După un an de la primirea dreptului de a încasa o sumă forfetară pentru naveta săptămânală sau bilunară în localitatea de domiciliu, militarii și polițiștii s-au trezit că MApN le-a tăiat acest beneficiu, că, deh, cu atâtea cheltuieli de înarmare, bani pentru oameni nu mai sunt. Tăierea a fost făcută prin înăsprirea condițiilor, în sensul că mai primesc bani doar cei care sunt căsătoriți și au copii în localitatea din care provin. Ceea ce înseamnă că peste 90% dintre angajații MAI și MApN rămân fără acest drept.
MApN a modificat HG 1198 / 2022 privind drepturile de transport, pe teritoriul naţional, ale personalului din instituţiile de apărare, ordine publică şi securitate naţională, înăsprind condițiile privind acordarea sumei forfetare pentru naveta săptămânală sau bilunară a militarilor și polițiștilor, a semnalat conducerea Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC).
În funcție de distanța pe care polițistul sau militarul o are între domiciliul său și locul de muncă, decontarea se făcea bilunar, la distanțe de peste 300 km, sau săptămânal, la distanțe de sub 300 km. ”După ce au pus în aplicare HG 1198, au apărut foarte mulți beneficiari, nu numai la militari, dar și la polițiști, dat fiind că cei mai mulți dintre aceștia nu reușesc să prindă loc în județul natal, că instituția te duce unde are ea nevoie de oameni. Noi am semnalat atunci că vor fi costuri semnificative, însă ei au trecut zero lei în plus, considerând că se vor încadra în prevederile bugetare. Acum s-au trezit că nu sunt bani și au modificat actul normativ, astfel că aceste sume forfetare pentru naveta la locul de domiciliu vor fi date doar polițiștilor sau militarilor care au familia acolo, adică soție și copii, sau o rudă din familie luată în întreținere. Ceilalți, care nu se încadrează în aceste condiții, pot face naveta, dar nu vor mai primi niciun ban. Prin această decizie s-a urmărit doar diminuarea numărului de beneficiari, pentru că majoritatea nu se va mai încadra”, ne-a declarat Vasile Zelca, președintele SNPPC.
Majorarea chiriei, singura soluție
Sindicaliștii susțin că au atras atenția autorităților că banii pentru naveta bilunară sau săptămânală mai rezolva din problema presiunii puse de polițiști și militari de a fi mutați în județele natale.
”Acum presiunea va crește din nou, vor face memorii, vor face cereri, se vor înscrie la examene pentru funcții de conducere sau trecere în corpul ofițerilor pentru a prinde locuri în localitățile din care provin. O altă soluție ar fi aplicarea legii în integralitatea sa și calcularea cuantumului chiriei la nivelul salariului de bază aflat în plată, pentru că în momentul de față cuantumul chiriei este calculat la salariul din decembrie 2009. Nicăieri nu poți plăti o chirie cu 480 de lei pe lună, cu atât mai puțin în București. Dacă s-ar aplica legea corect, cuantumul chiriei s-ar duce la 1.500-2.000 de lei și atunci îl determină pe om să rămână în județul în care l-ai repartizat și să-și transforme chiria în rată la creditul imobiliar”, ne-a mai precizat președintele SNPPC, Vasile Zelca.
60 de zile de blocaj
Potrivit sindicaliștilor, Ministerul Afacerilor Interne nu a emis momentan niciun fel de precizare cu privire la noile modificări, singura obligație fiind ca în termen de 60 zile de la data de 12 iulie 2024 să emită norme metodologice pentru constituirea unei comisii pentru analizarea îndeplinirii condiţiilor de acordare a contravalorii transportului sub forma unei sume forfetare pentru transport zilnic, săptămânal sau bilunar. Astfel, modificările aduse doar restricționează numărul de beneficari, iar întârzierea în elaborarea normelor menține perioada lungă de decontare a acestui drept. ”SNPPC solicită public emiterea normelor de îndată, precum și revenirea la forma inițială întrucât stimularea sistemului de apărare, ordine publică și securitate națională se face prin acordarea de drepturi și nu tăieri. Cuantumul transportului, deși este calculat la nivelul salariului minim brut, nu a fost actualizat la suma de 3.700 lei, ci a fost plafonat la valoarea financiară de 2.550 lei. Deja am făcut demersuri și am solicitat actualizarea”, se arată într-un comunicat al SNPPC.