AcasăSOCIALNoua platformă de achiziții comune a gazelor în UE. Dăm mult și...

Noua platformă de achiziții comune a gazelor în UE. Dăm mult și ieftin, primim puțin și scump

Solidaritate în UE, pe producția românească

Propunerea Comisiei Europene de achiziții comune a gazelor este extrem de dezavantajoasă pentru România, susține europarlamentarul Maria Grapini. Aceasta arată că țara noastră trebuie să dea toată producția pe platforma comună a UE, la prețuri mici, și să se redistribuie o cantitate mai mică, dar mai scumpă, în numele solidarității. În plus, reducerea de 15% a consumului de energie nu poate fi aplicată, egal, în toate țările, având în vedere că România are cel mai mic consum pe cap de locuitor.

Dacă propunerea Comisiei Europene, de creare a unei platforme comune de achiziție a gazelor va fi votată, România se va trezi că va vinde toată producția ieftin și va cumpăra doar o parte, în funcție de cum se redistribuie în numele solidarității, dar mai scump.

”Sunt două poziții în UE. 15 state membre au cerut plafonarea prețului la gaze, iar Comisia a propus achiziție comună pe o platformă energetică, așa cum s-a făcut și la vaccinuri. Numai că oamenii nu mai au încredere, pentru că achiziție pe platformă comună nu înseamnă un preț mai bun. Pe de altă parte, noi, în România, suntem dezavantajați de această propunere a Comisiei Europene, pentru că gazele pe care le producem vor merge mai ieftin pe platformă și o să le cumpărăm mai scump. Pentru România, după păcăleala aia cu achiziții comune la vaccinuri, că trebuie să distrugem acum milioane de doze, nu este avantajos deloc să avem achiziții comune. Noi suntem unul din statele membre care depind cel mai puțin de importuri și ne va obliga să dăm tot ce producem în platforma asta și redistribuie ei, pe solidaritate, egal. Nu este în regulă acest lucru”, ne-a declarat europarlamentarul Maria Grapini.

Aceasta a mai arătat că nici reducerea consumului de energie cu 15% în fiecare țară nu este corectă, atâta timp cât România are cel mai mic consum din UE pe cap de locuitor. ”Propunerea corectă ar fi fost să se uniformizeze acest consum, nu să scazi de la cel care consumă cel mai puțin. Aceeași șmecherie au făcut-o și cu pesticidele, și cu finanțarea fermierilor. Asta nu este solidaritate, să tai de la cel care consumă cel mai puțin. Solidaritate ar fi când ar scădea de la statele care consumă cel mai mult și să crească acolo unde se consumă cel mai puțin”, susține europarlamentarul Maria Grapini.

Gazele au plecat deja

Agitația iscată în jurul declarației europarlamentarului Rareș Bogdan, care și-a manifestat indignarea că producția de gaze din Marea Neagră a companiei Black Sea Oil & Gas a fost vândută pe 3 ani către Engie, este tardivă. În plus, Dian Popescu, fost consilier al ministrului Energiei, susține că informația nu este exactă, pentru că producția de gaze a fost vândută pe șase ani, nu pe trei ani. ”Rareș Bogdan a greșit când a spus că firma franceză Engie a contractat producția de gaze a Black Sea Oil & Gas pe trei ani, pentru că, a contractat-o pe șase ani. Banii luați de Black Sea Oil & Gas pe producția în avans pe șase ani au fost folosiți pentru exploatarea gazului din Marea Neagră. Explorarea fusese deja făcută pe vremea lui Ceaușescu, pentru că acolo este perimetru de mică adâncime, nu de mare adâncime. Acestea sunt informații oficiale, toată lumea a știut că Engie a cumpărat producția. Dacă îi convine prețul, va vinde pe Bursa Română de Mărfuri (BRM), unde acum prețul gazelor este mai scump cu 7 euro față de bursele din Olanda, unde se vând gazele din Marea Nordului, și Austria, unde sunt gazele din Rusia. Cererea a fost mare pe BRM și oferta mică”, ne-a precizat Dian Popescu, fost consilier al ministrului Energiei.

