Românii care trăiesc în interiorul graniţelor s-au obişnuit cu mâncarea scumpă. Dar conaţionalii noştri care s-au stabilit în străinătate abia acum află şi ei.
Iar preţurile de la rafturile magazinelor i-au şocat.
Mâncare mai scumpă în România decât în Irlanda de Nord
O româncă stabilită în Irlanda de Nord spune că prețurile din România sunt mai mari decât acolo.
“Eu trăiesc în Irlanda de Nord. Acolo este altă viață, iar când am venit acasă, am rămas șocată de prețurile care sunt. Da (n.r. dacă e mai scump în România). La carne, lactate”, a spus femeia pentru Observator News.
De altfel, multor persoane în vârstă le este greu sa facă față scumpirilor. Prețurile produselor au crescut, iar oamenilor le este greu să cumpere alimente de bază cu pensiile mici.
Carnea de porc, 15 lei/kg
Majoritatea produselor din carne de care ajung în rafturile rafturile supermarketurilor din România provin din alte țări. Asta şi pentru că, la noi, carnea de porc, de exemplu, pleacă de la prețul de 14,5 lei/kg. În același timp, fermele din alte state europene o vând și cu 11 lei.
„Spania, un kilogram de carne de porc costă 13, 25 de lei, iar în Ungaria, 11,65 de lei”, a precizat Sorin Minea, președinte Romalimenta, producător.
Plafonarea TVA-ului la alimente, prelungită
Adaosul comercial la alimentele de bază va fi plafonat încă 60 de zile. Măsura prin care a fost limitat la maximum 5% adaosul comercial pentru unele produse alimentare urma să expire în 1 februarie.
Din lista actuală ar urma să fie scoase alimentele tradiționale de Crăciun, precum cozonac, bulionul, smântana, drojdia, margarina, dar şi carnea tocată, darvor rămâne alimentele de bază.
Vor rămâne, deci, primele 16 alimente de bază şi, de asemenea, ar putea fi adăugate pe această listă untul, gemul şi carnea de miel, potrivit unor surse guvernamentale.