AcasăSOCIALO româncă, simbolul naţional al englezilor în lupta anti-coronavirus

O româncă, simbolul naţional al englezilor în lupta anti-coronavirus

Claudia Anghel este o moașă din România care a devenit recent imaginea unei campanii ce celebrează 72 de ani de la înființarea Serviciului Național de Sănătate (NHS) din Marea Britanie.

Claudia este unul dintre cei 12 angajați ai Sistemului Național de Sănătate ale căror chipuri apar într-o campanie prin care britanicii le mulțumesc cadrelor medicale pentru eforturile depuse în timpul pandemiei. Meseria ei este și mai dificilă în condițiile speciale impuse de pandemie.

Povestea incredibilă a Claudiei Anghel

A ajuns în Marea Britanie cu șapte ani în urmă. Vorbea foarte puțin limba engleză, dar asta nu a descurajat-o. Dimpotrivă, acum lucrează la spitalul universitar din Coventry. E tot moașă, cum era și la spitalul din Călărași, de unde a plecat în căutarea unei vieți mai bune.

„Când salvezi viața unui copil, te bucuri odată cu familia lui, care nu vor uita niciodată ce-ai făcut pentru ei. Când un bebeluș vine pe lume fără suflare, stai și plângi alături de mama lui. Îmi amintesc de o femeie care a avut nevoie de ventilare suplimentară în timpul unei nașteri dificile… nu-mi vedea clar numele de pe ecuson și m-a întrebat dacă mă poate împunge cu degetul, să vadă dacă sunt într-adevăr un înger”, povestește Claudia.

Românca, devenită imaginea sistemului medical din Anglia în timpul pandemiei

Claudia Anghel a devenit imaginea campaniei NHS, fotografia ei putând fi văzută peste tot în Marea Britanie, pe panouri, clădiri sau în stații de autobuz. „Sunt foarte mândră să fiu imaginea unui sistem care m-a făcut să mă simt binevenită și care mi-a acordat atâtea șanse să mă dezvolt personal. Sunt mândră că sunt româncă”, spune Claudia.

Publicația americană Washington Post prezintă povestea Claudiei Anghel, care lucrează ca moașă în UK încă din 2012, fiind unul dintre cei 600.000 de români stabiliți în Marea Britanie, după intrarea României în UE.

„Până în 2013, peste 14.000 de medici români lucrau în străinătate, aproximativ 26% din numărul total de medici din țară. Până în 2016, statisticile oficiale arătau că 44.000 de cadre medicale au plecat în Europa de Vest, estimările actuale ridicând această cifră la 60.000. Problemele care afectează asistența medicală românească reflectă problemele generale ale țării (salarii mici, corupție, administrare proastă și favoritism legat de conexiuni politice sau personale), care deschid calea pentru avansarea în baza a alte criterii decât abilitatea, experiența sau meritul”, scrie publicația citată.

„În România, nu ai aripi cum ai aici”

Claudia Anghel susține, într-un interviu, că nu doar salariul a fost motivul pentru care a plecat din România, ci corupția.

„Banii fac diferența, însă pentru mine mediul de lucru este cel care contează. Este vorba despre respectul pentru personalul medical și respectul pentru pacient, este vorba despre respectul reciproc. Nu emigrezi doar pentru că nu ai destui bani, emigrezi pentru a evita corupția”, a declarat Anghel, care lucrează la spitalul universitar Coventry and Warwickshire, din centrul UK.

Românca spune însă că nu s-ar mai întoarce să lucreze niciodată în România.

„Nu m-aș întoarce la muncă în România, pentru că pot fi orice vreau aici. În România, nu ai aripi cum ai aici, pentru a deveni orice vrei. Cineva trebuie să schimbe sistemul pentru a face oamenii să rămână acolo. Regulile nu sunt aceleași pentru toată lumea din România”, a adăugat aceasta.

 

 

author avatar
Nicoleta-Mirela Pirvu
207 afisari

1 COMENTARIU

  1. O analfabetă care a luat și ea-n gură ,,corupția”! Să detalieze ce e cu corupția,cum e? Cine e corupt? Ce-a făcut?? Mai degrabă poate e vb. de neamuri și pile angajate,dar asta e peste tot în lume și la englezoi,americani,italieni ,francezi,spanioli,etc. E ușor sa dai cu noroi ! A uitat de unde a plecat! Cum sa angajat la spital la Călărași? a dat mită? a dat examen pe post cum era normal?? Cînd e vb. de angajați ai statului. Din anul 1990 nu am mai lucrat la stat,că nu am pile. La stat salarii babane ,și multe libere!! La privat -minim pe economie,și muncă de robot nonstop. I-au zis englezoii ; baga pe aia cu corupția! CEA MAI MARE CORUPUȚIE E ÎN WEST!! ÎN Olanda banci corupte au spalat miliarde de euro,și au cazut la pace cu procurorii sa plăteasca o amendă! La noi era închisoare pe viață pt. același delict! În WEST e lege pt. LOBBY, la noi LOBBY e trafic de influență!!! Și închisoare pt. lobyști!! Cum dreacu mă? ce ăia au voie sa facă și e legiferat ,la noi e pedepsit cu pușcarie pe mulți ani plus linșat mediatic la TV,etc!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger