Febra de pe piețele europene de gaze a scăzut în ultimele săptămâni, iar prețurile așijderea, cu aproximativ 40%, deoarece nivelurile de stocare par solide, închiderile dureroase din industrie distrug cererea și factorii de decizie politică elaborează măsuri de urgență pentru a ajuta la depășirea crizei.
Depozitele sunt pline în proporție de 84%, depășind țintele stabilite și contribuind la creșterea încrederii că rezervele nu vor fi insuficiente pe măsură ce temperaturile scad. O iarnă blândă ar putea însemna că Europa va trece cu bine peste acest sezon fără întreruperi grave ale aprovizionării.
„În cele din urmă, suntem în regulă pentru această iarnă”, a declarat Christyan Malek, director general al departamentului de cercetare pentru petrol și gaze la JPMorgan Chase într-un interviu acordat Bloomberg Television. „Problema nu este în această iarnă, ci până în iarna viitoare, iar apoi vom începe să dezbatem: cum rezolvăm de fapt, în mod structural, această problemă de aprovizionare cu energie pe termen lung?”
Piețele europene de energie și gaze au atins luna trecută un vârf haotic, slăbind perspectivele de creștere ale regiunii, ceea ce sporește amenințarea recesiunii, în condițiile în care consumatorii se confruntă cu o creștere a costurilor pentru energie și pentru o gamă tot mai largă de bunuri și servicii.
Cu toate acestea, creșterea constantă a stocării oferă un anumit confort. Rezervele sunt acum ușor peste media pe cinci ani, potrivit Gas Infrastructure Europe. De asemenea, pe continent se adaugă mai multe instalații pentru a primi gaze naturale lichefiate, cel mai nou terminal fiind deschis săptămâna trecută în Olanda.
Chiar și în ipoteza unei închideri a livrărilor din partea Rusiei în viitor, depozitarea nu va scădea probabil sub 30% în această iarnă, lăsând Europei o rezervă pentru un val de frig, potrivit JP Morgan.
Traderii evaluează deja riscul pentru sezonul de încălzire 2023. Prețurile medii ale gazelor la hub-ul din Olanda( referința europeană)în această iarnă ar trebui să scadă la 94 de euro pe megawatt-oră, cu 55% sub nivelurile actuale, înainte de a se mări din nou la 235 de euro.
Experții din industrie estimează că penuria de gaze naturale din Europa pe timp de iarnă va dura cel puțin până în 2025.
„Presupunând că nu există o soluție pe termen scurt și nici o reluare a volumelor mari de gaze din Rusia, văd principalul risc venind pentru iarna 2023”, a declarat Maximilian Mahn, manager de portofoliu la Bergos AG.
Scapa numai cine poate, bai baietii cu ochii albastrii ai lui maciuca, zis si ciukanezul gras, obez si prost !! O sa va ia draku pe toti la iarna, mai ales ca o sa vina si niste rusnaci salbatici in vizita la voi, prin tz-iga-nia din BUkale, sa il intrebe pe grasutul obez de Kim Jong Il sudanez de sanatate, daca stie sa alrge la proba de 400 metri garduri 🙂