Se redeschid școlile în România, acolo unde, firește, situația epidemiologică o permite, raportat la scenariile decise de autorități.
Cu foarte puțin timp înainte ca elevii să ajungă din nou la clase, luni, 8 februarie, la momentul începerii semestrului al doilea al actualului an școlar, și în contextul în care nu au fost puține neajunsurile semnalate în spațiul public – în ultimele luni – cu privire la predarea în condiții exclusiv online, însuși ministrul Educației a recunoscut faptul că în perioada în care s-a apelat la predarea prin intermediul internetului calitatea actului de învățământ a avut serios de suferit. Sorin Cîmpeanu a pus accent, în acest caz, pe planul ce vizează ”acțiuni remediale”.
”Cu siguranţă calitatea actului educaţional a scăzut foarte mult şi nu numai în România. A scăzut din motive structurale – predarea online în sine generează pierderi şi din motive circumstanţiale, cum ar fi: dificil acces la internet, acces dificil la echipamente şi astfel de lucruri circumstanţiale. Ambele categorii de cauze au generat pierderi foarte mari, pierderi care vor trebui să fie recuperate în cea mai puternică măsură cu putinţă.
De aceea am iniţiat acel program de acţiuni remediale, pe care îl vom monitoriza îndeaproape, pentru că aceste ore remediale, pentru care am creat cadrul legal şi am identificat sursele financiare, să-şi producă efectele, în sensul recuperării acestor pierderi, care nu sunt contestate, sunt mari şi foarte mari. Ele sunt neuniforme, mai mari într-o zonă, mai mici într-o altă zonă. Sunt diferenţe între şcoli, sunt diferenţe între clasă şi sunt diferenţe între elevi”, a fost auzit spunând ministrul Cîmpeanu, sâmbătă seară, la Realitatea Plus.
Ministru: ”Este foarte greu de crezut că vom putea recupera tot
Mai mult, oficialul guvernamental responsabil cu Educația a admis și faptul că ”este foarte greu de crezut că vom putea recupera tot”, dar a subliniat că ”încercăm să recuperăm cât mai eficient şi cât mai mult”.
De unde și importanța prezenței fizice în școli, ministrul argumentând faptul că e greu de crezut că recuperarea pierderilor din perioada studiului opnline s-ar putea face tot prin intermediul internetului. ”Am insistat foarte mult încă de la preluarea mandatului pe interesul major al Ministerului Educaţiei pentru deschiderea şcolilor în format fizic, fără a neglija starea de sănătate. Am insistat pentru dreptul la educaţie alături de dreptul la sănătate. (…) Pentru a recupera pierderile suferite de predarea online e nevoie de prezenţă fizică. Cred că suntem de acord cu toţii că dacă ai pierdut ceva din cauză de online, nu are rost să încerci să recuperezi acel ceva pierdut tot în online. Deci de asta este un motiv în plus pentru prezenţa fizică în şcoli”, a explicat ministrul Educaţiei.