AcasăSOCIALOamenii partidelor, infiltrați în MAI. Guvernul îi face ofițeri de poliție peste...

Oamenii partidelor, infiltrați în MAI. Guvernul îi face ofițeri de poliție peste noapte

Poliția va fi condusă de ofițeri făcuți la apelul bocancilor

Invocând deficitul de personal, Guvernul a decis să politizeze integral Ministerul Afacerilor Interne. Astfel, prin modificarea Statutului Polițistului, orice absolvent de facultate poate face master un an la Academia de Poliție, devenind apoi direct ofițer de poliție. Sindicaliștii spun că înscrierea la master se face doar cu recomandare, ceea ce înseamnă că vor intra doar pilele agreate de sistem.

Constatând că oamenii lor nu îndeplinesc condițiile pentru a participa la concursurile de șefi în Poliție, partidele au decis să le creeze. Astfel, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență, care va fi adoptată în ședința de Guvern de marți, un absolvent de orice facultate poate deveni ofițer de poliție după doar un an de master efectuat la Academia de Poliție. Conducerea Sindicatului Național al Polițiștilor și al Personalului Contractual (SNPPC) susține că agenții de poliție sunt excluși de la acest master și că cei care vin din sursă externă pot deveni, prin echivalarea vechimii, direct comisari de Poliție.

”Nu poți să faci master profesional când ești absolvent al oricărei facultăți din România, să nu fi cadru MAI și după un an de zile de master, care poate fi și on-line, să devii ofițer. Mai grav este că li se interzice participarea la acest masterat agenților de poliție din MAI și personalului contractual”, ne spune Mihai Zlat, vicepreședintele SNPPC. Acesta susține că s-a găsit o chichiță prin care să-i împiedice pe agenții de poliție sau pe cei care fac parte din  personalul contractual să participle la master, pentru că este nevoie de aprobarea șefilor pentru suspendarea din activitate și că acest master este făcut doar pentru a se angaja cât mai mulți ofițeri din sursă externă. ”Asta înseamnă că în următorii doi-trei ani nu vor mai fi concursuri de trecere a agenților în corpul ofițerilor. Deci, ca să devii ofițer de poliție într-un an de zile va trebui să ai aprobarea sistemului, ceea ce înseamnă că se va merge pe pile, relații și cunoștințe. Cei care vor face aceste masterate vor primi gradul echivalent dacă au lucrat în domeniul în care au efectuat studiile respective. Adică, de exemplu, dacă un consilier juridic are o vechime în această profesie de 15 ani și face masteratul va primi grad de comisar. Vor ocupa funcții de conducere fără să plece de la baza piramidei polițienești, fără experiență în domeniu, iar consecința va fi o deprofesionalizare și mai mare a sistemului”, ne-a declarat vicepreședintele SNPPC, Mihai Zlat.

Se reduce școlarizarea

Ministerul Afacerilor Interne, inițiatorul proiectului de act normativ, susține că masteratul era necesar din cauza faptului că, în formarea inițială, mecanismele de școlarizare presupuneau parcurgerea unor programe de studii cu durate îndelungate, adaptate pentru fiecare categorie. ”În prezent, MAI se confruntă cu un deficit considerabil de personal, în condițiile în care exercitarea competenţelor legale presupune existența resurselor umane. În vederea reducerii acestuia, la nivel instituțional au fost identificate o serie de măsuri, cu aplicare etapizată, unele dintre acestea vizând și domeniul formării inițiale a personalului Ministerului Afacerilor Interne”, se arată în expunerea de motive a proiectului de OUG. În urma analizării într-un mod obiectiv a nevoilor Ministerului Afacerilor Interne, din perspectiva asigurării unui nou sistem de formare inițială a ofiţerilor de poliţie, s-a ajuns la concluzia că se impune o lărgire a bazei de proveniență a poliţiştilor, precizează MAI. Astfel, s-a conturat necesitatea instituirii unei noi rute, alternative, de formare profesională inițială de nivel studii universitare de master profesional în cadrul Academiei de Poliție “Alexandru Ioan Cuza”, destinată candidaților care dețin o licență în specializări universitare necesare structurilor Ministerului Afacerilor Interne.

Totul pentru siguranța cetățenilor

Potrivit proiectului, la finalizarea studiilor de masterat, absolventul va primi grad profesional şi va fi repartizat potrivit nevoilor beneficiarului.  ”Ministerul Afacerilor Interne se confruntă, în continuare, cu un deficit considerabil de personal, aspect care constituie o vulnerabilitate a modului de intervenție a structurilor implicate în asigurarea ordinii și siguranței publice. În acest context, intervenția de urgență este necesară pentru înlăturarea consecințelor negative în ceea ce privește capacitatea de funcționare a instituției și de asigurare a unui grad de securitate adecvat pentru cetățeni”, se mai arată în motivarea proiectului.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
21.156 afisari

23 COMENTARII

  1. Si cu burtosii ce fac?
    Nu mai dau teste sportive?
    Psihologice?
    Dam la tot poporu’ drept de comanda si drept la arma ?

