pe această piață. În alte regiuni, cum ar fi Constanța, evoluțiile au fost mai temperate.
Un aspect interesant este că, deși vizualizările paginilor au crescut într-un ritm mai lent, contactările directe dintre vânzători și cumpărători au avansat cu 52%, sugerând o determinare mai mare din partea celor interesați de achiziție”, a afirmat un specialist imobiliar pentru Adevarul.
Puterea de cumpărare a scăzut
Comparativ cu anul 2019, venitul mediu net a crescut cu aproape 60 de procente, dar puterea de cumpărare a scăzut, astfel că pentru mulți români, actualele prețuri sunt piperate. Singurele variante accesibile pe piață sunt locuințele nefinalizate.
Cele mai scumpe cartiere din București sunt Herăstrău, Kiseleff și Aviaței, iar cele mai ieftine sunt Giurgiului, Prelungirea Ghencea și Ferentari. În România, 96% din populație trăiește într-o locuință proprie, conform unui raport al BNR.
Noile impozite pe case, din 2026
Sistemul de calcul al valorii de piață a imobilelor, care ar fi trebuit să aducă o actualizare a impozitului pe proprietate la nivelul valorilor reale de piață, nu va fi finalizat în acest an.
Cel puţin, așa susţine ministrul Finanțelor, Marcel Boloș. Deși implementarea sistemului era prevăzută pentru 1 ianuarie 2025, aceasta va fi cel mai probabil amânată până la începutul anului 2026.
Scumpirea este provocată de agenția imobiliară a lui Johannis?