AcasăSOCIAL”O adevărată industrie”. Consiliul Elevilor, mesaj pentru guvernanți pe tema meditațiilor. Cer...

”O adevărată industrie”. Consiliul Elevilor, mesaj pentru guvernanți pe tema meditațiilor. Cer măsuri

”O adevărată industrie”. Consiliul Elevilor, mesaj pentru guvernanți pe tema meditațiilor. Cer măsuri (sursa foto: Facebook)

Pe fondul discuțiilor apărute pe tema neajunsurilor școlii online, în lunile în care clasele au fost închise, ca urmare a contextului epidemiologic generat de noul coronavirus, dar și a dezbaterilor și analizelor de după redeschiderea unităților de învățământ, odată cu începerea semestrului doi, în februarie, iată că subiectul meditațiilor revine în actualitate.

Totul, ca urmare a unui mesaj venit din partea Consiliului Național al Elevilor (CNE), for ai cărui reprezentanți cer mai multor ministere să ia măsuri pentru a garanta fiscalizarea tuturor acestor ore de pregătire contra cost, dar și sancționarea contravențională a cadrelor didactice care nu declară aceste surse de venit.

”Din punct de vedere legal, conform art. 5, alin. (iv) din OMEN nr. 4831/2018, privind aprobarea codului-cadru de etică al personalului didactic din învățământul preuniversitar, cadrele didactice au datoria de a interzice orice activități care generează corupție, precum „meditaţiile contra cost cu beneficiarii direcţi ai educaţiei de la formaţiunile de studiu la care este încadrat”. Din păcate, multe cadre didactice nu respectă această prevedere și organizează meditații cu elevi de la clasă, fapt care generează un vădit conflict de interese. Având în vedere toate aceste date, putem afirma cu certitudine faptul că, în România, meditațiile reprezintă o adevărată industrie care, de cele mai multe ori, nu este controlată.

Din acest motiv, Consiliul Național al Elevilor solicită Ministerului Finanțelor, Ministerului Educației, Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Justiției să ia toate măsurile care se impun pentru a garanta fiscalizarea tuturor meditațiilor și sancționarea contravențională a cadrelor didactice care nu declară aceste surse de venit”, susțin reprezentanții CNE, într-un comunicat remis joi redacției.

Rareș Voicu: Nu cred că așa ar trebui să arate lucrurile

Președintele Consiliului Național al Elevilor vorbește, la rândul său, despre creșterea, în ultimii ani, a pieței meditațiilor. ”În ultimii ani, piața meditațiilor a crescut semnificativ, până în punctul în care a ajuns să fie o adevărată industrie. Nu putem închide ochii în fața faptelor de corupție care se petrec în sistemul educațional. Nedeclararea unor venituri reprezintă evaziune fiscală.

Or, dacă dascălii a căror atitudine reprezintă un reper moral pentru generații întregi de elevi recurg la astfel de practici, înseamnă că orice speranță de a avea un sistem educațional performant, construit pe valori sănătoase, este sortită eșecului. Nu cred că așa ar trebui să arate lucrurile, dacă ne dorim cu adevărat ca generațiile viitoare să înțeleagă că noi toți avem datoria de a respecta legea și de a ne îndeplini îndatoririle.”, a declarat Rareș Voicu, citat în același comunicat.

Cifre și studii

În acest context, Consiliul Elevilor a prezentat și o serie de cifre considerate relevante pentru subiectul adus în discuție. ”Un studiu realizat în anul 2007, în România, a relevat faptul că, din 1276 de elevi respondenți, 27% primeau meditații. Un alt studiu, realizat în 2010 de către Comisia Europeană în rândul părinților din România, a arătat faptul că, din 1316 de adulți, peste 50% plăteau meditații pentru copiii lor. Același studiu releva, la acea vreme, faptul că industria meditațiilor costa anual părinții elevilor din România peste 300 de milioane de euro pe an. Zece ani mai târziu, în luna septembrie a anului 2020, un raport al Ministerului Educației și Cercetării arăta faptul că 47% dintre elevii de clasa a VIII-a și 42% dintre elevii de clasa a XII-a frecventează în mod frecvent activități de pregătire suplimentară de tip meditații. 6% dintre respondenți desfășoară aceste activități zilnic, în timp ce 16% primesc meditații de 2-3 ori pe săptămână.

Este evident, așadar, faptul că a avut loc o creștere semnificativă a procentului elevilor care urmează meditații la diferite materii. Această creștere poate fi pusă doar parțial pe seama pandemiei, având în vedere faptul că practicile privind meditațiile derulate de către profesori individual reprezintă deja o cutumă a sistemului educațional din România. În medie, prețul/ședință de meditații poate ajunge până la 100 de RON, sume care, de cele mai multe ori, nu sunt fiscalizate, nefiind declarate drept venit suplimentar de către cadrele didactice”, susțin cei de la Consiliul Național al Elevilor .