AcasăSOCIALO nouă cheltuială pentru români. E obligatoriu, iar taxa va veni pe...

O nouă cheltuială pentru români. E obligatoriu, iar taxa va veni pe factura la energie

Curentul electric se va scumpi in doua transe

O nouă cheltuială pentru români, începând cu anul 2023. Populaţia va trebui să „măsoare” curentul electric consumat cu contoarele inteligente. Specialiștii spun că un astfel de dispozitiv este mult mai eficient față de varianta veche, cea cu „disc”, pe care mulți români încă o au.

Contoarele inteligente ar putea deveni obligatorii în perioada următoare și presupune un sistem ce funcționează la capacitate maximă dacă este integrat unui circuit inteligent, ce transmite informațiile către un concentrator de date.

Un contor iteligent costă 100-200 de euro

Prețul unui astfel de contor pornește de la 100 de euro și poate ajunge la 200 de euro. Contoarele inteligente pot fi coordonate de la distanță. Angajații companiilor vor putea citi indexul de la sediu, fără să se mai deplaseze la domiciliul consumatorului.

Clienților finali cu consum anual mai mare decât un anumit prag stabilit de instituţie, precum și celor care dețin surse de producere cu putere instalată mai mică de 10 kW trebuie să li se instaleze sisteme de măsurare inteligentă până la data de 1 ianuarie 2024.

Până acum, cei care au optat pentru contoarele inteligente, au beneficiat de montarea lor chiar de distribuitori, dar costurile pentru acest proces era incluse în facturile care vizau reglementarea tarifelor.

author avatar
Andrei Ștefan
6.264 afisari

9 COMENTARII

  1. Stefan Andrei, spunei criminalului ala care ti-a ordonat sa scrii timpenia asta, ca ti-a facut un mare reu.
    Sint mii, zeci de mii sau mai multi beneficiari de ”contoare inteligente” , iar furnizorii fac apel pe sms sau/si e-mail . in fiecare luna, ca detinatorii sa trimita ”citirea”.
    Pai, daca sint ”inteligente”, de ce trebuie ca eu sa ma urc pe scaun, cu lanterna in mina, apoi sa notez ce am ciitit, sa deschid calculatorul, sa intru in contul meu si sa trimit valoarea aratata de contoar ???
    Adica, ele sint inteligente numai daca fac eu uz de inteligenta mea ?!?!
    In plus , iti mai spun ca acest contoar a fost montat de niste unii care au venit la usa ”cu schimbarea contoarelor” , fara ca eu sa-i chem.
    Mai precizez ca nu am platit vreun Leu pentru noul contoar.
    Asa ca, este foarte posibil sa fii lasat in offside, cind se va spune ca schimbarea se va face GRATUIT.

    • Sunt, probabill, cu un ordin de mărime mai multe contoare „inteligente” (montate gratuit) Furnizorul poate citi valoarea consumului de la distanță. Poate, dar nu o face. O să facă și asta. Interesant ar fi dacă sunt atât de „inteligente”, încât să poată fi comandată de la distanță întreruperea furnizării energiei electrice, că în alte țări. Asta ca nu cumva să consume careva mai mult, sau să nu depășească 19° iarna (că nu se dau atâția bani pe scanner termice degeaba, și nu de către primării). Altfel sclavul scrie ce are ordin. Din categoria „un nou pregătit, un bou liniștit”.

      • Ce faceți cu blocurile unde nu permite spatiul să puneți acele laădoaie inteligente de 70/30 cm? Că nu le puteți citii de la distanta e problema voastră, mai montați pe banii noștri și o aeroterma pentru iarnă și un ventilator pentru vara. Cine le-a fabrixat sa funcționeze la 19 grade de ce nu le-a montat în deșert? Pe mine consumor care tot plătesc emanațile unor tâmpiții ma interesează cad pot folosi și eu curentul intelogent , se spunea că se poate folosi energia noaptea că e cu un tarif redus pentru mașină de spălat rufe, că de aceea am plătit pentru o LADĂ INTELIGENTĂ!!!!

    • Multumesc pentru precizare !
      Numai ca aparatul meu vechi ERA PROPRIETATEA MEA, L-AM PLATIT, IAR EI L-AU LUAT FARA CA, MACAR, SA ZICA ”MULTUMESC”.
      MACAR PARTIAL TREBUIE SA FIE PROPRIATATEA MEA.
      Abia astept sa-mi opreasca furnizarea, desi nu cred ca se poate.
      Ii voi jefui in veacul vecilor !
      Vred ca ar fi o masura de retorsiune simetrica !

  2. Suna frumos cuvantul ” inteligente”, probabil corect ar fi – contoare electronice-. Intrebarea pe care trebuie sa ne-o punem este daca acestea pot fi MODIFICATE de la distanta, adica sa va mai adauge niste kw , asa cate putin, ca sa nu va plictisiti. Aveti grija cand semnati contractele de furnizare sa cereti maximul de consum. Vecinii mei la tara au patit-o cand au folosit un aparat de sudura, s-a intrerupt curentul, prima data va ganditi ca a sarit siguranta, apoi cautati defecte prin instalatie, apoi sunati la furnizor, dupa ceva timp va reconecteaza(reporneste contorul) si apoi vine plata pe factura, ca a dat unul 2 taste la ei. Bafta cu lucrurile inteligente.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger