AcasăSOCIALO nouă TAXĂ pe care românii o vor plăti de anul viitor....

O nouă TAXĂ pe care românii o vor plăti de anul viitor. Își recuperează banii din magazine

reciclareO nouă TAXĂ pe care românii o vor plăti de anul viitor. Își recuperează banii din magazine

Începând de anul viitor, de fiecare dată când veți cumpăra o sticlă de apă sau o doză de bere, veți plăti la casă cu 50 de bani mai mult. Suma reprezintă garanția pentru reciclare. După ce ați golit și ați spălat recipientul din sticlă, plastic sau aluminiu îl veți putea duce înapoi la magazin și veți primi înapoi cei 50 de bani achitați inițial.

Actul normativ care reglementează sistemul garanție-returnare (Hotărârea pentru stabilirea sistemului de garanţie-returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile) a fost pus în dezbatere publică de Ministerul Mediului.

Potrivit notei de fundamentare, ambalajele constituie atât o parte esențială în manipularea mărfurilor, cât și una dintre problemele acute ale societății moderne. În vederea limitării impactului ambalajelor asupra mediului și pentru a reduce eliminarea finală, se impune identificarea unor soluții de optimizare a gestionării durabile a acestora, pentru a conserva și a îmbunătăți calitatea mediului, pentru a proteja sănătatea umană și pentru a asigura utilizarea prudentă, eficientă și rațională a resurselor naturale.

La nivel european, cel mai târziu până în anul 2025, se impune a fi reciclat:

  • minimum 65% din greutatea tuturor deșeurilor de ambalaje;
  • 50 % pentru plastic;
  • 77% pentru plasticul de unică folosință;
  • 50 % pentru aluminiu;
  • 70 % pentru sticlă;
  • 75 % pentru hârtie și carton;
  • 70 % pentru metale feroase;
  • 25 % pentru lemn.

România, codașa Europei la reciclare

România este codașa Europei în ceea ce privește reciclarea deșeurilor. Țara noastră reciclează doar 14% din deșeuri, potrivit stirileprotv.ro. În București procentul este și mai rușinos: maximum 9%.

De la 1 ianuarie va fi nevoită să plătească o taxă către Uniunea Europeană pentru cantitatea de plastic pe care o introduce pe piață și nu o reciclează.

Ministerul Mediului speră că la 3 ani de la lansarea sistemului garanție-returnare, țara noastră va ajunge la un grad de colectare de minimum 90% a ambalajelor de băuturi.

author avatar
Andreea Vlad
394 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger