AcasăSOCIALOpriți genocidul! Bolnavii non-Covid mor pe capete

Opriți genocidul! Bolnavii non-Covid mor pe capete

Tătaru a lăsat în urmă aproape 20.000 de morți

Numărul de decese din luna octombrie, publicate de Institutul Național de Statistică, ar fi trebuit să ducă la convocarea urgentă a Consiliului Suprem de Apărare a Țării. În octombrie, în România, au murit cu 6.412 oameni mai mult decât în aceeași lună a anului trecut, din care 2.143 declarați Covid. Cifra este înspăimântătoare și arată dimensiunile genocidului din sistemul sanitar.

Sistemul de sănătate din România s-a întors împotriva românilor, provocând moartea pe bandă rulantă a acestora. Haosul generalizat, nepăsarea și incompetența au condus la un adevărat genocid. Din septembrie până în octombrie numărul deceselor aproape s-a triplat și nu vorbim doar despre decese Covid, ci, mai ales, despre decese ale celor care nu au fost infectați cu noul coronavirus. Comparativ cu luna octombrie a anului 2019, în aceeași lună a acestui an numărul deceselor a crescut cu 6.412. În septembrie 2020, numărul deceselor a fost cu 2.991 mai mare ca în aceeași lună a anului trecut, în august, cu 3.270 mai mare decât în 2019, în iulie 2020, cu 2.112 mai mare decât în iulie 2019, iar în iunie, cu 544 mai mare decât în iunie 2019. Cu o singură excepție din luna aprilie, când numărul deceselor a fost cu 474 mai mare decât în mai 2019, pe fondul închiderii spitalelor pentru non-urgențe, în lunile februarie, martie și mai numărul deceselor a scăzut față de aceleași luni din anul 2019. În fiecare lună de la începutul pandemiei, cu excepția celor în care numărul morților a scăzut față de aceleași perioade ale anului trecut, numărul deceselor non-Covid au fost duble sau chiar triple față de cele Covid. Iar acest lucru arată cât se poate de clar că românii nu mai au acces la sistemul de sănătate.

Intervenții chirugicale amânate

”În primavară a murit cumnatul meu, care tocmai împlinise 65 de ani. Urma să i se facă o operație pentru înlocuirea unei valve mitrale și l-au tot amânat din pricina pandemiei până a murit. Vărul meu, acum două săptămâni urma să fie operat pe creier la Tg. Mureș și, din pricina pandemiei, i-au transmis că nu-l pot opera. Acum a paralizat și e în comă”, scria cineva pe Facebook. Iar plângeri asemănătoare întâlnim cu miile. Pe lângă discriminarea bolnavilor non-Covid, mai avem și discriminarea celor suspecți de Covid sau confirmați cu Covid, care au sau aveau comorbidități. Diabetici lăsați fără insulină și morți din cauza absenței tratamentului, oameni care au făcut infarct și au fost lăsați să moară pentru că se așteptau rezultatele testelor Covid și tot felul de astfel de nenorociri petrecute în spitalele românești pentru care, evident, nimeni nu răspunde.

Au dispărut și medicamentele vitale

Medicamentele din farmacii și din spitale au început să dispară, punând astfel în pericol viața pacienților, ne spune Cezar Irimia, preşedintele Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer. ”Nu sunt strategii făcute pentru pandemie, iar pacienții mor pe capete. Nu mai există medicamente, exportul paralel este în floare. Diabeticii nu-și mai găsesc în farmacii tratamentele, îi cheamă să mai vină peste 3 zile, peste 7 zile, iar riscul de infectare crește. Bolnavii cu cancer nu își găsesc medicamentele în farmacii, nu se găsesc medicamente nici în spitale, lipsesc medicamente esențiale. Am intervenit personal pentru Spitalul SRI de la Balotești, care nu avea un medicament banal și pe care l-au luat cu împrumut de la Fundeni. Dacă SRI-ul nu are medicamente, ce să mai vorbim despre ceilalți? Iar responsabil pentru asigurarea continuității tratamentelor este Ministerul Sănătății. În perioada stării de urgență, în România au murit, în plus, 6.000 de bolnavi de cancer. Totodată, în primele șase luni ale acestui an, a scăzut depistarea cancerului cu 15%. A fost și este un haos, noi nu mai avem Minister al Sănătății, avem Minister al Covidului.

Chirurgia toracică de la Institutul Oncologic București s-a închis, pentru că au Covid. Mai mult, astăzi (n.r. ieri) Institutul Oncologic a rămas fără căldură, fac comenzi de pături, de aeroterme, o să ardem prin spitale ca șobolanii. Deci, pe lângă toate celelalte, mai și pleacă pacienții din spital cu zece boli, dacă mai apucă să plece”, ne-a declarat Cezar Irimia, preşedintele Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.