AcasăSOCIALO nouă cheltuială pentru români. E obligatoriu, iar taxa va veni pe...

O nouă cheltuială pentru români. E obligatoriu, iar taxa va veni pe factura la energie

Curentul electric se va scumpi in doua transe

O nouă cheltuială pentru români, începând cu anul 2023. Populaţia va trebui să „măsoare” curentul electric consumat cu contoarele inteligente. Specialiștii spun că un astfel de dispozitiv este mult mai eficient față de varianta veche, cea cu „disc”, pe care mulți români încă o au.

Contoarele inteligente ar putea deveni obligatorii în perioada următoare și presupune un sistem ce funcționează la capacitate maximă dacă este integrat unui circuit inteligent, ce transmite informațiile către un concentrator de date.

Un contor iteligent costă 100-200 de euro

Prețul unui astfel de contor pornește de la 100 de euro și poate ajunge la 200 de euro. Contoarele inteligente pot fi coordonate de la distanță. Angajații companiilor vor putea citi indexul de la sediu, fără să se mai deplaseze la domiciliul consumatorului.

Clienților finali cu consum anual mai mare decât un anumit prag stabilit de instituţie, precum și celor care dețin surse de producere cu putere instalată mai mică de 10 kW trebuie să li se instaleze sisteme de măsurare inteligentă până la data de 1 ianuarie 2024.

Până acum, cei care au optat pentru contoarele inteligente, au beneficiat de montarea lor chiar de distribuitori, dar costurile pentru acest proces era incluse în facturile care vizau reglementarea tarifelor.

author avatar
Andrei Ștefan