  2. Daca tot vorbiti de ofiteri facuti la apelul bocancilor, poate ar trebui sa includeti si agentii de politie care s.au facut ofiteri cu tot felul de facultati particulare. Nu puteti vorbi de faptul ca au plecat de la baza piramidei, cand un agent angajat din sursa externa face facultatea la particular (exemplu Spiru Haret, Biotera, Artifex etc.), apoi da examen grila si se face ofiter, si ii da si gradul de max inspector principal ca cica are vechime (de exemplu a lucrat la secretariat 15 ani si apoi da la ofiter pe operativ, neavand nicio legatura activitatea de secretariat cu cea de operativ). Asa ca daca tot vreti sa fiti corecti vorbiti de o adevarata profesionalizare a politiei prin care ofiteri sa fie doar cei care urmeaza cursurile de licenta la o facultate militara sau la Academia de Politie. Iar daca agentii vor sa fie ofiteri sa faca una dintre aceste facultati mentionate anterior ( aceste treceri din corpul agentilor in corpul ofiterilor printr.un examen grila este tot o forma de incadrare directa).

  3. Totul este o vrăjeală ieftină. Vă spune unul care a lucrat în sistem peste 30 de ani. Totul este făcut pt nepoței. Oamenii cinstiți și corecți, nu pot face carieră. Ei conduc instituțiile din umbră dar…. politizații sunt șefi. Este deprofesionalizare totală. Vai mama lor.

  4. Nu va mai certați. Asa s-a făcut și la SRI. De profesionalizarea structurilor va avea loc în următorii 10-15 ani. Idem va fi și cu mapn.

  5. S-a vrut distrugerea învățământului pt a transforma gloata de semianalfabeți in votanți la comanda.
    S-a vrut distrugerea sistemului sanitar, prin salarii de mizerie și plecarea din tara a peste 25000 de medici
    S-a vrut distrugerea sistemului de ordine și siguranță publică.
    Toate au fost obținute.
    S-a vrut distrugerea industriei țării etapizat, închiderea rafinăriilor, apoi a combinatelor chimice și petrochimice, fabricilor de muniție și armament, fabricilor de avioane și cea de elicoptere, șase șantiere navale, fabricilor de vagoane, locomotive, închiderea combinatelor siderurgice,
    S-a vrut distrugerea agriculturii, prin lăsarea în paragină a sistemelor de irigații, împărțirea suprafețelor agricole la vechii proprietari bătrîni și neputincioși.
    S-a vrut distrugerea turismului, a sistemului de pensiuni și hoteluri din stațiunilor de munte și mare.
    S-a vrut și s-a obținut distrugerea sentimentului patriotic.
    Am ajuns un popor de fătălăi, fara armata, fara bărbăție, fara inițiativa, fara curaj.
    Doar chelneri de terase, frizeri, mecanici auto in ateliere de cartier și lucrători în construcții și amenajări interioare.

  6. Adica ce vreti sa insinuati ??? Ca un jurist, inginer sau profesor licentiat la o facultate serioasa va fi un politist mai slab decat un „ajent” facut pe la Cluj sau Campina, multi cu expresii a la Garcea. Sa fim seriosi. Acum cand multi absolventi de facultati folosesc diploma doar ca tablou pe perete, ma astept sa fie inghesuiala la master. Sigur ca politrucii tarii de la toate nivelele isi vor impinge in fata protejatii, dar credeti ca la facultatile de profil nu fac la fel??? Cred insa ca proba sportiva sa nu fie chiar anulata, poate baremurile ajustate, pentru ca un IT -ist bun sau un analist de probe nu vad de ce trebuie sa-l egaleze pe Usaim Bolt. Pe langa aceste masuri Politia are nevoie de : DOTARI, LEGISLATIE SI PROCEDURI in toate actiunile pe care le intreprinde. Deasemenea trebuie sa priceapa ca cea mai mare problema de moment pe care o are un om, e cea cu care i se adreseaza lui . Ascultarea si mai ales rezolvarea in termen si TEMEI LEGAL trebuie sa-i fie biblie politistului. El nu are voie sa respinga.

    • Majoritatea din cei menționați de tine își cad examenul psihologic cu toate licențele lor. Nu este o meserie pentru cei care au sute de diplome, caci orcine poate studia pentru diplomele alea, in primul rand trebuie sa fi fit psihologic.

  7. Domnule vice snppc, sunt cel care a initiat reluarea procesului de trecere a agentilor/ subofiterilor in corpul ofiterilor. Greu , dar impotriva unui chestor care e acum secretar al CNP, am reusit. M-a costat functia si ,ceva mai tarziu am fost determinat sa ies la pensie de serviciu. Unde erati dumneavoastra atunci? Sub poalele d-lui deputat?!
    Acum, daca MaAI, are nevoie de specialisti, nu inteleg de ce va opuneti? Ac de Pol nu pregateste ofiteri de logistica, medici, IT-sti, profesori de limbi straine, s.a. specialitati. Nu cred ca vor fi inghetate trecerile agentilor de OP, Rutiera, Criminalistica etc, linii de munca specifice MAI in corpul ofiterilor. Stiu ce am lasat in urma, si am incredere in expertii, atentie nu in toti sefii, din domeniul resurselor umane, mai ales vip-urile care s-au aciuat la umbra CNP.
    Cine stie sa citeste ,sa citeste! Amin!

  8. Puteam să mai stau in poliție ca lucrător de judiciar,dar actuala stare de lucruri care există în sistem m-a degustat, nu se mai ține cont de profesionalism, tb. să fi al lor……… Câți polițiști care muncesc cu adevărat au beneficiat de merite in bani sau creșteri la salarii, de diplome și mulțumiri verbale ,,podul casei e plin ”?!

  9. De ce este obligatoriu ca IT-iștii, finanțiștii, gestionarii, etc., să fie agenții sau ofițeri de poliție?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger