AcasăSOCIALNoile măsuri de relaxare au fost publicate în Monitorul Oficial! Ce pot...

Noile măsuri de relaxare au fost publicate în Monitorul Oficial! Ce pot face românii de la 1 iunie?

Hotărârea de Guvern care stabileşte măsurile de relaxare care intră în vigoare la 1 iunie a fost publicată, vineri, 29 mai, în Monitorul Oficial. HG 394/2020 transpune măsurile luate cu o seară înainte prin intermediul Hotărârii CNSU nr. 26/2020.

Începând cu data de 1 iunie vor fi aplicate noile măsuri de relaxare în România. Actul Normativ a fost publicat vineri seară în Monitorul Oficial. Astfel, potrivit documentului, românii vor putea să meargă din nou la o terasă în aer liber și la plajă. Totodată, se reiau transporturile și competiţiile sportive.

Hotărârea de Guvern publicată vineri în Monitorul Oficial nu vine cu nimic nou. Ceea ce trebuie să știe românii este că, de la 1 iunie, vor fi implementate noi măsuri de relaxare. Astfel, actul normativ prevede următoarele:

Românii vor putea părăsi localitatea fără o declaraţie pe proprie răspundere. Mai exact, deplasările între localităţi se vor face fără să mai fie necesară justificarea motivului călătoriei.

Se redeschid terasele în aer liber, dar sub anumite condiții speciale și reguli destul de stricte. La mese vor putea să se așeze cel mult patru persoane, iar proprietarii teraselor vor fi obligați să se asigure că  va exista o distanţă de minim 2 metri între mese. Este de menționat faptul că regulile suplimentare care vor trebui respectate de proprietarii localurilor nu au fost publicate încă de Ministerul Economiei.

Totodată, românii trebuie să țină cont de faptul că la tersase se va merge doar pe bază de rezervare și că se interzice transferul meniurilor sau al solnițelor de la o masă la alta, precum și consumarea produselor în picioare. Un alt aspect foarte important este acela conform căruia întreg personalul care servește clienții va purta în mod obligatoriu mască de protecție.

În ce condiții vor merge românii la plajă?

Tot de la 1 iunie se deschid şi plajele. Potrivit Hotărârii de Guvern, fiecare persoană va avea nevoie de un şezlong. Cu toate astea, premierul României, Ludovic Orban a anunţat că aceste reguli vor fi corectate, astfel încât românii să aibă acces şi cu un prosop sau cearșaf, pe nisip.

„În hotărârea de guvern pe care am dat-o privitor la deschiderea plajelor, acolo, într-adevăr am specificat că pe plajele amenajate accesul se face cu şezlonguri care trebuie să fie la 2 metri. Aici o să facem o revenire pentru că asta nu înseamnă că interzicem ca pe o anumită suprafaţă dintr-o plajă amenajată, ca oamenii care nu au resurse financiare să-şi achiziţioneze şezlongul, cu câte 8 – 10 lei, să poată să vină cu prosopul, cu cearşaful”, a declarat premierul Ludovic Orban, vineri, 29 mai.

Un alt aspect prevăzut în actul normativ este acela potrvit căruia, fiecare persoană care va dori să meargă la plajă, își va face rezervare online sau telefonic. Șezlongurile vor fi așezate la o distanță de 2 metri, iar turiștii vor avea culoare unidirecționale pentru deplasare. Mai mult decât atât, se va evita servirea de produse neambalate.

Va fi permisă desfășurarea competițiilor sportive în aer liber 

De la 1 iunie este permisă organizarea și desfășurarea spectacolelor, concertelor, altor evenimente culturale în aer liber, precum şi a festivalurilorpublice şi private, cu participarea a cel mult 500 de spectatori cu locuri pe scaune aflate la distanță de minimum 2 metri, unul față de celălalt, purtarea măștii de protecție. În plus, vor putea fi organizate şi spectacole de tip drive-in, cu condiţia ca ocupanţii unei maşini să fie membrii aceleiaşi familii.

Se va permite organizarea şi desfăşurarea competiţiilor sportive în aer liber, fără spectatori, cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară, potrivit actului normativ.

Mai mult, se va permite organizarea şi desfăşurarea în bazine acoperite sau aflate în aer liber a activităţilor de pregătire fizică a sportivilor profesionişti şi a competiţiilor sportive, fără participarea spectatorilor, cu respectarea măsurilor de protecţie.

Se reia transportul feroviar internaţional de persoane prin servicii regulate, servicii regulate speciale şi servicii ocazionale în trafic internaţional, pentru toate cursele efectuate de către operatorii de transport din şi către România, potrivit Hotărârii de Guvern.

author avatar
Elena Ionescu