AcasăSOCIALNoul Cod Rutier 2023. Ce li se pregăteşte pietonilor care traversează strada...

Noul Cod Rutier 2023. Ce li se pregăteşte pietonilor care traversează strada cu ochii în telefon sau cu căștile în urechi

Codul Rutier 2023 nu se modifică dor pentru şoferi, ci şi pentru pietoni. Ba chiar vine cu amenzi drastice pentru această categorie a participanţilor la trafic.

Este vorba despre un proiect de lege care vizează schimbarea Codului Rutier în acest sens. Pe lângă pietoni, şi conducătorii de trotinete ar putea fi amendați

Atenţie la traversarea străzii!

A fost pregătit un proiect legislativ care prevede amenzi drastice pentru toate persoanele care traversează strada având ochii în telefon sau care căștile în urechi.

Noile propuneri de modificare a Codului Rutier permit sancționarea pietonilor care utilizează telefonul, căștile sau camerele de fotografiat în timp ce traversează pe trecerea de pietoni. Astfel că, amenzile pot ajunge și la 435 de lei în cazul în care nu sunt respectate.

De asemenea, prevederile sunt valabile și pentru cei care folosesc trotinetele ca mijloc de deplasare.

Cele mai importante modificări din Codul Rutier 2023

  • Interzicerea pentru șoferii tineri de a conduce mașini cu mai mult de 100 de cai putere sau 75 Kw, în cazul mașinilor electrice. Această prevedere ar urma să se aplice tinerilor de până la 21 de ani și celor care au permis categoria B de mai puțin de un an.
  • Majorarea numărului de ore de pregătire teoretică și practică pentru obținerea permisului de conducere pentru categoria B, de la 20 la 25 de ore, respectiv de la 35 la 45 de ore.
  • Efectuarea examinării pentru obținerea permisului de conducere de către persoane fizice atestate de către o autoritate competentă.
author avatar
Andrei Ștefan