AcasăSOCIALNu e de glumă: Comisia Europeană avertizează că România poate rămâne fără...

Nu e de glumă: Comisia Europeană avertizează că România poate rămâne fără bani în orice moment, din cauza deficitului

florin cituNu e de glumă: Comisia Europeană avertizează că România poate rămâne fără bani în orice moment, din cauza deficitului

Din punct de vedere financiar, ţara noastră a cam ajuns la fundul sacului. România nu pare în măsură să facă ajustările necesare pentru a putea să se asigure că deficitul excesiv identificat este corectat în viitorul apropiat. Cel puţin asta susţine Comisia Europeană.

Comisia reaminteşte că, începând din aprilie 2020, România face obiectul procedurii de deficit excesiv (PDE), ca urmare a încălcării în 2019 a pragului privind deficitul prevăzut în tratat. De asemenea, în prognozele sale de toamnă, Comisia estimează că deficitul României va trece de 10% din PIB în 2020 şi va continua să crească în anii următori.

Executivul comunitar subliniază că deteriorarea perspectivelor economice şi introducerea măsurilor de urgenţă destinate combaterii pandemiei şi consecinţelor sale economice şi sociale explică doar parţial preconizata creştere a deficitului.

Elemente importante ale situaţiei fiscale care erau deja prezente înainte de izbucnirea pandemiei în 2020 nu au fost modificate. Acestea includ creşteri semnificative ale pensiilor, care nu sunt finanţate, majorarea alocaţiilor pentru copii, reducerea taxelor indirecte şi diminuarea contribuţiilor sociale pentru unele categorii de angajaţi„, subliniază Comisia Europeană.

Creşterea pensiilor şi a alocaţiilor, în pericol!

Executivul comunitar precizează că încercările Guvernului de a limita impactul unora din aceste măsuri au fost respinse de Parlament, iar rezultatul este incert. Cu toate acestea, chiar dacă propunerile vizând moderarea creşterii pensiilor şi a alocaţiilor pentru copii ar fi adoptate în cele din urmă, perspectivele fiscale ar rămâne foarte nefavorabile.

În consecinţă, autorităţile vor trebui să analizeze noi acţiuni structurale substanţiale, atât pe partea de venituri, cât şi pe partea de cheltuieli, pentru a pune deficitul pe o traiectorie descendentă şi a împiedica o creştere abruptă a raportului datorie-PIB„, susţine CE.

Cu toate acestea, având în vedere gradul ridicat de incertitudine care persistă, în contextul pandemiei de coronavirus, Comisia consideră că, în acest moment, nu trebuie luată nicio decizie cu privire la aplicarea unor măsuri suplimentare în cadrul procedurii de deficit excesiv al României.

Cîțu: „Deficitul bugetar e de 9,1%. Vom avea deficit uriaş și în 2021”

Deficitul bugetar luat în calcul la următoarea rectificare bugetară este 9,1%, în creștere față de precedenta valoare estimată, de 8,6%, a anunțat miercuri, într-o conferință de presă, ministrul Finanțelor Florin Cîțu. Ministrul a precizat că bugetul anului viitor va fi construit pe un deficit de „7% sau mai puțin”.

Bazat pe execuţia pe care am văzut-o până acum, Ministerul Finanţelor Publice propune o rectificare bugetară, pentru anul 2020, cu un deficit bugetar de 9,1% din Produsul Intern Brut, respectiv 96 de miliarde de lei, construit pe o contracţie economică de 4,2% pentru acest an„, a spus Cîţu.

author avatar
Andrei Ștefan
665 afisari

2 COMENTARII

  1. Nu-i adevarat! Comisia nu stie ce somitate avem la finante: Matu Cuie! Ei, a crescut un pic deficitul, dar economia merge bine, zice alt specialist pe numele lui de scena klaun.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger