Femeile și mamele casnice, precum și părinții fără venituri ai salariaților vor rămâne fără asigurare medicală. Executivul a decis să crească încasările la Fondul de asigurări de sănătate prin eliminarea conceptului de co-asigurat. Astfel, pentru a beneficia de servicii medicale, foștii co-asigurați trebuie să plătească aproape 2.500 de lei pe an. Totodată, contribuția la sistemul de asigurări de sănătate va fi achitată și de șomeri și de beneficiarii venitului minim de incluziune.
La sfârșitul anului 2024, potrivit evidențelor existente la nivelul CNAS, figura un număr de 10,3 milioane de persoane scutite de plata contribuției și un număr de 6,3 milioane de persoane plătitoare, se arată în proiectul de lege privind unele măsuri fiscal-bugetare. În acest context, susține Ministerul Finanțelor, se impune intervenția de urgenţă în Legea nr. 95/2006 asupra prevederilor referitoare la acordarea calității de asigurat, în vederea restrângerii numărului de persoane asigurate fără plata contribuției de asigurări sociale de sănătate, respectiv eliminarea unor excepții de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate.
Astfel, se reglementează obligația privind plata acestei contribuții de către persoanele fizice care obțin venituri din pensii, precum și de către persoanele asigurate care au în întreținere soț/soție/părinți, fără venituri proprii, și optează pentru plata contribuției în vederea asigurării persoanelor aflate în întreținere. Deși Guvernul nu deține vreo cifră a celor care figurează ca și co-asigurați, se estimează că numărul acestora este de câteva sute de mii sau poate chiar mai mult. De la intrarea în vigoare a legii, foștii co-asigurați, în marea lor majoritate mame și femei casnice, rămân fără asigurare medicală, astfel că sunt obligați să achite suma de aproape 2.500 de lei pe an.
Scutirile rămân pentru bolnavii de cancer
Potrivit Ministerului Finanțelor, se va menține calitatea de asigurat fără plata contribuției pentru bolnavii cu afecţiuni oncologice beneficiari de programele naţionale de sănătate, până la vindecarea respectivei afecţiuni,.Totodată, bolnavii beneficiari de celelalte programe naţionale de sănătate, care nu realizează venituri din cele prevăzute la art. 155 alin. (1) din Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare pentru care datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate, beneficiază de servicii medicale, servicii conexe, medicamente, materiale sanitare, dispozitive medicale şi altele asemenea, după caz, acordate în cadrul programului național de sănătate al cărui beneficiar este, precum și de serviciile medicale care stau la baza acordării acestora, până la vindecarea respectivei afecţiuni.
Pentru accesul la asistență medicală și tratamentul care nu sunt aferente programului național de sănătate al cărui beneficiar este, persoana în cauză va plăti însă contribuția de asigurări sociale de sănătate pentru 6 luni calculată la salariul de bază minim brut garantat în plată pentru a i se acorda calitatea de asigurat pentru 12 luni. ”În anul 2024, numărul bolnavilor incluși în programele naționale de sanatate curative a fost de 1.708.726, din care pacienti oncologici 184.723. Din numărul total de persoane beneficiare, un număr de aproximativ 65.393 de persoane au beneficiat de calitate de asigurat fără plata contribuției, iar 10% dintre aceștia fiind beneficiari ai programului național de oncologie”, susține Ministerul Finanțelor.
Taxare pentru șomeri și asistații social
Guvernul va abroga dispozițiilor Codului fiscal referitoare la exceptarea de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate a mai multor categorii de persoane. Printre acestea se numără persoanele ale căror drepturi sunt stabilite prin Decretul-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum și persoanele care beneficiază de indemnizaţie de şomaj sau, după caz, de alte drepturi de protecţie socială care se acordă din bugetul asigurărilor pentru şomaj, potrivit legii, pentru aceste drepturile băneşti.
În același timp, nu vor mai fi scutite de la plata contribuției la sănătate persoanele care se află în concediu de acomodare, potrivit Legii nr. 273/2004 privind procedura adopţiei, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în concediu pentru creşterea copilului potrivit prevederilor art. 2 şi art. 31 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, persoanele fizice care beneficiază de venitul minim de incluziune , și nici personalul monahal al cultelor recunoscute.