Rezervele de stat ajung doar pentru două ore

Controversata Lege offshore prevede că cei care extrag gaze din Marea Neagră pot vinde orice cantitate, oricând și oricui. ”Prioritar în lege este doar statul român pentru rezervele de stat, dar lumea nu a înțeles ce înseamnă acest lucru. Capacitatea de depozitare a rezervelor de stat poate asigura gazele pentru România doar pentru două ore. Pentru că nu vorbim despre depozitarea comercială de gaze, care este cu totul altceva”, ne mai spune Dian Popescu. În fapt, singura prevedere legală care ar avantaja statul român este aceea că, la propunerea Ministerului Energiei, se pot introduce restricții temporare de preț și vânzare pentru cantitățile necesare în vederea asigurării consumului clienților casnici și producătorilor de energie termică destinată populației.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.197 afisari

16 COMENTARII

  1. CAND ROMANIA A AJUNS PE MANA UNOR IDIOTI ,TE POTI ASTEPTA LA ORICE .
    FARA DESECRETIZARE TRATATULUI DE ADERARE LA UE NU VOM STI NICIODATA CE CONDITII UMILITOARE AU SEMNAT ACEI VANZATORI DE TARA .
    SIGUR AU SEMNAT NISTE TAMPENII DEOARECE AU FOST TRECUTE LA SECRET.
    VEZI DOAR INTERZICEREA PRODUCTIEI DE PESTICIDE IN ROMANIA INCEPAND CU 2007 !,AZI NI SE VAND PRODUSE INTERZISE IN RESTUL TARILOR UE !.

    • IDIOT ESTI TU DACA-I CREZI IDIOTI , PENTRU CA TU ESTI PROST SI SARAC SI PUI BOTU LA ASTA CU PROSTIA , IAR EI PE CARE II FACI IDIOTI , SINT PUTREZI DE BOGATI .

      • ZIARE.COM , NAZISTII JURNALISMULUI ROMANESC . CENZUREAZA , INJURA , INSULTA SI AMENINTA GRAV CITITORII , JEGUL JURNALISMULUI SI PLEAVA ESTE IN FRUNTE . O RUSINE PENTRU ROMANIA , ACESTE JEGURI

        Anonim 2022-10-02 16:04 16:04:53. EXCREMENT IMPUTIT , ESTI IN KAKAT VIERMANOS

    • Romania trebuie sa-si asigure consumul intern si ce are surplus sa puna pe platforma unde sa vanda la licitatie. Puterea de cumparare a romanilor este de 5 ori mai mica ca a nemtilor.

  2. Eu.mai.am doar 10-20 de ani de trait in acest Iad aka Terra.

    In schimb #kondensatorii vor avea de trait 60.

    Le urez „somn usor”, ca sa nu sufere prea tare daca s-ar trezi.

  3. cei de la sri , sie stiau de ce spune rares bogdan ? nuuu ? atunci iau banii degeaba . daaa ? atunci sint tradatori . eu nu pot sa inteleg cum se fac asemenea smenuri dupa care apar oameni bine informati gen ciolacu si altii in special mimozele din psd si se prefac surprinsi si indignati .

    • E un balet imputit si ridicol, obladuit de cadrele izmenare de nadejde ai cabalei demente-drogat-pedofil-canibale.

  4. Animalele tortionare-securiste din Guviernul Mieu de Ca’cat strang de beregata poprul cu plafonarea INSUPORTABILA de doar 255Kw la electricitate , INSA nu am auzit nimic despre situatia in care DOUA familii traiesc intr-o casa cu un SINGUR contor ! – Doua familii care au fiecare frigider, masina de spalat, etc.
    Vin imputzitii de la Pisdeu si arunca vorbe gratuite despre revenirea la 300 Kw pentru familiile cu 3 copii , insa nu au avut nici un interes sa vina cu un sistem gradual de limitare bazat pe numarul de locatari care consuma pe un singur contor !

  5. Animalele tortionare-securiste din Guviernul Mieu de Cahcat strang de beregata poprul cu plafonarea INSUPORTABILA de doar 255Kw la electricitate , INSA nu am auzit nimic despre situatia in care DOUA familii traiesc intr-o casa cu un SINGUR contor ! – Doua familii care au fiecare frigider, masina de spalat, etc.
    Vin imputzitii de la Pisdeu si arunca vorbe gratuite despre revenirea la 300 Kw pentru familiile cu 3 copii , insa nu au avut nici un interes sa vina cu un sistem gradual de limitare bazat pe numarul de locatari care consuma pe un singur contor !

  6. Asta e lucratura ue au ca temelie acapararea resurselor tuturor ca sa le distribuie ei la ce peeturi vor cui vor cat vor dupa ce se indestuleaza ei aia cativa si isi salveaza economiile restul trepadusi buni sa cotizeze.Praful se va alege de ea curand!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger