AcasăSOCIALOpt milioane de români au rămas fără bani în conturi şi nici...

Opt milioane de români au rămas fără bani în conturi şi nici nu şi-au dat seama! Sumele s-au „evaporat”

salariiRăspunsul BIZAR pe care l-a oferit ministrul Muncii când a fost întrebat dacă se vor mări pensiile în acest an

Veşti proaste pentru românii care cotizează la Pilonul II de pensii. Administratorii financiari ai acestor sume s-au confruntat cu scăderi puternice și chiar trecerea pe pierderi.

Asta înseamnă că, teoretic, s-au mai diminuat sumele din pensiile private ale clienţilor.

Poate da faliment un fond de pensii?

În prezent, activele administrate de Pilonul II au ajuns la 92,4 miliarde de lei, un record istoric pentru sistem, în creștere puternică, cu 5 miliarde de lei, față de valoarea de la mijlocul anului 2022. Față de mijlocul lunii august 2021, activele Pilonului II sunt acum mai mari cu aproape 7 miliarde de lei (+8%).

Banii românilor din fondurile de pensii private sunt ținuti complet separat de activele societăților de administrare. Vestea bună este că, prin lege, un fond de pensii private nu poate da faliment.

Metropolitan Life Pensii, pe pierderi

Majoritatea administratorilor au înregistrat scăderi ale profitului și unii au trecut pe pierderi chiar consistente, cum e cazul Metropolitan Life Pensii care în perioada menționată a avut o pierdere netă de peste 26 milioane de lei, de la un profit de peste 400.000 lei anul trecut, conform Romania TV.

Camera Deputaţilor a adoptat, recent, un proiect de lege care aduce modificări la Codul fiscal şi care prevede că nu va mai fi impozitată contribuţia la pilonul II de pensii, ci doar a câştigurilor, iar măsura va intra în vifoare începând cu 1 ianuarie 2024. Legea merge la promulgare.

author avatar
Andrei Ștefan