AcasăSOCIALNoul an universitar aduce cursuri în format hibrid și multă furie din...

Noul an universitar aduce cursuri în format hibrid și multă furie din partea studenților. Care sunt nemulțumirile lor

universitateSe scumpesc taxele la facultățile din România. Studenții, nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunar

Luni, 27 septembrie, începe un nou an universitar în majoritatea universităților din țară, care au ales pentru început formatul hibrid de predare, în funcție însă de profilul fiecărei făcultăți.

O mare parte dintre universități, între care Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, încep cursurile luni, 27 septembrie, în timp ce altele, precum Universitatea București, au ales să înceapă chiar pe 1 octombrie.

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) susține că anul universitar 2021-2022 începe sub semnul acelorași probleme acute ale studenților. Pe listă sunt dificultățile provocate de pandemie, starea căminelor studențești, nivelul burselor, dar și transportul feroviar.

Majoritatea facultăților vor funcționa hibrid

Potrivit informațiilor furnizate de ANOSR, pentru studenții de anul I, 12,2% dintre facultățile universităților din România care au publicat scenariul de funcționare pentru debutul anului universitar 2021-2022 vor începe integral online, în timp ce 52,2% vor funcționa hibrid și 35,59% integral fizic, scrie Mediafax.

„În același timp, este important de subliniat că va fi o strategie perdantă dacă se consideră că inițierea în mediul universitar se poate realiza pentru acești studenți fără adaptarea la contextul pe care l-au avut în liceul desfășurat cel puțin parțial online și fără evaluări diagnostice și remedii”, susțin reprezentanții ANOSR.

Pentru ceilalți studenți, 12,2% dintre universități vor începe în scenariul online, 52,88% în scenariul hibrid și 34,92% integral fizic. Studenții sunt nemulțumiți și de modul în care s-au organizat universitățile în contextul pandemiei.

„Centrele de vaccinare promise și facilitățile pentru studenții vaccinați au rămas până acum, cu excepții notabile la o parte dintre universități, simple anunțuri care întăresc cauzele lipsei de mobilizare pentru vaccinare. Chiar și cu măsuri energice și respectarea cu strictețe a normelor sanitare, universitățile marilor centre universitare vor putea fi puse în fața riscului semnificativ de a reintroduce scenariul integral online la câteva săptămâni de la începerea anului universitar, după ce studenții s-au cazat în cămine sau în chirie”, scrie în documentul semnat de ANOSR.

author avatar
Andreea Vlad