AcasăSOCIALNoul ministru al Muncii a dezvăluit ce măsuri trebuie luate înaintea majorării...

Noul ministru al Muncii a dezvăluit ce măsuri trebuie luate înaintea majorării vârstei de pensionare

marius-budai

Creşterea vârstei de pensionare în România este un subiect care a stârnit vâlvă de fiecare dată. Noul ministrul PSD al Muncii, Marius Budăi, a vorbit şi el despre această posibilitate.

Social-democratul a spus că, înainte de asta, trebuie luate măsuri pentru ridicarea speranței de viață sănătoasă, care momentan, în România este în jurul vârstei de 59 – 60 de ani. Așadar, românii muncesc cinci ani de zile după speranța de viață sănătoasă, a subliniat ministrul.

Speranţa de viaţă la un bărbat român: 70 ani și 6 luni

Este necesar să ne ocupăm inițial de speranța de viață din România și de traiul românilor că apoi să discutăm de o eventuală prelungire obligatorie a vârstei de pensionare.

Asta nu înseamnă că dacă nu prelungim vârstă nu permitem oamenilor să lucreze după ce împlinesc vârstă standard de pensionare.

Am făcut comparație și am analizat date Eurostat, speranța de viață a unui bărbat din România e de 70 de ani și 6 luni. Păi dacă ridicăm vârstă la 70 de ani, degeaba îl mai punem pe omul ăla să contribuie undeva la 40 – 45 de ani dacă îi acordăm drepturile doar 6 luni de zile.

Speranța de viață sănătoasă în România e în jurul vârstei de 59 – 60 de ani. La noi în România se muncește cinci ani de zile după speranța de viață sănătoasă.

Deci mai întâi să ne ocupăm de ridicarea speranței de viață sănătoase, că apoi să ne gândim să le prelungim viață activă”, a declarat Marius Budăi la postul Digi24.

Vârsta de pensionare, legată de speranţa de viaţă

În statele din UE, vârsta medie de pensionare este de 65 de ani. Spania, Germania și Franța sunt pe cale să ridice nivelul vârstei de pensionare de la 65 la 67 de ani, în timp ce ținta este de 68 de ani în Marea Britanie și Irlanda.

În tot mai multe țări, vârsta de pensionare este legată de speranța de viață. Pe lângă Finlanda, acest mecanism este funcțional în Cipru, Danemarca, Estonia, Grecia, Italia, Țările de Jos, Portugalia și Slovacia. La fel, britanicii vor și ei să adopte acest mecanism. Modificarea vârstei de pensionare e programată să aibă loc între 2020 și 2030.

author avatar
Andrei Ștefan
325 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger