AcasăSOCIALOccidentul va întâmpina 2023 în haos

Occidentul va întâmpina 2023 în haos

În timp ce o furtună puternică și mortală a măturat America de Nord, lăsând orașele în beznă și înghețând entuziasmul Crăciunului, Europa este cuprinsă de greve din cauza prețurilor care cresc vertiginos.

Occidentul urmează să încheie anul 2022 și să întâmpine 2023 într-o atmosferă sumbră, cu mult haos imediat. Durerile cronice ale diviziunii sociale – în plină criză economică –  cu greu pot vedea o schimbare în viitorul apropiat, notează Global Times. O serie de probleme sociale și de guvernare adânc înrădăcinate au apărut în mod proeminent și au umbrit bucuria sărbătorilor.

Potrivit presei americane, mai multe autobuze pline cu migranți, inclusiv copii,  au fost lăsate în fața reședinței vicepreședintelui Kamala Harris din Washington, în ajunul Crăciunului.

Casa Albă a aruncat vina pe guvernatorul texan Greg Abbott, calificând-o drept o „cascadorie crudă, periculoasă și rușinoasă”. Abbott este unul dintre cei cel puțin trei guvernatori republicani care și-au asumat meritul de a fi transportat cu autobuzul sau cu avionul migranții spre nord pentru a protesta împotriva politicilor de imigrare ale administrației Biden.

Statele Unite au înregistrat peste 600 de împușcături în masă în 2022, un nou record în condițiile în care pandemia a dus deja la creșterea violenței cu arme de foc, arată statisticile Gun Violence Archive.

De cealaltă parte a Atlanticului, europenii se luptă cu propriile probleme legate de inflație, criză energetică, dezindustrializare, șomaj și de creșterea periculoasă a populismului și a extremismului.

Peste Canalul Mânecii, Marea Britanie s-a confruntat cu o nouă serie de greve în timpul sărbătorilor de Crăciun. Lucrătorii feroviari au blocat rețeaua de transport, iar personalul Forțelor de Frontieră se pregătește să iasă în stradă. Asistentele medicale și paramedicii, lucrătorii poștali, șoferii de autobuz și funcționarii publici sunt fie în plină acțiune de grevă, fie amenință cu greva.

Pe plan intern, politicienii europeni nu reprezintă interesele cetățenilor, ci au devenit purtători de cuvânt ai elitelor; furia oamenilor dă naștere partidelor de dreapta, populism și extremism.

Conflictul dintre Rusia și Ucraina este un factor major, care nu numai că a secătuit economia europeană, dar i-a redus și spațiul de manevră în căutarea autonomiei politice.

Domolirea inflației depinde în mare măsură de restabilirea lanțului global de aprovizionare și de ajustarea structurii energetice, care nu poate vedea o îmbunătățire rapidă în 2023. Nici problemele sociale și de guvernanță cronice nu pot fi atenuate.Într-adevăr, 2023 nu va fi ușor pentru Occident.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
500 afisari

2 COMENTARII

  1. Articol demn se cotidianul „Scânteia”! Sau „Munca de partid”! Mă și mir cum de nu se prăbușește capitalismul asta putred, într-un crach imens! Idioțenii însăilate fără șir, cu dezinvoltura iresponsabilului.

  2. Stimate Solutie simpla, pur si Simplu ai rabdare ca se va intampla si ce ai zis tu:”se prăbușește capitalismul asta putred, într-un crach imens!”
    Doar cateva saptamani si are sa-ti para rau ca nu ai abonament la „Scânteia”! ca sa fii corect informat si sa te poti feri cat de cat de cele ce vin.
    Nu fa pe altii iresponsabili cand tu nu ai curajul sa realizezi ce se intampla in jurul tau.
    Se pare ca traiesti in alta lume sau esti un troll spucat si blestemat.
    Ptiu, Drace!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger