AcasăSOCIALNoul dispozitiv obligatoriu la maşină. Şoferii nu vor mai putea scăpa de...

Noul dispozitiv obligatoriu la maşină. Şoferii nu vor mai putea scăpa de „Big Brother”

sursa foto: gorjonline.ro

Şoferii vor fi urmăriţi de un dispozitiv montat pe propria lor maşină şi nu pot face nimic în această privinţă. Maşinile noi înmatriculate în a doua jumătate a acestui an vor fi obligați să aibă montată așa numita „cutie negră” pe autoturism.

Dispozitivul va înregistra date despre șofer, cum ar fi viteza atinsă, cât de mult a frânat, ori dacă a purtat centura. În cazul unui accident, aceste informații îi vor ajuta pe anchetatori.

Cutia, de dimensiunea unui telefon mobil

Dispozitivul care este inspirat din aviație va înregistra informaţii care sunt relevante în cazul unui accident auto şi va avea dimensiunea unui telefon mobil.

Noile reglementări auto de la nivel european cer ca toate autovehiculele să fie echipate cu o „cutie neagră”, similară cu cea folosită în aviație. Cutia neagră va fi montată obligatoriu pe toate mașinile noi înmatriculate începând cu 6 iulie.

Ce date va memora „cutia neagră” auto:

  • viteza cu care circulă mașina,
  • cât de tare au fost apăsate pedalele de accelerație și frână,
  • dacă motorul a fost turat,
  • momentul în care au fost declanșate airbag-urile,
  • dacă au fost purtate centurile de siguranță.

Ce se întâmplă în caz de accident

În cazul unui accident, cutia neagră va înregistra ultimele 5 secunde înaintea impactului și primele 3 secunde de după. Datele vor putea fi analizate doar de o persoană acreditată, care va merge fizic în locul în care se află cutia.

Comisia Europeană spune, însă, că nu se va înregistra cel care se află la volan și, de asemenea, nu va fi înregistrat nici audio sau video tot ceea ce se întâmplă în mașină.

Potrivit specialiștilor, prețul unei mașini va crește cu cel mult 500 de euro după montarea acestei cutii.

author avatar
Andrei Ștefan