AcasăSOCIALO nouă atenționare pentru turiștii români. Zonele din Grecia în care riscul...

O nouă atenționare pentru turiștii români. Zonele din Grecia în care riscul de producere a incendiilor de vegetație e ridicat/Anunț de la MAE

sursa foto: Facebook/IGSU - Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, Romania

Turiștii români care se află deja sau au planuri de vacanță în Grecia e bine să știe că în unele zone din această țară se menține riscul ridicat de producere a incendiilor de vegetație.

Precizări în acest sens au venit recent de la Ministerul de Externe, sub forma unei atenționări de călătorie.

Despre ce zone e vorba

Mai exact, cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Elenă sunt informați de către Ministerul Afacerilor Externe că „autoritățile locale au anunțat, pentru vineri, 28 iulie 2023, menținerea riscului ridicat de producere a incendiilor de vegetație (risc de incendiu foarte ridicat gradul 4), pentru următoarele zone: regiunea Attica, Grecia Centrală (Beotia, Evia, Fokida), Peninsula Peloponez (regiunile Corintia și Argolida), principalele insule din Marea Egee (zona de sud – Kos, Kalymnos, Rodos și Karpatos, respectiv de nord – Lesbos, Chios, Samos, Ikaria) și Insula Creta (regiunea Heraklion și Lasithi)”.

Românilor le este recomandat oficial să se informeze înainte de începerea călătoriei și să evite să meargă în zone în care sunt deja incendii de vegetație sau există risc iminent de producere a acestora.

„Având în vedere faptul că în ultima perioadă de timp, din cauza condițiilor meteorologice extreme, pe teritoriul acestei țări sunt înregistrate mai multe incendii de vegetație, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români să se informeze, înainte de începerea călătoriei, în legătură cu situația existentă pe traseu și la destinație și să evite deplasarea în zonele în care există incendii în desfășurare sau un risc iminent de producere a acestora.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români care se află într-o zonă în care se manifestă un incendiu să respecte cu strictețe instrucțiunile autorităților locale și să urmărească în permanență sursele oficiale de informare publică”, anunță MAE prin intermediul atenționării de călătorie emise în 27 iulie.

Totodată, MAE reamintește românilor că legislația elenă interzice și sancționează drastic orice activitate în aer liber care poate produce scântei sau foc și poate genera astfel apariția unui focar de incendiu.

Numerele de telefon la care românii pot solicita asistență consulară

Nu în ultimul rând, instituția face precizări cu privire la numerele de telefon pe care le pot apela românii, în cazul în care au nevoie de asistență consulară sau dacă ajung să se confrunte cu o situație specială, cu caracter urgent.

„Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena: +302106710035 și Consulatului General al României de la Salonic: +302310340088, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență.

De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție şi numărul de telefon de permanență al misiunii diplomatice a României în Republica Elenă: +306978996222 și Consulatului General al României de la Salonic: +306946049076”, informează MAE.

Mai mult, s-a mai anunțat că Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor web: http://atena.mae.ro, http://salonic.mae.ro, https://ec.europa.eu/consularprotection/content/travel-advice_ro, www.meteoalarm.org, www.mae.ro. Totodată, MAE reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informații şi sfaturi de călătorie.