AcasăSOCIALONG-urile, puse la zid. Vor plăti prejudicii pentru proiectele de investiții blocate

ONG-urile, puse la zid. Vor plăti prejudicii pentru proiectele de investiții blocate

Dictatura ONG-urilor se apropie de sfârșit. Procesele abuzive se lasă cu despăgubiri

Deși prea târziu, aș spune eu, parlamentarii liberali s-au trezit la realitate și au decis să ia măsuri împotriva ONG-urilor din țara noastră (finanțate din exterior), care au blocat și continuă să blocheze proiecte de investiții de interes național, fără să suporte vreo consecință. Astfel, potrivit unui proiect de lege, ONG-urile vor trebui să plătească o cauțiune de 1% din valoarea proiectului blocat în instanță, iar membrii comitetelor directoare vor răspunde în solidar cu asociația pentru prejudiciile aduse companiilor.

Liberalii vor să pună capăt fenomenului care a luat o amploare fără precedent și care a dus la un blocaj total al dezvoltării sectorului energetic și al infrastructurii din țara noastră. Este vorba despre hărțuirea permanentă a companiilor de stat, în principal, sau proiectelor finanțate de stat, prin acțiuni în instanță care opresc investițiile și provoacă pierderi financiare uriașe la buget. Actualmente, în România, legislaţia în această materie este foarte dezechilibrată, fiind preluate în mod selectiv, din legislaţia de la nivel european, doar drepturile, nu şi criteriile de responsabilizare a ONG-urilor, susțin inițiatorii proiectului de act normativ.

”În conformitate cu OUG nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru, un ONG poate ataca proiecte majore de infrastructură, în valoare de miliarde de euro, sau mari proiecte imobiliare, plătind taxe derizorii: 20 de lei pentru acţiunea de suspendare şi 50 de lei pentru acţiunea de anulare a unui act administrativ. Acesta fiind unul din motivele pentru care România nu are autostrăzile pe care ar fi trebuit să le aibă în acest moment, precum şi unul din motivele pentru care hidrocentrale finalizate în procent de 90% nu au mai putut fi date în folosinţă. Astfel, se produc grave prejudicii interesului public prin privarea de servicii esenţiale unei societăţi modeme şi dezvoltate, prejudicii produse bugetului de stat, precum şi celorlalte ramuri ale economiei pe orizontală”, se arată în motivarea proiectului de lege.

Cine semnează răspunde

Parlamentarii vor să responsabilizeze Consiliul Director, ca for decizional al ONG-ului, pentru deciziile luate, precum şi individual fiecare membru, astfel încât să se limiteze posibilele acţiuni introduse cu rea-credinţă, având ca scop întârzierea lucrărilor, şantajarea, şicanarea constructorilor, investitorilor sau a beneficiarilor finali/cumpărătorilor de bună-credinţă. Potrivit proiectului legislativ, Consiliul director al ONG va decide, prin vot deschis luat cu majoritate calificată, introducerea oricărei acţiuni în justiţie, incluzând cereri de intervenţie accesorii sau principale, având ca obiect controlul de legalitate asupra unui act administrativ, dacă acţiunea respectivă are legătura cu scopul direct şi obiectivele asociaţiei, potrivit statutului. Rezultatul votului va fi consemnat într-un proces verbal, care va conține și identitatea membrilor care au decis introducerea acțiunii în justiție. ”Toţi membrii consiliului director menţionaţi în procesul-verbal răspund personal patrimonial în solidar cu asociaţia pentru orice prejudicii au cauzat terţilor, în cazul în care acţiunea respectivă a fost respinsă prin hotărâre judecătorească definitivă”, se precizează în proiectul de act normativ.

50.000 de lei pentru fiecare proces intentat

Pentru a garanta parţial repararea prejudiciului cauzat beneficiarilor actului administrativ atacat, atunci când asociaţia are calitate de terţ faţă de actul administrativ atacat, aceasta are obligaţia de a depune o cauţiune in valoare de 1% din valoarea investiţiei, dar nu mai mult de 50.000 de lei, se arată în proiectul de lege. De asemenea, ONG-ul are dreptul să introducă o acțiune în instanță doar dacă actul administrativ atacat are legătură cu obiectul de activitate şi scopul asociaţiei, în conformitate cu actul constitutiv şi statutul acesteia, dacă actul administrativ atacat a fost emis după momentul înfiinţării asociaţiei și dacă asociaţia este înfiinţată de mai mult de 2 ani și, de la înfiinţare, aceasta a urmărit în mod activ scopurile menţionate în statut care au legătura cu actul administrativ atacat.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.504 afisari

14 COMENTARII

  1. Eu nu cred ca va rămâne asa. Ong urile astea nu sunt de capul lor, ci puși chiar de stapanii coloniei asteia cu numele de Romanica sa mai taie elanul la fraieri. Asa ca proiectul se va modifica in timp

  2. Dar trebuie verificate, cumva, și sursele de alimentare ale acestor oengeruri. Că sunt prea multe și prea ticăloase, vândute cu tot cu oengiști intereselor străine.

    • După modelul Orban din Ungaria, ONG-urile sorosiste trebuie interzize definitiv ,fiind împotriva poporului român, imp cu scârba usr

  3. Cam.greu.Ar trebui pusi sa plateasca si judecatorii antiromani care pun in balanta o insecta (specie din regn inferior omului) cu interesul general al societatii UMANE.
    Mai ales ca, aceste specii pot fi relocate cu cativa km mai incolo.
    Ceea ce ar trebui sa faca juristii sufletului e sa efectueze sau sa oblige ONG sa efectueze o expertiza independenta dintr o Universitate de prestigiu din Romania.Sa se stabileasca impactul asupra mediului si posibilitate de relocare.

  4. Cineva a simtit ca pierde Romania si incearca sa dreaga busuiocul.
    Deocamdata e bine !
    Sa vedem ce va fi !

  5. N-ati vrea sa va duceți voi doi în powla noastră în ruSSia?
    Ca sa nu mai stați voi în colonia asta, unde consumați aer degeaba.

    • Așa ca tine, waxere?
      Pînă îți iese viza spre Gulag, bagă niște doze, „boost”-ul și rapelul, direct în tâmplă. Cică imunizează împotriva gerului.

  6. NU poate un ONG sa blocheze un proiect de investitii.DOAR justitia blocheaza aceste proiecte.un ONG poate face doar o cerere in justitie.

  7. este o stire incredibila , dar fiind proiect am mari dubii ca se va realiza si nu ramane doar gargara de campanie . ar fi fost si mai si daca ar fi platit despagubiri pentru ce au facut pina acum . oricum este nu o palma , ci o bata in cap , porcilor din psd care se tot bat cu caramida in piept ca sint pentru tara . BRAVO PNL , DACA VETI REUSI !!

  8. În sfârșit, PNL a realizat cât de toxice sunt ONG-urile cu care se băteau pe burtă până acum. Succes! Poate reușim să punem botniță acestor mafioți, care au blocat România. Să amintim că și Mucușor Dan-Ban a blocat multe proiecte în București tot pe bază de ongeuri.

  9. UN EX CUM SINT FURATI ROMANII DE HIPERMARKET ( KAUFLAND IN ACEST EX ) AU MARIT PRETUL INTR-O ZI DE LA 4 LA 14 LEI LA ULEI , L-AU TINUT O PERIOADA LA ACEST NIVEL , DUPA CARE L-AU „IEFTINIT ” O DATA SI AU INCEPUT SA VANDA LA PRET DUBLU CA INAINTE CU O LUNA , IAR PROSTIMEA SE BUCURA SI-SI UMPLU COSURILE CA S-A IEFTINIT .

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger