AcasăSOCIALNu are încotro. Guvernul, obligat să reducă accizele la carburanți

Nu are încotro. Guvernul, obligat să reducă accizele la carburanți

Fără reducerea accizelor și a TVA, falimentul va fi generalizat

Deputații au emis un proiect de lege prin care vor să oblige Guvernul să reducă, temporar, accizele la combustibili, dar și TVA-ul. Inițiatorii proiectului susțin însă că Executivul va lua aceste măsuri înainte de votul din Parlament, dată fiind situația critică în care se află populația și economia românească. Totodată, deputații arată că nu există vreo interdicție expresă de la Comisia Europeană pentru micșorarea accizelor.

Începând cu al doilea semestru al anului 2021, prețul tuturor produselor energetice din România a generat o presiune inflaționistă uriașă, România înregistrând cea mai mare creștere a indicelui prețurilor de consum din ultimii 15 ani, arată deputații. Mai mult, la începutul anului 2022, prețul produselor energetice a continuat să crească, fiind așteptat un puseu inflaționist de peste 10%, iar la produsele de bază, creșterea prețurilor ar putea fi chiar mai mare. Concomitent cu evoluția prețurilor la energie electrică și gaze naturale, s-a înregistrat o creștere accentuată a prețurilor carburanților, de la sub 5 lei în anul 2021, la circa 7 lei în prezent, cu același nivel al accizelor și TVA ca în anul 2020.

”Riscurile non-intervenției legislative de urgență asupra prețurilor finale ale carburanților sunt creșterea pe termen foarte scurt cu cel puțin 20% a prețurilor de consum pentru toate bunurile și serviciile produse în România, pierderi uriașe de competitivitate ale produselor românești, care vor accelera importurile și intrarea în faliment a zeci de mii de operatori economici”, se arată în expunerea de motive a proiectului legislativ. Astfel, deputații cer o reducere cu 50% a accizei pentru benzina fără plumb și motorină, precum și reducerea cotei de TVA pentru aceste produse de la 19% la 5%, pentru o perioadă de 12 luni. Parlamentarii semnalează faptul că impactul bugetar al aplicării acestor măsuri este mult mai mic față de lipsa reducerii accizelor și a TVA-ului, care va însemna pierderi de zeci de miliarde de lei la nivelul tuturor componentelor bugetului general consolidat, nu doar la nivelul veniturilor din accize și TVA.

Economia nu poate suporta astfel de prețuri

Potrivit parlamentarilor, Comisia Europeană permite, temporar, astfel de derogări și că trebuie doar înștiințată despre aplicarea măsurilor.  ”Eu sunt convins că Guvernul va reduce acciza la carburant. Populația României nu va putea suporta astfel de prețuri, iar economia nu poate avea asemenea prețuri la energie și la carburanți. Ceea ce se întâmplă în Ucraina ne indică faptul că aceste măsuri sunt absolut corecte și necesare. Astfel de majorări de prețuri vor genera în scurt timp o revoltă maximă în rândul populației. Ceea ce a spus Florin Cîțu, că nu are garanția că distribuitorii vor reduce prețurile după scăderea accizelor, nu are legătură cu realitatea. Domnul Cîțu, când era ministru de Finanțe în Guvernul Orban, a anulat Ordonanța 114, în care era supraacciza la carburanți”, ne-a precizat deputatul Ion Ștefan, unul dintre inițiatorii proiectului legislativ. Acesta amintește că, după eliminarea supraaccizei, distribuitorii și producătorii au scos din prețul carburanților această suprataxare și s-a cunoscut la pompă, unde ajunsese la 4 lei. Totodată, deputatul consideră că distribuitorii și producătorii, după o discuție corectă cu Guvernul României și Consiliul Concurenței, nu își vor permite să încaseze pe această acciză.

Inflația este enormă

Deputații spun că măsurile din proiectul de lege sunt necesare pentru salvarea populației și a economiei. Chiar dacă Guvernul va interveni cu o ordonanță de urgență sau o altă inițiativă legislativă, accizele și TVA-ul la carburanți tot vor fi reduse, susțin parlamentarii. ”Numai TVA-ul, ca urmare a creșterii de prețuri, a determinat o majorare enormă a încasărilor la buget. Inflația în România nu este numai 12%. Prețurile la carburanți au crescut cu peste 50%, prețurile la energie au crescut de două ori, iar la gaze, de trei ori. Și este clar că populația nu va putea suporta aceste cheltuieli”, ne-a declarat deputatul Ion Ștefan.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
901 afisari

5 COMENTARII

  1. Criminalii chiar nu vor sa salveze tara asta sa o scoata din mizeriile facute de catu fantasticul cu monica macovei2 a justitiei traila???

  2. Foloseste firmelor spoliatoare care vor umfla preturile cu valoarea scaderilor de tva si ale altor taxe, astfel ca acei bani se vor regasi in buzunarele lor si nu ale statului. Buna afacere statule roman. Cu astfel de masuri mergi direct spre prapastie.

  3. Acciza stiam ca se aplica marfurilor de lux sau viciilor.De unde pu-la mea are benzina accize?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Imagini incredibile cu rapperul american Sean Diddy când îşi bate iubita cu sălbăticie pe holurile unui hotel (VIDEO)

Cassie Ventura, fosta iubită a lui Sean Diddy, i-a intentat proces artistului și-l acuză, printre altele, de viol. O înregistrare video din 2016 îl...

Tragedie în Marea Neagră! O navă s-a scufundat în apropiere de Sfântu Gheorghe. Trei marinari, dispăruţi!

O navă sub pavilion Tanzania s-a scufundat, sâmbătă dimineaţă, în Marea Neagră, la 26 mile marine de Sfântu Gheorghe.Opt membri ai echipajului au fost...
proger