AcasăSOCIALOperațiunea ”Mită sub acoperire”. Guvernul cere parandărătul rușilor sancționați de UE

Operațiunea ”Mită sub acoperire”. Guvernul cere parandărătul rușilor sancționați de UE

Florin Spătaru, ministrul Economiei, pregătește supraveghetori de lux

Ordonanța care prevede derogări de la sancțiunile firmelor cu acționariat rusesc din România și care ar fi trebuit să deblocheze activitatea acestora, a fost prezentată în ședința de Guvern, urmând a fi adoptată altădată, că nu e grabă. Interesant este că în actul normativ se prevede că firmele rusești sancționate trebuie să plătească funcționarilor trimiși la supraveghere nu mai puțin de 10.000 de lei pe cap de bugetar, dacă vor să primească derogare.

Timid și cu frica în sân, ca să nu-i ”caftească” ăia de la Comisia Europeană, guvernanții au scos pe masă hârtia cu ordonanța care urma să deblocheze la urgență activitatea firmelor cu ruși din România, supuse sancțiunilor UE. Cum au scos-o, așa au și băgat-o, la sertar, fiindcă era doar pentru citit -la primă lectură, urmând să o mai lectureze când or mai prinde ceva curaj. Societatea TMK Artrom, din Slatina, de care depind zeci de mii de salariați și foarte multe firme din România, a fost lăsată în aer, cei de la ANAF anunțându-i că nu le mai pot prelungi derogarea.

Șocant este că, în expunerea de motive a ordonanței, care permite derogări cu condiția ca banii să nu ajungă în Rusia, se arată clar care sunt consecințele neadoptării acesteia. ”În contextul actual, unele din cele mai afectate industrii din România sunt industria metalurgică, industria auto, etc., industrii care impactează la rândul lor lanțurile valorice pe orizontală și generează efecte multiplicatoare pentru clienți/furnizori. Faptul că în aceste industrii activează un număr mare de angajați pentru care există riscul pierderii locului de muncă (în industria metalurgică sunt angajate aproximativ 22.000 de persoane, iar în industria auto se estimează că pot fi afectate 5.000 de persoane din aproximativ 200.000 angajate în prezent), însă acestora li se adaugă lanțurile valorice pe orizontală, clienți/furnizori, -activitatea persoanelor juridicei din România este afectată total sau parțial, fapt ce determină necesitatea acordării unor măsuri derogatorii de la regimul sancțiunilor internaționale, contribuind astfel la reducerea efectelor sociale negative determinate de actualul context creat de agresiunea militară a Federației Ruse împotriva Ucrainei”, se precizează în expunerea de motive.

Angajații Ministerului Economiei se mută la ruși

Prin proiectul de ordonanță de urgență se intenționează reglementarea unui mecanism de control care să furnizeze garanții autorității competente că persoana sancționată nu poate avea acces la fonduri sau resurse economice ale entității deținute sau controlate. Cum se va face acest lucru? Ministerul Economiei va desemna câte un reprezentant al instituției care va avea calitatea de supraveghetor permanent la societatea care solicită derogarea de la blocarea conturilor și a activității. Astfel, supraveghetorul desemnat va avea dreptul de a participa la şedinţele adunării generale a acţionarilor, asociaţilor, consiliului de administraţie şi alte asemenea şedinţe privind managementul persoanei juridice, în calitate de observator, dreptul de acces în toate locațiile în care îşi desfăşoară activitatea persoana juridică și dreptul de acces la toate documentele primite de persoana juridică sau care emană de la aceasta, respectiv documente financiar-contabile, juridice și alte documente care privesc activitatea economică. Cel mai important drept al supraveghetorului este însă de a fi plătit de firma care solicită derogarea de la sancțiuni cu o indemnizație la nivelul maxim prevăzută pentru membrii consiliului de administrație sau la nivelul maxim al persoanelor din conducere, dar nu mai puțin de 10.000 de lei brut.

Tragere la sorți

De la depunerea solicitării pentru instituirea supravegherii, companiile au de așteptat 20 de zile lucrătoare până la primirea unui răspuns. Probabil că, în toată această perioadă, se fac trageri la sorți pentru norocoșii care se vor trezi cu indemnizații babane de la firmele rusești. Totodată, pentru ca Ministerul Economiei să fie de acord cu cererea, trebuie ca aplicarea măsurii restrictive a înghețării fondurilor și a resurselor economice ale persoanei juridice să fie de natură a avea un impact economic semnificativ.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
4.010 afisari

3 COMENTARII

  1. FACETI COMPARATIE INTRE GUVERNELE TRECUTE SI CEL AL LUI DRAGNEA , PONTA etc SI CEL DE ACUM . NIMIC NU S-A SCHIMBAT NICI O DIFERENTA , POATE CEI DE ACUM UN PIC MAI DISCRETI IN HOTII SI CORUPTIE DAR SA NU UITATI CA JUSTITIA DE ACUM ESTE TOTAL CORUPTA SI SLUGA POLITICULUI

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger